Kultūras rondo

Saksofonu mūzikas festivāls "Saxophonia" šogad satilps vienā koncertā

Kultūras rondo

Dzīve Ventspils rakstnieku un tulkotāju mājā. Stāsta Andra Konste

Baletdejotāja Anna Laudere par savu darba ritmu un dzīvi Covid gaisotnē

Baletdejotāja Anna Laudere par darbu pandēmijas laikā: Katru mirkli novērtē vēl vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Hamburgas baleta vadošā soliste Anna Laudere stāsta, ka trupa maz pamazām pielāgojusies darbam pandēmijas laikā. Šīs sezonas sākumā ieviesti jauni drošības pasākumi, piemēram, gaisa kvalitātes mērījumi. Gaidot atkalsatikšanos ar skatītājiem, mākslinieki turpina mēģināt, un ik pa laikam kādu no izrādēm arī ieraksta. 

Baleta māksliniece Anna Laudere Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” norāda, ka Covid-19 pandēmijas dēļ trupas darba ritms iztraucēts jau kopš 2020. gada marta. Pagājušās sezonas pēdējā tūre notika Venēcijā. Atrodoties tur, baletdejotāji uzzinājuši, ka parējās tūres tiek atceltas. Tālāk sekoja aizliegums trenēties darbavietā. Tomēr pašu lielāko pārdzīvojumu Lauderei sagādāja robežu slēgšana – nokļūt mājās kļuva gaužām sarežģīti. 

Kamēr ierobežojumi liedza pulcēties darbam teātrī, baletdejotāju treniņi notika platformā “Zoom”. Epidemioloģiskajai situācijai uzlabojoties, tie atkal notika klātienē, vien organizēti mazās grupās. Hamburgas baleta teātra vadītājs, pasaulslavenais

horeogrāfs Džons Noimaijers nāca klājā ar ieceri iestudēt jaunu baletu "Ghost Light”. Tajā “dueti ir tikai tiem cilvēkiem, kas ir dzīvesbiedri. Pārējai trupai, ievērojot visus drošības noteikumus, ir savi izgājieni. 

[..] Mēs ļoti ilgi neredzējām, ko kurš dara, kas baletā notiek, jo nedrīkstējām kopā strādāt,” atklāj Anna Laudere. Viņa uzteic Džona Noimaijera drosmi darīt. Radošs process dejotājiem ir ļoti svarīgs. Noimaijeram esot izdevies pacelt visas trupas garastāvokli. 

Redzēt baletu "Ghost Light” vienlaidus bijis liels notikums. Anna Laudere stāsta, ka baleta ieraksts pavasarī būs pieejamas arī DVD formātā. Šis viņai pašai ir pieņemamāks formāts nekā video tiešraide. Par iestudējumu dejotāja saka: “Šis balets ļoti atspoguļo katru cilvēku un tās emocijas, izjūtas, kas ir bijušas šajā laikā. Manuprāt, ļoti interesants balets. [..]

Parasti mums ir ļoti intensīvs grafiks – ļoti daudz izrāžu, pilna diena ar mēģinājumiem. Kad tev pēkšņi tā nav [..], tad katru mirkli tu novērtē vēl vairāk.”

Baletā skan Franča Šūberta mūzika. 

Jaunā sezona Hamburgas baletā tika iesākta ar jaunu sistēmu, kā uzraudzīt trupas veselības stāvokli, novēršot iespējamos Covid-19 izplatības riskus. Laudere stāsta, ka

visi mākslinieki ik nedēļu tiek testēti (izmantojot eksprestestus), obligāta ir arī masku nēsāšana. Visās mēģinājumu telpās un uz skatuves ir monitori, kas uzrāda gaisi kvalitāti. Parādoties sarkanai gaismai, telpas uzreiz tiek vēdinātas. 

Pēdējā izrāde teātrī notika 29. oktobrī. Pagājušajā nedēļā veikts Noimaijera baleta “Sapnis vasaras naktī” ieraksts. Arī tas visai trupai bija liels notikums, ņemot vērā iespaidīgo pauzi. Dažādās gatavības stadijās ir arī citi projekti un viens no tiem – "Bēthovena projekts 2”. Tā pirmizrāde atlikta jau trīs reizes. Mākslinieki cer, ka marta otrā pusē varēs to beidzot izrādīt. 

Anna Laudere atzīst: “Šis laiks bijis ļoti radošs. Protams, kādu dienu tu jūties diezgan sabrucis ar visu to, ka nevar saprast, [..] kad mēs ieiesim teātrī un kad būs skatītāji. Reizē viss darba process tiešām bijis interesants.

Pēc mēģinājumiem noguris dejotājs ir laimīgs dejotājs. Mēs turpināsim strādāt un cerēsim uz drīzu tikšanos ar skatītājiem!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti