Dzīve kā izdevumu, ienākumu un notikumu uzskaites grāmata. Izdots Jura Strengas stāstu krājums par teātri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mākslas telpa un izdevniecība “Aminori”, atzīmējot Dailes teātra simtgadi, teātra dzimšanas dienā lasītājiem sagatavojusi izdevumu – aktiera un režisora Jura Strengas stāstītus atgadījumus par teātri un dzīvi. Tos klausījusies un pierakstījusi kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere, veidojot aktiera sajūtu, sapņu un dzīves notikumu kaleidoskopu dokumentālās prozas žanrā, informēja izdevēji.

Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad Juris Strenga Dailes teātrī sāka piedalīties Eduarda Smiļģa izrādēs, viņš rakstīja piezīmes par teātri, sevi un apkārt notiekošo. Aktieris atstāja piezīmes uz lugu vai scenāriju eksemplāriem, uzticēja savas domas kabatas blociņiem un vecām skolas burtnīcām, kur pierakstīto šodien atšifrēt praktiski vairs nav iespējams.

Aktieris Juris Strenga skatītāju mīlestību guva jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados ar galveno lomu Ibsena drāmā “Brands” Dailes teātrī, saglabājot šo atzinību teātra mīļotāju  nostāstos un leģendās vēl šodien.

“Mana grāmatvedība” ir dokumentāls vēstījums aizkulišu dzīlēs – atmiņu vizualizācija tagadnes formā ar lasītājam dotu iespēju sajust laika garšu, cilvēku attiecības, aizraušanās, ideālus, draudzību un nodevību kā visu dzīvo, kas piemīt tikai klātesošiem notikumiem. Izdevēji pastāstīja, ka grāmata ļauj satikties ar Dailes teātra leģendām Uldi Pūcīti, Artūru Dimiteru, Pēteri Pētersonu, Viju Artmani, Eduardu Smiļģi, Hariju Liepiņu, Ausmu Kantāni, Eduardu Pāvulu, Olgu Dreģi, Gunāru Placēnu un daudziem citiem, “izsekojot dzīvei, kas notiek aiz skatuves un bez vārdiem stāsta par mums pašiem, ja nemelojam, bet atzīstamies dzīvei mīlestībā, arī tad, kad viss nebūt nav tik vienkārši, kā, no malas skatoties, šķiet”.

Grāmatā izmantoti vairāk nekā piecdesmit attēli no Dailes teātra, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja un Jura Strengas personiskā arhīva. Izdevuma grafisko dizainu veidojis Artis Rutks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti