Kultūra

Simbolisms Baltijas mākslā. Jaņa Rozentāla "Arkādija"

Kultūra

Eksperimentālā kino festivāls "Process" jau otro gadu pulcē analogā kino interesentus

LR korespondente Gunta Matisone par Krodera balvu

Krodera balvu iegūst režisors Viesturs Kairišs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturto reizi Valmieras Drāmas teātrī tika pasniegta Krodera balva, kuru šogad saņēmis režisors Viesturs Kairišs, vēsta portāls "kroders.lv".

Kairišs balvu saņēma par pārgalvību, hibridizējot drāmu ar mūziku, un drosmi, runājot par varas un Latvijas nesatikšanos.

Šogad balvai tika izvirzīti 12 nominanti, vērtējot pretendenta izaicinošo dabu un izcilību. Balvai tika nominēti Reinis Suhanovs, Aina Matīsa, Arturs Krūzkops, Baiba Broka, Sandra Kļaviņa, Juris Vaivods, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Imants Strads, Kaspars Znotiņš, Edīte Tišheizere un Dailes teātra darbinieku bufete.

Krodera balva tiek piešķirta par spilgtu veikumu sezonas garumā, par pamatu ņemot pretendenta izcilo devumu kādā teātra žanrā vairāku gadu garumā.

Apbalvošanas ceremoniju, tāpat kā pagājušajā gadā, vadīja aktieri Vilis Daudziņš un Artūrs Skrastiņš, klātesot pārējiem Krodera fonda valdes locekļiem - Evitai Sniedzei, aktierim Rihardam Rudākam un scenogrāfam Mārtiņam Vilkārsim. Ceremonijā piedalījās mūziķis Kārlis Auzāns un koris "Valmiera" Mārtiņa Klišāna vadībā.

Pateicoties jauno aktieru un labvēļu iniciatīvai, dienas pirmajā pusē Vidzemes olimpiskajā centrā notika atraktīva Krodera kausa izcīņa basketbolā, kurā piedalījās dažādu Latvijas teātra aktieru un Valmieras pilsētas pašvaldības komandas. Uzvaru guva Valmieras teātra komanda, kurai pasākuma laikā tika pasniegts pirmais Krodera kauss.

Katrs nominants saņēma Viļa Daudziņa veidotu nozīmīti, bet Krodera balvas ieguvēju Viesturu Kairišu pārsteidza Imants Strads Pētera Lūča lomā, pasniedzot viņam mākslinieka Aivara Vilipsona veidoto bronzas Krodera ābeli – metu topošajam Krodera piemineklim, kā arī naudas balvu 711 eiro vērtībā.

Pagaidām balvu saņēmušas izcilas sievietes - aktrises Indra Briķe, Guna Zariņa un māksliniece Monika Pormale. Pirmās Krodera balvas ieguvēja Indra Briķe, kas šo balvu pēc saņemšanas novērtēja kā augstāko sava mūža atzinību, ar to arī deva emocionālāko apzīmējumu balvas nozīmībai.

Atšķirībā no "Spēlmaņu nakts", kas fiksē sezonas augstāko kvalitāti, Krodera balvas mērķis ir izcelt esošās situācijas pārvērtēšanu, skatpunkta maiņu, izraušanos no ierastiem, lai arī pareiziem un stabiliem priekšstatiem, aptverot visus izrādes radīšanā un tālākā eksistencē iesaistītos – gan teorētiķus un aizskatuves darbiniekus, gan uz skatuves redzamos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti