Kultūras ziņas

Šekspīra "Makbets" pasaulslavenā Luka Persevala režijā

Kultūras ziņas

Grupai "Carnival Youth" - debijas albums

Leļlu pasaules aristokrātes – marionetes

Leļļu teātrim ceļojoša marionešu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Leļļu teātris šogad svin 70. jubilejas sezonu. Par godu šim notikumam, leļļu māksliniece Anita Znutiņa-Šēve izveidojusi unikālu ceļojošo izstādi, kas veltīta leļļu pasaules aristokrātiskajai pārstāvei – marionetei.

Marionešu lelles zelta laikmetu piedzīvoja viduslaikos un renesansē, taču sākotnējā vēsture meklējama daudz senākā pagātnē, kad marionetes kalpoja par īpašu reliģisku rituālu sastāvdaļu senajā Āzijā, Ēģiptē un Grieķijā. Lai pagatavotu šādu lelli, deviņiem cilvēkiem ir rūpīgi jāstrādā vismaz trīs mēneši.

Lai šī lelle atdzīvotos, pirmkārt, ir vajadzīgs ļoti labs lelles mehānisms. Teātrī šo mehānismu mēs saucam par vagu,” skaidro leļļu māksliniece Anita Znutiņa-Šēve.  “Augšā ir koka rokturis, un no šī roktura iet ļoti daudzi neskaitāmi diedziņi. Lai lelle atdzīvotos, ir jābūt pareizi nolīdzsvarotām lelles ķermeņa daļām.”

Izstādē var aplūkot četru Leļļu teātra izrāžu lelles. Unikāla ir iespēja redzēt  marionetes, kas izgatavotas savulaik nepabeigtam iestudējumam “Kazanova” . Bet garāmgājēju skatus logā piesaista jaunākās izrādes “Trīs sivēntiņi un vilks” varoņi.

„Marionetes atšķirībā no citām lellēm ir mazliet mierīgāk jāvada, smalkāk,” atzīst Latvijas Leļļu teātra aktrise Laila Kirmuška. „Tur ir ļoti niansēti [jādarbojas]. Ļoti smalks, filigrāns darbs.”

Marionetes atdzīvojas mirklī, kad tām pieskaras cilvēka roka. Zinātāji saka, tas esot maģisks brīdis, jo paredzēt lelles raksturu neesot iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti