Liepājas teātris atklāj 108. sezonu ar kustību izrādi «Indulis un Ārija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 12. septembrī, Liepājas teātris atklāj savu 108. sezonu, aicinot skatītājus uz vēl nebijušu iestudējumu teātra vēsturē – kustību izrādi, kas veidota pēc Raiņa lugas „Indulis un Ārija”. Versiju bez vārdiem radījis horeogrāfs un režisors Sergejs Zemļanskis, kostīmus un scenogrāfiju – Maksims Obrezkovs, bet oriģinālmūziku – Pāvels Akimkins. Induļa un Ārijas lomās iejutīsies aktieri – Mārtiņš Kalita un Laura Jeruma.

Ķermeņa valoda nemelo – tā par jauno Liepājas teātra iestudējumu „Indulis un Ārija” saka izrādes režisors un horeogrāfs no Krievijas Sergejs Zemļanskis.Iestudējums atšķirsies no tradicionālām teātra izrādēm, jo aktieri nerunās, bet būtisko atklās ar ķermeņa valodu.

Jau pirmajās izrādes minūtēs skatītājs nonāk iekšējā sajūtu monologā, jo nekas netiek pateikts priekšā ar vārdiem, atliek dzirdēt, redzēt un sajust, kas notiek uz skatuves. Izrādes režisors un horeogrāfs no Krievijas Sergejs Zemļanskis stāsta, ka mērķis nebija radīt dejas, bet gan dramaturģisku izrādi, šoreiz meklējot formas Raiņa darbam „Indulis un Ārija”.

Man šķiet, ka tas ir precīzākais trāpījums, kā uzrunāt mūsdienu skatītāju," norāda Zemļanskis. "Ķermeņu un žestu valoda nekad nesamelos, tāpēc tā precīzāk izraisīs emocijas. Tas ir mans personiskais viedoklis un es to nevienam neuzspiežu. Tā kā mana pirmā profesija ir horeogrāfs, tāpēc tā ir interesanta pieredze strādāt ar dramatiskā teātra aktieriem izrādē bez vārdiem.”

Sergejs Zemļanskis no aktīvās politikas norobežojies. Viņš uzskata, ka māksla ir viens no veidiem, kas spēj izskaust starpnacionālus  konfliktus. Māksla liek uzdot jautājumus gan no skatuves, gan pašiem skatītājiem, liek cilvēkiem sākt domāt, uzver režisors.

"Tie ir vispārcilvēciski principi, lietas - mīlestība, nāve, tēvs, māte, Dievs, karš, tauta, tautas līderis...  Tas viss notiek šodien," stāsta režisors. "Iestudējums ir ļoti aktuāls saistībā ar tiem notikumiem, kas pašlaik notiek pasaulē. Varbūt tas kādam liks aizdomāties, lai neatkārtotos šajā noslēgtajā aplī, bet no tā izkļūtu ārā.”

Izrāde būs klasisks Rainis tikai ar nelielām sižetiskām atkāpēm, kas drīzāk paspilgtina tēlu nozīmi, uzsver režisors un aktieri. Ārijas lomā iejutusies Laura Jeruma. Aktrises vārdiem sakot, Ārija ir stipra un vēlas būt mīlēta - pāri visam ir mīlestība, traģiska mīlestība.

„Mēs pieturējāmies pie tā, kas ir šajā Raiņa darbā. Režisors bija ļoti labi sagatavojies šim darbam un izanalizējis tēlus," atklāj Jeruma. "Varbūt kaut kas ir vēl spilgtāk parādīts un akcentēts. Pašā stāstā ir nelielas izmaiņas, kaut vai ir parādīta sākuma kauja. Raiņa luga sākas ar rītu pēc kaujas. Režisors vēlējās parādīt arī kauju.”

Zobeni, ķermeņi, kuri viens otram maigi pieskaras un asi atgrūžas. Kareivji un sievas garos svārkos līdz zemei. Liepājas teātra aktieriem pirms iestudējuma nācies apgūt jogas spēku vingrinājumus un stiprināt savu ķermeņus, lai runātu tieši ar ķermeņa valodu. Induļa lomā iejūtas aktieris Mārtiņš Kalita.

”Pats tas stāsts un notikums ir episks, liels tautas stāsts. Man likās, ka būs interesanti tik varenu darbu, stāstu leģendu šādā veidā parādīt mūsdienās. Man pašam patīk,” atzīst Kalita.

Oriģinālmūziku iestudējumam „Indulis un Ārija” radījis komponists Pāvels Akimkins, bet dekorāciju un kostīmus - Maksims Obrezkovs. Izrāde vēstīs par  piederību un uzticību savai zemei, tautai, tā ķermeņa valodā runās par cilvēka brīvību, atbildību un, protams, mīlestību. Iestudējumā piedalās arī aktieri – Rolands Beķeris, Anete Berķe, Egons Dombrovskis, Everita Pjata, Ilze Jura, Agnese Jēkabsone, Signe Ruicēna, Gatis Maliks, Edgars Ozoliņš, Leons Leščinskis, Anita Kvāla, Kaspars Gods, Kaspars Kārkliņš, Jānis Dreiblats, Inese Kučinska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti