Labrīt

Darba devēji lēmumu viesstrādniekiem Latvijā ļaut maksāt vidējo algu nozarē vērtē atzinīgi

Labrīt

Ministrs: Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānisms būtiski uzlabos situāciju

Ar Alvja Hermaņa iestudējumu "Melnais gulbis" atklāj atjaunotās JRT ēkas Jauno zāli

Mākslinieka attiecības ar varu – pirmizrādi piedzīvos JRT iestudējums «Melnais gulbis»

Trešdienas, 10. aprīļa, vakarā ar režisora Alvja Hermaņa iestudējuma "Melnais gulbis" pirmizrādi atklās Jaunā Rīgas teātra Jauno zāli. Tā ir jaunuzbūvēta skatuve, kādas vecajā Lāčplēša ielas teātrī nemaz nebija. Līdzīgi kā atklājot Lielo skatuvi, arī šajā izrādē aktieri darīs ko tādu, ko vēl līdz šim nebija darījuši. Izrādes pamatā ir Fjodora Dostojevska romāna "Idiots" motīvi, uz kuriem kara konteksts liek paraudzīties ar pavisam citu skatienu, nekā līdz šim bijām pieraduši.

Vēl pirms izrādes sākuma skatītāju uzmanību piesaista divi vizuālie elementi. Viens no tiem – milzīgs Dostojevska portrets, kurā rakstnieks redzams ar kailu, notetovētu torsu, rokā viņam rakstāmspalva. Portrets bija skatāms pērn Berlīnē Vladimira Sorokina izstādē, tajā viņš sadarbībā ar mākslīgo intelektu bija izveidojis krievu klasiķu portretu sēriju, kurā sirreālisms mijās ar sarkasmu un Sorokinam vien raksturīgo rokrakstu.

JRT izrāde "Melnais gulbis"
JRT izrāde "Melnais gulbis"

Otrs vizuālais elements ir vecā parauga melnbaltais televizors, kurā visu izrādes laiku skatāms Pētera Čaikovska balets "Gulbju ezers".

Šī ir jau otrā teātra atjaunotās ēkas atklāšanas izrāde, kurā aktieri dara ko līdz šim nebijušu, un šoreiz viņi dejo baletu, ko apguvuši Zanes Teikmanes vadībā.

Krievu balets, Dostojevska personība un viņa romāns "Idiots" savijušies vienā veselumā un caur simboliem runā par aktuālo tieši šodien. Vienīgais, kas izrādē nedejo baletu, ir galvenās – kņaza Miškina lomas – tēlotājs Kaspars Znotiņš, kas izskatās gluži kā Dostojevskis, izkāpis no Sorokina veidotā portreta.

Viņa Miškins nav vis nekāds bālais zēns, bet, kā saka pats aktieris, – īsts spridzinātājs recidīvists, un viens no izrādes galvenajiem vēstījumiem ir par mākslinieka attiecībām ar varu: "Mākslinieku, augstās mākslas attiecības ar varu. Tikko Dāvja Sīmaņa filmā par Mariju Leiko mēs arī redzējām, cik ļoti pietuvināta bija latviešu mākslinieku vide augstākajai nomenklatūrai Maskavā, jo arī tur bija latvieši.

Tāpat te ir runa par Dostojevska attiecībām ar varu, kas bija ārkārtīgi sarežģītas un neviennozīmīgas. Baleta, krievu baleta attiecības ar varu. Balets kā simbols arī puča laikā 1991. gadā."

Izrāde "Melnais gulbis" JRT
Izrāde "Melnais gulbis" JRT

Izrāde it kā ar citām acīm ļaus paskatīties uz vairākiem Dostojevska tekstiem, tādiem, kas romānā "Idiots" vienmēr bijuši, bet agrāk parasti paslīdējuši garām.

Arī aktierim Kasparam Znotiņam, kurš jau otro reizi spēlē Miškinu, šie teksti agrāk šķituši tikai tukši spriedelējumi:

"Agrāk šos tekstus es uztvēru drusku kā tādu svešķermeni romānā, bet tagad tas vairs nešķiet kā svešķermenis. Tagad tas šķiet pavisam citādi, ar citu kontekstu, karš ir nomainījis kontekstus."

Ģenerālienes Jeļizavetas Prokofjevnas Japančinas lomu atveido un arī izdejo aktrise Baiba Broka. Viņa atzīst, ka, lai apgūtu baleta kustības, bijis patiešām krietni jāpastrādā, bet process Zanes Teikmanes vadībā bijis arī ļoti aizraujošs: "Mēs nepretendējam būt tik labi kā baletdejotāji, mēs esam baleta mīļotāji. Es ar šo sajūtu dejoju, ka tiešām man tik ļoti patīk balets – gan man kā Baibai, gan man kā ģenerālienei. Un balets – tā ir īpaša pasaule, tur ir ļoti daudz ko redzēt, par ko domāt. Tā ir īpaša kultūras zīme.

Kādēļ vispār tika izvēlēts "Idiotu" taisīt šajos apstākļos, es to absolūti saprotu, jo tieši tā – lielais balets ir viena no krievu kultūras zīmēm, tāpat kā literatūra, ar ko viņi iet pasaulē un it kā aizēno ļaunumu, agresiju.

Tur ir tas paradokss, ka dažkārt mums acis tiek aizmālētas ar to skaistumu, dziļumu, senumu, bet patiesībā ar to tiek aizsegti baismīgi nodarījumi, nežēlība."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti