Jāņus aicina svinēt brīvdabas teātra izrādēs un koncertos visā Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar publiskiem sarīkojumiem Jāņi tiek plaši atzīmēti visā Latvijā – Alsungā notiks uzvedums “Suitu kāzas”, Krustpilī tiks izspēlētas “Skroderdienas Silmačos”, bet Siguldā – “No saldenās pudeles”.

Valkā skanēs vērienīgs dižkoncerts “Līgojam kopā ar igauņiem!”, bet Rīgā lielākie svētku pasākumi notiks Dzegužkalnā un 11.novembra krastmalā.

Sasmelties suitu īpašo spēku un krāšņumu Līgo vakarā būs iespēja Alsungā, Ziedulejas estrādē, kur būs skatāms vērienīgs etnogrāfisks uzvedums “Suitu kāzas”.

Jāņu svinēšana Latvijā
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

70.gados ļoti populārs visā Latvijā bija Andreja Miglas suitu tradīcijām veltīts uzvedums, tagad jaunā versijā to iestudējis režisors Juris Juonelis. Uzvedumā piedalās ap 60 dalībnieku – visi dziedošie, muzicējošie un dejojošie suitu kolektīvi, un tā ir dāvana Latvijas simtgadei – stāsta “Suiti” valdes priekšsēdētāja Dace Martinova: “Būs ļoti krāšņi, būs arī ļoti dažādu emociju piepildījums visā uzveduma laikā, kā jau kāzās. Ir jāizdzīvo kāzas no sākuma līdz beigām. Viss sāksies ar līgavaiņa un līgavas ģērbšanu kāzām, tad būs jauniķu sagaidīšana mājās un mičošana. Noslēgumā, lai būtu atbilstoši Līgo vakaram, tad būs arī līgošana.”

Kāzas un līgošana nemainīgi saistās arī ar “Skroderdienām Silmačos”. Ja tieši Līgo vakarā tās ir vēlme baudīt lielisku Dailes teātra aktieru sniegumā, tad ir jādodas uz Krustpils estrādi. Tur būs skatāms režisora Intara Rešetina veidots uzvedums. Viņa versijā stāsts ieguvis nedaudz citus akcentus, kas saistīti ar galveno varoņu jūtu dabu.

Tikšanās ar populāriem aktieriem no dažādiem teātriem tieši Līgo vakarā gaida arī Siguldas estrādē. Režisora Jura Rijnieka vadībā viņi iestudējuši citu Blaumaņa lugu “No saldenās pudeles”, un tā šovakar piedzīvos pirmizrādi.

Par visstraujāko un karstasinīgāko uzskatītajā Blaumaņa joku lugā “No saldenās pudeles” piedalīsies Daiga Gaismiņa, Zane Daudziņa, Ivars Kļavinskis, Juris Lisners un citi pazīstami aktieri, arī šī izrāde būs muzikāli un vizuāli krāšņa.

Rīgā jau tradicionāli būs divas lielās svinēšanas vietas – Rīgas augstākajā kalnā – Dzegužkalnā, kā arī 11.novembra krastmalā. Krastmalas pasākuma kulminācija būs koncertuzvedums, kurā uz Līgo svētku svinēšanu 100 gadu periodā atskatīsies vesela virkne labi pazīstamu mākslinieku, viņu vidū – Dita Lūriņa, Olga Rajecka, Elza Rozentāle, Mārtiņš Egliens, Andris Ērglis un daudzi citi.

Stāsta Rīgas domes kultūras pārvaldes vadītāja Baiba Šmite: “Līgosim krastmalā no sešiem vakarā līdz pat rīta gaismai. Latvijas pazīstamie dziedātāji, aktieri, mākslinieki lielā, plašā simtgades dziesmu koncertprogrammā.

Bet tajā pašā laikā Dzegužkalnā notiks vēl viens “Līgo, Rīga! Līgo, Latvija!” pasākums – tradicionālie Jāņi Dzegužkalnā, kur aicinām doties tos, kuri patiešām šajā dienā jūt saikni ar saviem senčiem, ar dabu, kuri grib būt autentiskā Līgo svinēšanā.”

Bet Valkā savukārt tik vērienīgi pirmo reizi Jāņus kopā svinēs latvieši un igauņi. Dižkoncerts tā arī saucas “Līgojam Valkā kopā ar igauņiem!”.

Birgita, Getera Jāni un citi kaimiņvalstī pazīstami dziedātāji dižkoncertā Valkā pārstāvēs Igauniju, Latvijas puses dalībnieki savukārt būs Samanta Tīna, Ginta Krievkalna, Lorija Vuda Cinkusa un Ivars Cinkuss, Viktors Lapčenoks un vēl citi. Valka būs arī viena no vietām, kur pēc dižkoncerta un nakts balles saullēktā notiks pliko skrējiens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti