Liepājas teātris sezonu noslēdz ar latviešu karnevālu «Malēnieši»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Liepājas malēniešu gaumē - ar alus dzeršanu, polkas ritmiem un balādēm, šovakar savu 105.sezonu noslēdz Liepājas teātris. Skatītājiem režisors Juris Rijnieks, tandēmā ar komponistu Niku Matvejevu un horeogrāfi Ingu Krasovsku, piedāvās latviešu karnevālu "Malēnieši".

Liepājas malēniešu gaumē - ar alus dzeršanu, polkas ritmiem un balādēm, šovakar savu 105.sezonu noslēdz Liepājas teātris. Skatītājiem režisors Juris Rijnieks, tandēmā ar komponistu Niku Matvejevu un horeogrāfi Ingu Krasovsku, piedāvās latviešu karnevālu "Malēnieši". Izrādes pamatā ir Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes joku stāsti. Joku simbolisko nozīmi varēs tvert arī vizuāli, jo daudzas izdarības tiks pārspīlētas. Tā būs iespēja pasmieties pašiem par sevi. Mēģinājuma laikā Malēniešu filozofisko kodu un par ko smejas Liepājas teātrī, centās atklāt Inga Ozola.

Lempīgo un vientiesīgo malēnieti Odumu no Vucansētas, izrādē attēlo aktieris Gatis Maliks. Odums vēlas izzināt pasauli, taču īsti nesaprot, uz kuru pusi doties. Viņš ir labsirdīgs, apveltīts ar naivu smaidu, lielu ēstgribu un iespaidīgu punci.

Naivo malēnieti izmanto izmanīgais plenderis no Rīgas Cīruls Vīruls. Viltnieka lomā iejūtas Viktors Ellers. Kopā viņi dodas uz Daugavpili gudrības mācīties un sievu meklēt. Protams, tam visam pāri šķin naudas gabali.

Izrādē tad pa pilnu programmu, malēnieši izpaudīsies visā savā krāšņumā. Režisors Juris Rijnieks vairāk kā 100 gadus senos joku stāstus, 90. gadu sākumā iestudējis Daugavpils teātrī, tagad malēniešu filozofiskais kods karnevāla garā atklāsies uz Liepājas teātra skatuves.

Izrādē pārmērību netrūkst. Kājās malēniešiem lielas pastalas, kuru priekšgali uzrullēti uz augšu. Ar šādiem malēniskiem apaviem aktieri lec uz skatuves polkas ritmos, izliec savas kājas gulbīšu dejas elegancē un daudz dzied. Mūzikas autors Niks Matvejevs atklāj, ka izrādē būs lecamas latviešu polkas un dažas smukas balādes.

Malēnieši izdomā, ka tumšajā rātūzī saules gaismu var sanest ar maisiem un viņi nes. Līdz kāds, kuram cepure galvā ar galā iespraustu, degošu sveci, saka Raiņa vārdiem - "Sasmēlies es esmu saules, Manim pietiek visam mūžam".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti