Kultūras ziņas

Ģimenes atmiņu fragmenti gleznās

Kultūras ziņas

Mihaila Kaziņika dienas Rīgā

"Meli meklē meli" – skatu spēle vienā cēlienā

«Meli meklē meli» – notiks Mārtiņa Zīverta lugas lasījums Gundara Āboliņa režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Latviešu biedrības namā četri aktieri – Katrīne Pasternaka, Baiba Broka, Juris Kalniņš un Gundars Āboliņš – 28. februārī interesentus iepazīstinās ar Mārtiņa Zīverta lugu “Meli meklē meli”. Tas nebūs tradicionāls iestudējums, tas būs lugas lasījums. To rīko tuvs Zīvertu ģimenes draugs, teātra zinātnieks Viktors Hausmanis, pateicoties kuram Zīverta lugu lasījumi Latviešu biedrības namā notiek jau vairāk nekā 10 gadus.

Mārtiņa Zīverta lugu lasījumi Rīgas Latviešu biedrības namā tradicionāli notiek gada sākumā, un tā bijusi paša autora vēlme cilvēkiem atgādināt par teju septiņos gadu desmitos sarakstītajām gandrīz piecdesmit lugām. Šoreiz lasījumiem izraudzīta mazāk zināma, par skatu spēli nosauktā Zīverta viencēliena luga “Meli meklē meli”. Tautiešu pēckara gaitās svešatnē pārdzīvotos personiskos dzīves sarežģījumus lasījumā izdzīvos aktieri Katrīna Pasternaka, Juris Kalniņš, Baiba Broka un Gundars Āboliņš. Bet ievadvārdus teiks teātra zinātnieks Viktors Hausmanis.

“Viktors Hausmanis ar savu erudīciju un zināšanu bagāžu izstāsta gan par Mārtiņu Zīvertu – kur viņš ir dzīvojis, kā viņš ir dzīvojis, ar kādām domām dzīvojis.

Un tad tu saproti, kāpēc šīs mazās kamerlugas tajā laikā ir radušās. Viņš dod to vēsturisko kontekstu,” skaidro aktieris un lasījuma režisors Gundars Āboliņš.

Savukārt aktrise Baiba Broka atklāj, ka viņai lugu lasījumu saistās ar radiofonā iestudētām lugām: “Šajā laikā arī kādi iestudējumi ir, bet manā bērnībā tas bija ļoti populāri. Bija noteiktā laikā, un es nācu mājās no skolas un zināju, ka ieslēdzu radio - un būs.”

Broka turpina: “Lugas lasījums man patīk arī no aktieriskā viedokļa, ka tas arsenāls ir ierobežots. Tu nekusties, neizmanto citus priekšmetus.

Ar balsi tev ir jānoraida visa informācija par to savu tēlu, par situāciju. Tas ir vēl labā nozīmē apgrūtinājums aktierim, kādā veidā strādāt ar balsi.”

“Mārtiņam Zīvertam ir ļoti asprātīgi dialogi,” uzsver Gundars Āboliņš. “Viņš daudz izmanto vārdu spēles vai vārdu rotaļas. Luga ir dinamiska. Tu lasi un skaties – opā, jau veselai ainai esi izskrējis cauri tik viegli un raiti.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti