Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo «Trīs draugi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Draugi, kara biedri un meitenes dziedās, dejos, dzers un mīlēs uz Liepājas teātra skatuves. Krāšņa izrāde, kas piesātināta ar Remarka spēju jokot, mīlēt un dzīvot cilvēcīgi pat laikā, kad apkārt valda kara ciešanas un klejo rēgi.

Draugi, kara biedri un meitenes dziedās, dejos, dzers un mīlēs uz Liepājas teātra skatuves. Pasaulslaveno Remarka romānu "Trīs draugi" iestudējis režisors Valdis Lūriņš. Dziesmu vārdus izrādei rakstījis Jānis Peters, bet mūzikas skaņās tos ietērpis komponists Valdis Zilvers. Krāšņa izrāde, kas piesātināta ar Remarka spēju jokot, mīlēt un dzīvot cilvēcīgi pat laikā, kad apkārt valda kara ciešanas un klejo rēgi. Kurš lasījis Remarku, zinās, kāpēc pie Liepājas teātra skatuves nolikts īsts vāģis - vārdā "Kārlis".

Remarka "Trīs draugiem" būtisks ir paskarbais laikmeta fons, kas redzams video projekcijās, bet pie pašas skatuves stāv pelēkas krāsas automobilis. Tur ierīkota arī auto darbnīca, kur jaunie cilvēki strādā un cenšas nopelnīt sev iztiku. Liepājas teātris Remarka romāna iestudējumam iegādājies īstu automašīnu, stāsta literārā padomniece Zanda Borga.

"Kārlī", tā sauc vāģi, risinās neviens vien izrādes notikums. Ruma apreibinātie jaunekļi ielec "šosejas spokā" un dodas dzīvē. Draugu lomās iejūtas trīs jaunie teātra aktieri Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš un Kaspars Kārkliņš. Sandis ir centrālais tēls - Roberts, kurš vienlaikus iemieso arī pašu romāna autora būtību. Aktieri uzrunā Remarka cilvēcīgums.

Draudzība un spēja mīlēt virza Remarka trīs draugu dzīves. Remarka varoņi dzīvo laikā, kas strauji mainās. Arvien vairāk priekšplānā izvirzās industriālā pasaule, kurā cilvēks var apmaldīties, savas pārdomas par izrādi atklāj viens no draugiem Otto, auto darbnīcas un sacīkšu vāģa īpašnieks, aktieris Kaspars Kārkliņš. Aktieris Edgars Ozoliņš, Gotfrīds ir asprātību spridzeklis un mīlas lietu padomdevējs.

Latvijā "Trīs draugi" iestudēti vairākkārt, arī Valda Lūriņa režijā - 1990. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī. Liepājas teātrī režisors izmantos jauno aktieru potenciālu, spēju dziedāt un dejot. Horeogrāfiju iestudējumam veidojis Alberts Kivlenieks. Liepājas teātra skatuves iekārtojums - Aigars Ozoliņš, tērpi - Liene Rolšteina, mūzika - ValdiS Zilveris, dziesmu teksti - Jānis Peters. "Trīs draugi" Liepājā ir Remarka laiks.

Foto: Liepājas teātris

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti