Rīta Panorāma

Tiešā pirkšana kļūst aizvien populārāka

Rīta Panorāma

Kas pelnījis sociālo palīdzību?

"Raiņa sapņi" Nacionālajā teātrī

Kirils Serebreņņikovs: Mēs ar aktieriem spēlējām spēli «Es esmu Rainis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Mēs ar aktieriem spēlējām spēli "Es esmu Rainis", cenšoties atbildēt uz jautājumiem: kad es esmu Rainis, kāds es esmu Rainis, kāpēc es esmu Rainis? Tā rezultātā tapa izrāde par ikviena cilvēka dzīvi no piedzimšanas līdz aiziešanai. Nav svarīgi, vai šis cilvēks ir latvietis vai krievs, vai kādas citas tautības pārstāvis," īsi pirms iestudējuma "Raiņa sapņi" pirmizrādes saka tās režisors Kirils Serebreņņikovs.

"Un vienā brīdī pazūd uz skatuves gaisma, virs mums atveras ventilācijas lūkas ar skatu uz debesīm un iešalc vējš iekšā. Mēs, protams, pārtraucam mēģinājumu," aktrise Maija Doveika dalās kādā mistiskā piedzīvojumā, kad radošā grupa Latvijas Nacionālā teātra izrādes "Raiņa sapņi" mēģinājuma laikā sajutusi tādu kā Raiņa gara klātesamību.

Savā ziņā kāds pārdabisks pieskāriens šai izrādei labi piederas, jo tās pamatā ir gan Raiņa dzeja, gan viņa sapņi, kurus viņš rūpīgi pierakstījis savā dienasgrāmatā.

"Savās dienasgrāmatās viņš ir pierakstījis savus sapņus. Kad es ieraudzīju, kādus sapņus viņš ir redzējis, es sapratu, ka viņš bijis ļoti interesants un sarežģīts cilvēks. Ne tikai no freidisma skatu punkta, bet principā, vispār. Šajos sapņos atspoguļojas gan vēsture, gan viņa personiskās drāmas, gan māksla un tā tālāk. Mums radās doma - izrādē balstīties tieši uz sapņiem. Tāpēc viss, kas ir uz skatuves, ir it kā viņa iekšējā pasaule, tādas kā asociācijas caur sapņu tēliem," stāsta Latvijā labi pazīstamais viesrežisors Kirils Serebreņņikovs.

Izrādē nebūs viena konkrēta Raiņa atveidotāja. Raini sevī iemiesos visi vīriešu kārtas aktieri, bet Aspaziju - abas izrādē spēlējošās aktrises. Izrāde ir stāsts par Raini dažādos viņa dzīves posmos un dvēseles stāvokļos, taču būtībā tas ir stāsts par cilvēku, ar kuru var identificēties ikviens no mums, norāda Kirils Serebreņņikovs.

Izrādē ļoti liela loma būs Jēkaba Nīmaņa radītajai mūzikai. Libreta autore Ieva Struka izrādi kopumā raksturo kā poētisko teātri, kas caur Raiņa tekstiem aicinās uz pārdomām par mīlestību, vientulību, nodevību, nāvi un mūžību, jā, arī par mākslinieka ģēniju un viņa attiecībām ar pasauli.

"Neviens joprojām nav varējis atbildēt, no kurienes rodas ģēniji. Tā ir būtiska tēma arī šīs izrādes kontekstā - kāpēc katrai nācijai savā laikā tiek uzdāvināts kāds šāds liels ģēnijs, kura fiziskā dzīve kaut kad beidzas, bet kura gars turpina dzīvot," teic Ieva Struka.

Aktieri stāsta, ka, strādājot pie izrādes, ieguvuši jaunu sajūtu par Raini, un tas ir pateicoties režisoram no ārpuses, kurš pratis aizraut un palīdzējis ieraudzīt Raini kā dzīvu cilvēku ar visiem viņa plusiem un mīnusiem. Radošā grupa pieļauj, ka daļai skatītāju izrāde "Raiņa sapņi" šķitīs gana netradicionāla, pat provokatīva.

Kā vēstīts, izrāde "Raiņa sapņi" ir veltīta Raiņa 150 gadu jubilejai, pirmizrāde - 29.janvārī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti