Lai vērienīgi atklātu sezonu, Liepājas Simfoniskais orķestris pieaicinājis papildspēkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

21. septembrī pulksten 18 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ar patiesi vērienīgu notikumu Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) tā galvenā diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā atklās jauno koncertsezonu. Koncertā skanēs grandiozā Gustava Mālera Otrā simfonija, kuras atskaņošanai nepieciešams paplašināts orķestra sastāvs. Tāpēc LSO pieaicinājis papildspēkus.

“Ja pagājušo sezonu iesākām ar Gustava Mālera Pirmo simfoniju “Titāns”, tad jaunās sezonas atklāšanā tā būs Mālera Otrā simfonija “Augšāmcelšanās”. Lai to varētu atskaņot, pieaicinājām papildspēkus – Lietuvas Valsts simfonisko orķestri,” stāsta LSO vadītājs Uldis Lipskis,

“Tas būs loģisks turpinājums mūsu sezonām, kas pavadītas maestro Gintara Rinkeviča vadībā,” uzsver Lipskis.

Kopumā koncertā uz un aiz skatuves, lai panāktu telpisku efektu, būs 130 orķestra mūziķi. Koncertā vēl bez LSO un Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra piedalīsies arī Kauņas Valsts koris. Savukārt vokālās solo partijas izpildīs dziedātājas ar spožu starptautisko karjeru –  Vācijā rezidējošais angļu kontralts Klaudija Hakla un mūsu dīva soprāns Maija Kovaļevska.

Mālera simfoniju vēsturiskais fons ir plašs, no renesanses mesām līdz zemnieciskas izcelsmes kareivju marša dziesmām – episka balsu un stilu daudzveidība. Viņš būvēja milzīgas struktūras, kas sniedzas līdz debesīm un tad piepeši sabrūk.

Otrajā simfonijā, pēc komponista vārdiem, tiek apglabāts pirmās simfonijas optimistiskais jauneklis, tādēļ tā sākas sēru marša noskaņā. Simfonija izvērsta piecās daļās. Trešajā daļā komponists izmanto alegorisku satīru par cilvēkiem, kuru dzīve paiet bezmērķīgas rosīšanās virpulī, nespējot izprast svētā tēva aicinājumu. Ceturtajā daļā mecosoprāna solo, bet fināla kodā – kora dziedājums stāsta par paradīzi, augšāmcelšanos un dvēseles nemirstības apliecinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti