Kultūras ziņas

Latviešu kamermūzikas svētki Mežotnē

Kultūras ziņas

Liepājas teātrī pulcējas modes un teātra cienītāji

Jaunais Rīgas teātris sezonai gatavs!

JRT repertuāru jaunajā sezonā papildinās deviņi jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015./2016.gada sezonā Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) gaidāmi režisoru Gata Šmita, Alvja Hermaņa, Ģirta Ēča, Māras Ķimeles, Ineses Mičules, Mārča Lāča un filozofa Ulda Tīrona iestudējumi, jaunajai sezonai veltītā preses  konferencē pavēstīja JRT mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis.

Jaunais Rīgas teātris gatavs jaunajai teātra sezonai
00:00 / 03:26
Lejuplādēt

Jaunajā sezonā 47 repertuārā esošās izrādes papildinās deviņi jauniestudējumi - pieci Lielajā zālē un četri Mazajā zālē.

16.septembrī pirmizrādi piedzīvos režisora Gata Šmita iestudējums Allas Sokolovas lugai "Farjatjeva fantāzijas", kas ir traģikomēdija par mīlestību un cilvēka dzīves lielajiem jautājumiem. Kaut arī luga ir sarakstīta 1974.gadā, tā nav zaudējusi savu aktualitāti un mūsdienīgumu. Tieši otrādi - stāsts par izolācijā dzīvojošu padomju cilvēku ideālismu mūsdienu Krievijas kontekstā iegūst vēl precīzāku un dramatiskāku skanējumu, norāda izrādes veidotāji. Iestudējuma scenogrāfs ir Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece - Keita. Izrādē piedalās aktieri no trim Rīgas teātriem: Baiba Broka un Iveta Pole no JRT, Lāsma Kugrēna no Latvijas Nacionālā teātra, kā arī Artūrs Skrastiņš un Lidija Pupure no Dailes teātra.

15.oktobrī Lielajā zālē notiks pirmizrāde Alvja Hermaņa iestudējumam "Brodskis/Barišņikovs", kurā dzejnieka Josifa Brodska dzeju uz skatuves interpretēs Mihails Barišņikovs. Izrādes koncepcija izstrādāta Mihaila Barišņikova un Alvja Hermaņa ciešā sadarbībā. Iestudējumu JRT veido kopā ar "Baryshnikov Productions".

"Man ir liels pārsteigums, jo es neesmu nekad dzirdējis, ka kāds tik labi runātu dzeju. Būdams skatuves leģenda, viņš uz skatuves pavadījis visu savu mūžu, viņš ir īsts skatuves dzīvnieks, bet tajā pašā laika viņš saglabā pilnīgu nevainību attiecibā pret tekstu," par Mihailu Barišņikovu saka Alvis Hermanis.

14.novembrī pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums "Mielasts" filozofa Ulda Tīrona režijā, kas veidots pēc Platona dialoga "Simpozijs" motīviem.

Novembrī un decembrī pirmizrādes plānotas arī trīs Mazās zāles iestudējumiem - Gata Šmita izrādei skolēniem "Grūtie vienkāršie jautājumi" (darba nosaukums), Kunio Simidzu lugas "Grimētava" iestudējumam Ģirta Ēča režijā, kā arī Henrika Ibsena lugas "Spoki" iestudējumam Māras Ķimeles režijā.

Nākamo jauniestudējumu veidos režisore Inese Mičule, kura iestudēs Māras Zālītes dramatisko poēmu "Pilna Māras istabiņa". Pirmizrāde paredzēta 2016.gada 13.janvārī teātra Lielajā zālē.

Sezonu turpinās režisors Ģirts Ēcis ar iestudējumu "Dons Kihots" pēc Migela de Servantesa Saavedras slavenā romāna motīviem, pirmizrāde plānota 23.martā.

2016.gada pavasarī JRT debitēs režisors Mārcis Lācis ar Jāņa Joņeva darbu "Rīgas urbānie mīti".

No iepriekšējām sezonām JRT repertuārā ir saglabāti 47 iestudējumi: 20 Lielajā zālē, 14 Mazajā zālē, desmit  Muzeja zālē (Talsu iela 1) un trīs Kamerzālē.

Šajā sezonā JRT turpinās darbu līdzšinējās telpās Lāčplēša ielā 25 un Talsu ielā 1. Pārcelšanās uz Tabakas fabriku, Miera ielā 58a, plānota 2016.gada vasarā.

Šajā sezonā JRT iestudējumi tiks izrādīti Baltkrievijā, Izraēlā, Austrālijā, ASV un citur. 30.septembrī un 1.oktobrī  JRT izrāde "Latviešu mīlestība" piedalīsies starptautiskajā teātra forumā "Teart", kas norisinās Minskā, Baltkrievijā. Savukārt nākamgad no 12. līdz 15.februārī izrāde "Garā dzīve" piedalīsies Pērtas Starptautiskajā mākslu festivālā Pērtā, Austrālijā.

Jauniestudējums "Brodskis/Barišņikovs" 2016.gadā no 19. līdz 23.janvārim tiks izrādīts Suzannas Delalas centrā Telavivā, Izraēlā, kā arī no 9. līdz 19.martam Barišņikova Mākslas centrā Ņujorkā, Amerikas Savienotajās Valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti