Panorāma

Sals Rīgā pārpilda patversmes

Panorāma

Saeimas spīkeres un premjeres apsardzei jauni auto

Hermaņa "Vēlie kaimiņi"

Alvis Hermanis pēc izrādes Rīgā: Jūtos svinīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jūtos svinīgi! Tā pēc Minhenes kamerteātra izrādes “Vēlie kaimiņi” atrādīšanas latviešu skatītājiem vakarnakt savā stilā ironizēja Alvis Hermanis.

Luga, kas jau piekto gadu ar ovācijām tiek izrādīta Eiropas teātros, beidzot atvesta arī uz režisora dzimteni. Jo tieši Alvja Hermaņa zīmē sākas Laikmetīgā teātra programma.

Nobela prēmijas laureāts, stāstu autors Īzaks Baševiss Zingers Alvim Hermanim patīk. Tāpēc tapa gan “Kabalas noslēpumi” Rīgā un Ķelnē, gan “Vēlie kaimiņi” Minhenē. Uz skatuves viņi ir divi  Barbara Nusse un Andrē Jungs. Absolūtas izcilības Vācijas un Šveices teātros. Kuri savukārt saka: darbs ar mūsu Alvi Hermani ir bijis kas nebijis.

“Viņš mīl aktierus. Un viņam ir skaidrs redzējums par tekstu,” saka aktrise Barbara Nusse

“Viņš pats ir bijis aktieris un viņam teātris nozīmē tieši aktieri. Viņš ir lielisks!” sajūsmu pauž aktieris Andrē Jungs.

Mums ļoti pietrūkst viņa, kopš viņš sācis iestudēt operas!” piebilst aktrise un viņai piebalso aktieris: “Mums jāsāk dziedāt! Jāsāk dziedāt!”

Ļoti koncentrējies un kluss. Tāds atšķirībā no citu Eiropas valstu skatītāja ir Latvijas teātra apmeklētājs. To, ka izrāde tiešām patikusi, mūsējie pauž tikai beigās. Aplaudējot.

“Es aizmirsu aktierus pabrīdināt, ka Latvijas publika jau savādāk skatās,” atzīstas režisors Alvis Hermanis. “Skaļas izpausmes ir krietni mazāk nekā viņi ir pieraduši Vācijā.”  

Izrādes skatītājs Pauls Raudseps, smaidot saka, ka pēc tādas izrādes jādomā par mūžību, bet Viesturs Kairišs uzsver, ka Hermaņa izrādē aktieri nospēlējuši ļoti meistarīgi tēmas, kuras mēs jau pazīstam no Hermaņa Rīgas perioda.

Arī režisors pats atzīst, ka atgriezties Latvijā ir īpatnēja sajūta, jo ārzemēs pavadīti desmit gadi.

 

Laikmetīgā teātra programmā “forte forte” šis ir Alvja Hermaņa mēnesis. “Vēlie kaimiņi” tiek izrādīti vēl svētdienas vakarā. Nākamnedēļ Ginta Grūbes dokumentālās filmas “Vairāk nekā dzīve” pirmizrāde. Tajā stāsts par to, kā Hermanis strādā ar aktieriem un kā top viņa iestudējumi. Bet pēc tam Vīnes Burgteātra izrāde, kurā satiekas latvietis, krievs un vācietis un stāsta par saviem tēviem. Tātad - “Tēvi” ar aktieri Gundaru Āboliņu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti