Kultūras ziņas

Grupai "ElektroFolk" jauns albums!

Kultūras ziņas

Sākas mūsdienu mūzikas festivāls "deciBels"

Vai mūsdienu sievietes arī gaida?

Izrādē Ģertrūdes ielas teātrī - 21. gadsimta Solveigas stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) 14. februārī pirmizrādi piedzīvojis iestudējums par mūžīgo nepiepildīto mīlestību “Gaidot Gintu”. Izrāde tapusi pēc Henrika Ibsena darba motīviem, uzdodot jautājumus, kā un ko meklē mūsdienu sievietes un vai liktenīgā mīlestība un mūžīgā uzticīgā gaidīšana ir iespējama un ir tā vērta?

Henrika Ibsena lugā Solveiga apsolīja gaidīt Pēru Gintu atgriežamies no viņa klejojumiem un sevis meklējumiem. Viņa savu solījumu turēja un gaidīja visu dzīvi. Mūsdienu versijā iestudējumā “Gaidot Gintu” jaunā režisore Marta Elīna Martinsone apkopojusi vairāku sieviešu reālos dzīvesstāstus.

"No Ibsena ir paņemta metafora – Solveiga kā gaidošais tēls un Pērs Gints kā klāt neesošais, piedzīvojumus meklējošais varonis," stāsta režisore, norādot, ka 21. gadsimtā ir mainījies skatījums uz mīlestību un seksu.

"Tas viss ir brīvāks, bet tanī pašā laikā tā tēmas paliek vienas un tās pašas, kad cilvēks izvēlas šo gaidīšanu – mīlestības idealizēšanu. Man šķiet, ka mīlestības idealizēšana ir tieši 21. gadsimta problēma," uzsver Marta Elīna Martinsone.

Dokumentālos dzīvesstāstus izrādē lasa un it kā sevi tajos analizē trīs aktrises: Madara Botmane un Daiga Kažociņa no Latvijas Nacionālā teātra un Jana Čivžele no Jaunā Rīgas teātra.

"Viss dramaturģiskais materiāls ir dokuments. Intervijas ar sievietēm, viņu stāsti, ko viņas anonīmi uzdāvinājušas," turpina režisore. "Mēs tos apstrādājām skatuvei. Viss, kas parādās uz skatuves, ir piedzīvots, justs un pārdzīvots."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti