Izrādes ieraksts kā mākslas darbs. Par darbu «Teātrī.zip» stāsta Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Henrieta Verhoustinska sākotnēji bija "Teātris.zip" sociālo mediju redaktore. 2018. gadā pēc raidījuma redaktores Mārītes Balodes došanās mūžībā viņu uzaicināja pievienoties "Teātris.zip" satura veidotāju komandai: "Aprunājos ar kolēģiem, visi, arī Ojārs Rubenis piekrita, un tā es nokļuvu šajā brīnišķīgajā sapņu darbā."

"Esmu teātra kritiķe, tāpēc "Teātrī.zip" man lieliski izdodas šo uzdevumu apvienot ar redaktores pienākumu centīgi iet uz teātriem un skatīties izrādes. Piedalos izrāžu atlases procesā, reizi pusgadā izveidoju sarakstu ar izrādēm, kurām, manuprāt, būtu vērts pievērst uzmanību. Mani visvairāk interesē mākslinieciskie kritēriji, savukārt kolēģiem būtiski, lai būtu ievērota dažādība – pārstāvēti dažādi Latvijas teātri un žanri. Izvēlētās izrādes ejam skatīties kopā ar raidījuma komandu, lai saprastu, vai tās var ierakstīt rādīšanai televīzijā," stāsta Verhoustinska.

Ne par visām izvēlētajām izrādēm ar teātriem izdodas vienoties, jo tiem ir savi plāni klātienes skatītāju piesaistei. Tomēr nereti arī paši teātri iesaka izrādes, kuras vēlētos ierakstīt "Teātrim.zip". Interesanti, ka reiz Latvijas Televīzija balsojumā piedāvājusi arī skatītājiem izlemt, kuru izrādi viņi vēlētos redzēt.

Sagatavošanās izrādes ierakstam paredz rūpīgu plānošanu. Verhoustinska atklāj: "Man uzticēts smalkais darbiņš izrādes eksemplārā atrakstīt, kā nomainās ainas, kurš tēls un no kuras puses iznāks uz skatuves – lai režisore Laura Hirša un operatori var saplānot kadrējumus. Izrādes parasti tiek filmētas ar sešām līdz astoņām kamerām. Režisores Lauras Hiršas montāžā izrāžu labas kvalitātes ieraksti pārvēršas televīzijas mākslas darbos, kas rada tiešām pārsteidzošu klātbūtnes efektu."

Raidījumiem pirms izrādēm Henrieta Verhoustinska kopā ar vadītāju Ojāru Rubeni izvēlas viesus un rūpējas par aktieru, režisoru un citu iestudējumu autoru uzaicināšanu.

"Rakstu "Teātris.zip" raidījumu scenārijus, bet Ojārs, protams, pilnīgi visu pārtaisa. Esam līdzautori."

Bez biļetes aiziet uz teātri

Jautāta, kas ļāvis skatītājiem desmit gadu laikā saglabāt interesi par "Teātris.zip", Verhoustinska teic: "Tā noteikti ir iespēja, nepērkot biļeti, noskatīties Latvijā labākās teātra izrādes. Ierakstītie iestudējumi ir aktuāli un tiešām augstas kvalitātes, nereti izvēlētās izrādes nominētas vai apbalvotas ar "Spēlmaņu nakts" balvām, turklāt piedāvātais repertuārs ir ļoti dažāds – aizvedam skatītājus ne tikai uz Rīgas lielajiem teātriem, bet arī uz Daugavpili, Valmieru, Liepāju, neatkarīgajiem Latvijas teātriem."

Raidījuma pastāvēšanas gados visbiežāk ierakstīti un pārraidīti Latvijas Nacionālā teātra, Dailes teātra, Jaunā Rīgas teātra, Valmieras Drāmas teātra un Liepājas teātra iestudējumi. Piedāvājot skatītājiem labākās dažādu laiku izrādes, ierakstīti arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Leļļu teātra, Ģertrūdes ielas teātra, "Dirty Deal Teatro", mūzikas nama "Daile" un Jaunatnes teātra iestudējumi.

Izrādes pedagogu uzdevumā aktīvi skatās skolēni. "Skolotāji labprāt izmanto Teātris.zip īpašo izlasi, kurā ir daudz latviešu klasikas darbu interpretējumu teātra valodā. Vēl arī Kultūras akadēmijas un citu augstskolu studenti mācību procesā skatās un analizē izrādes. Esmu dzirdējusi, ka arī teātra cilvēki, piemēram, gatavojoties kādam klasikas darbam, kas tiek iestudēts atkārtoti, "Teātris.zip" izlasē noskatās iepriekšējos iestudējumus."

Būtiski, ka arī visas jaunās izrādes vēl nedēļu pēc televīzijas pirmizrādes ir skatāmas Replay.lv.

Īpašs raidījums

Par raidījumu, kas raisījis plašāko rezonansi kultūrtelpā, Verhoustinska nosauc Ojāra Rubeņa sarunu ar Rēziju Kalniņu, Indru Briķi un Dārtu Daneviču 2019. gada septembrī – pirms Robēra Tomā ģimenes traģikomēdijas ar detektīvintrigu "8 mīlošas sievietes" Dž. Dž. Džilindžera režijā:

"Šajā "Teātris.zip" raidījumā publiskajā telpā pirmoreiz izskanēja aktieru neapmierinātība ar repertuāra izvēli, uzsākot Dailes teātra simto jubilejas sezonu.

Saruna bija sākums aktieru dumpim, kas rezultējās ar mākslinieciskā vadītāja un režisora Dž. Dž. Džilindžera aiziešanu no teātra. Pēc tam uz šo raidījumu atsaucās arī "Kultūršoks", savukārt es sapratu līdzatbildību par tajā izskanējušajiem vārdiem."

"Raidījumos ik pa laikam esam mēģinājuši ieviest jauninājumus, piemēram, "slepeno viesi" un ātros jautājumus, tomēr sapratām, ka visvērtīgākā ir un paliek klasiskā Ojāra saruna ar izrādes autoriem. Tas ir atslēgas elements, ko saglabāsim arī jaunajā – 11. sezonā – rudenī," uzsver Verhoustinska.

Prieks un smiekli jubilejā

11. jūnijā būs skatāms "Teātris.zip" 10. jubilejas raidījums, kurā ar Ojāru Rubeni asprātīgās un šerpās sarunās iesaistīsies, kā arī īpašus priekšnesumus būs sagatavojuši deviņu dažādu teātru aktieru pāri. Svinības 10. sezonas noslēgumā ierosināja "Teātris.zip" atbalstītāji – Borisa un Ināras Teterevu fonds. "Ideju ģenerators un ideju spridzeklis ir Ojārs, viņa ierosinājums bija uz jubileju aicināt aktieru pārus no dažādiem teātriem. Pirms raidījuma ieraksta gan viņš bija uztraucies, kā izdosies savu ideju īstenot, – vadīt pusotru stundu garu sarunu šovu ar virkni aktieriem nav vienkārši."

"Raidījuma montāžā ļoti daudz smējāmies, tāpēc ceru, ka prieks būs galvenās emocijas, ko jubilejas raidījuma vakarā gūs skatītājs! Protams, pa vidu būs arī kāda smeldzīgāka nots, bet tā kā runāsim par mīlestību un iemīlēšanos, raidījumu piepildīs romantiski un liriski priekšnesumi, pats galvenais tomēr būs prieks," sarunas noslēgumā teic Verhoustinska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti