Kultūras ziņas

Uz kino ekrāniem nonācis "Jaungada taksometrs"

Kultūras ziņas

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu skates

Karaliskās ģimenes kaislības, mīla un naids

Karaliskas ģimenes kaislības: Dailes teātrī iestudēta luga «Lauva ziemā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Īpaša vieta pasaules teātros un kino vienmēr ir bijusi Džeimsa Goldmena pirms vairāk nekā 50 gadiem sarakstītajai lugai “Lauva ziemā”. Pasaules pirmizrādi tā piedzīvoja Brodvejas teātrī “Ambassador” 1966. gadā. Šo slaveno lugu savam ceturtajam iestudējumam Dailes teātrī izvēlējies bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs, kuru skatītāji pazīst pēc vērienīgajām izrādēm “Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu”, “Svinības” un “Finita la comedia!”. 

Par režisoru teikts, ka viņš no jebkura literatūras teksta spējot radīt īpašu māksliniecisku pasauli. Šajā iestudējumā darbība risinās laikā, vēl pirms dibināta Rīga.

Vēsturē galvenās lomas teātrī un kino atveidojuši tādi aktieri kā Glena Klouza, Entonijs Hopkinss un Ketrīna Hepberna, bet tiesības Padomju Savienībā 70. gadu beigās tika dotas Latvijas Nacionālajam teātrim. Tolaik Anglijas karaļpāri iemiesoja teātra leģendas – skatuves karaliene Elza Radziņa un Dailes teātra aktieris Harijs Liepiņš.

Izrāde ieguva kulta statusu, un biļetes uz to tika izķertas acumirklī. Vēlāk luga Latvijas teātros iestudēta tikai retu reizi. Nu vairāk nekā 800 gadus senās kaislības uz Dailes teātra skatuves savā interpretācijā atdzīvinājis viesrežisors Aleksandrs Morfovs. 

“Interese par šo lugu radās jau sen, kontekstā ar 1968. gada filmu, kurā spēlēja Ketrīna Hepberna un Pīters O’Tūls. Man vienmēr šķita, ka šim darbam ir lielisks potenciāls kļūt par mūsdienīgu iestudējumu. Pāris reizes sāku, bet tā arī ne reizi nepabeidzu,” skaidro režisors. “Un tad, pēc vairākiem iestudējumiem Dailē, sapratu, ka šeit ir šim iestudējumam nepieciešamie aktieri.”

Režisors Anglijas karaļa Henrija II lomu uzticējis aktierim Jurim Žagaram, bet viņa sievu Eleonoru atveido Rēzija Kalniņa, kurai šī jau ir otrā karalienes loma. 

““Lauva ziemā” – ja es varētu pārdēvēt izrādi – “Lauva Ziemassvētkos”, lauva krātiņā, lauva ziemā nespēj dzīvot nebrīvē, jo tad nav iespējama mīlestība,” par izrādi saka Rēzija Kalniņa. “Kādēļ šajā interpretācijā Jura Žagara Henrijs tur viņu cietumā? Tāpēc ka viņš, tāpat kā viņa, nespēj viņu palaist vaļā, brīvībā, nespēj dzīvot bez viņas, un labāk viņš viņu tur krātiņā.”

Aktieris Lauris Dzelzītis uzskata – luga ir vēstījums par alkām apvienot neapvienojamo, mīlestību un varu.  

Savukārt aktrise Anete Krasovska atceras: “Mēs ar Aleksandru Morfovu sākām – es pie viņa pirmo reizi spēlēju “Finita la comedia!” pirms daudziem gadiem, tur es biju maza, jauna meitene. Sadarbība turpinājās izrādē “Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu” un tagad šajā izrādē. Ar viņu ir ļoti interesanti, arī daudzi aktieri – mēs apgalvojam, ka viņš ir mūsu karalis.”  

“Vienmēr ir ļoti patīkami strādāt ar profesionāliem cilvēkiem, tāda līmeņa cilvēkiem, kuri ir strādājuši vēl kur citur Eiropā un Krievijā. Viņš ir ļoti profesionāls cilvēks, jūtīgs, un es pat gribētu teikt – savā ziņā arī ļoti labs draugs kā režisors,” norāda aktieris Toms Treinis. 

Par vērtīgu un pārsteidzošu izrādi atzina arī sastaptie skatītāji, norādot, ka tā ir pilna ar dažādām intrigām un negaidītiem notikumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti