Kultūra

Ar meistarklasēm šonedēļ sākas Streiča kino gads

Kultūra

«Pēdējais pionieris» - izrāde par robežšķirtnes cilvēkiem no krievvalodīgo vides

Krodera balva piešķirta aktrisei Gunai Zariņai

Krodera balva piešķirta aktrisei Gunai Zariņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

11.aprīlī Valmieras teātrī pasniegta jau trešā Krodera balva. Šogad tā piešķirta Jaunā Rīgas teātra aktrisei Gunai Zariņai.

Saņemot balvu - mākslinieka Aivara Vīlipsona veidotu statueti un naudas prēmiju, izcilā aktrise izteikusies, ka “latvietim bieži teātris lielā mērā nozīmē dzīves piepildījumu - viņš nāk uz teātri pēc atbildēm, tas viņam ir tikpat svarīgi kā ēst, dzert, gulēt”.

Guna Zariņa pēc balvas saņemšanas atzina, ka to negaidīja. “Negribu teikt, ka balvas ir tas, kas virza manu dzīvi. Tā nav. Bet es ļoti cienīju Kroderu gan kā cilvēku,  gan kā mākslinieku, tāpēc es gribētu būt tāda kā viņš savā attieksmē pret dzīvi. Tāpēc es esmu ļoti priecīga, ka lēma, ka es varētu nest šo balvu,” sacīja aktrise.

Guna Zariņa pēc balvas saņemšanas: to nebiju gaidījusi
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

Savukārt aktieris Vilis Daudziņš, kurš darbojas Krodera fonda valdē, atzina, ka Guna Zariņa ir fantastiska un profesionāla aktrise, un fonda nolikumā ir noteikts mērķis godināt cilvēkus, kuri izcili nevis šogad vai pagājušajā gada, bet ilgākā laika posmā un “ar Gunu ir tieši tā”, un visu gadu garumā “ viņa nepārstāj šaubīties, nepārstāj mocīties ar sevi, nepārstāj meklēt un studēt un mācīties”.

Vilis Daudziņš: Par Gunu Zariņu
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Jau vēstīts, ka Krodera balvu piešķir gada izaicinošākajam izcilniekam teātra mākslā. Tās mērķis ir izcelt esošās situācijas pārvērtēšanu, skatpunkta maiņu, izraušanos no ierastiem, lai arī pareiziem un stabiliem priekšstatiem.

Šogad uz balvu pretendēja desmit teātra profesionāļi: Valmieras teātra aktieris Ivo Martinsons, teātra zinātniece Margarita Zieda, Jaunā Rīga teātra kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne, Dailes teātra izrāžu vadītāja un amata apvienošanas kārtībā arī trupas vadītāja Indra Laure, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika, Jaunā Rīga teātra aktrise Guna Zariņa, Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs, Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis un režisors Viesturs Meikšāns.

Pirmo Krodera balvu 2014. gadā saņēma aktrise Indra Briķe, savukārt otrā Krodera balva tika scenogrāfei Monikai Pormalei.

Krodera balvas laureāts – gada izaicinošākais izcilnieks - saņem mākslinieka Aivara Vilipsōna veidotu statueti, proti, metu topošajam Oļģerta Krodera piemineklim, kā arī 500 latu (~711 eiro) balvu.

Lēmumu, kam piešķirt balvu, pieņem Krodera fonda valde, uzklausot arī teātra kritiķu ieteikumus. Krodera fonds dibināts 2013.gada rudenī, gadu pēc leģendārā režisora aiziešanas mūžībā. Fonda idejas autore ir Valmieras teātra vadītāja Evita Sniedze. Valdē darbojas aktieri Vilis Daudziņš, Artūrs Skrastiņš, Rihards Rudāks un scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti