Panorāma

Ainai Nagobads-Ābolai – balva par mūža ieguldījumu ārlietās

Panorāma

A. Židkovu nevirza amatā

Imanta Skrastiņa mūža pavediens satīts kamolā

78 gadu vecumā mūžībā devies aktieris Imants Skrastiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

78 gadu vecumā mūžībā devies aktieris Imants Skrastiņš, ziņo Latvijas Televīzijas Kultūras ziņu redakcija.

1941. gadā dzimušais aktieris Imants Skrastiņš 80. gados ieguva tautas mīlestību ar Raimonda Paula dziesmu izpildīšanu. Strādājis Jaunatnes teātrī un kā Radioteātra režisors, bet no 2004. gada darbojies Nacionālajā Valsts radio un televīzijas padomē.

Ar viņa zemo, samtaino balsi klausītāju atmiņā uz mūžu ierakstīta 1980.gada Mikrofona aptaujas uzvarētājdziesma “Kamolā tinēja”. Varbūt tāpēc, ka Imants Skrastiņš Paula un Belševicas “Kamolā tinēju” vairāk runāja, nekā dziedāja, tā klausītājus aizkustināja tik ļoti. Tik ļoti, ka vienkāršā dziesmiņa ar smeldzīgo tekstu uzvarēja 1980. gada Mikrofona aptaujā un kļuva par tādu kā tolaik vēl Jaunatnes teātra aktiera Imanta Skrastiņa firmas zīmi. Iespējams, arī tāpēc, ka tobrīd aktiera spilgtākās lomas uz teātra skatuves jau bija nospēlētas. Priekšā gan vēl gaidīja radioteātris, un galu galā vairākas lomas uz mūžu ierakstītas kinolentē.

No tām pirmā – jau 16 gadu vecumā – likumsakarīgi kādam, kurš jau no pirmās klases droši zinājis, ka kādreiz būs aktieris.

Skrastiņš 1981. gadā ieguva Latvijas PSR Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka nosaukumu un vēlāk – 1989. gadā – Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieka nosaukumu. 2001. gadā apbalvots ar Aleksandra Čaka balvu, savukārt 2003. gadā kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

Raimonda Paula dziesmu dziedāšana neskaitāmos koncertos bija liels un nozīmīgs Imanta Skrastiņa dzīvesposms. Taču gandrīz desmit gadus iepriekš ļoti nozīmīgs notikums Skrastiņa mūžā bija galvenā, Dzejnieka loma Pētera Pētersona izrādē "Spēlē, Spēlmani" ar Imanta Kalniņa mūziku 1972. gadā. 

Daigas Mazvērsītes stāsts par dziedošo aktieri Imantu Skrastiņu, sagaidot viņa 75 gadu jubileju:

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kopš 1960. gada, kad aktieris pirmoreiz ieradās Radioteātrī, viņš ieskaņoja aptuveni 1300 dažādu lomu. Gadu gaitā sadarbība ar Radioteātri Skrastiņam veidojās ne tikai kā aktierim, bet arī kā režisoram. Skrastiņa 1986. gadā režisētā Jara Beneša dziesmu spēlē „Zaļā pļavā” vēl arvien ir populārs ieraksts radioteātrī.

Raidījuma "Ielūdz Radioteātris" stāsts par Imantu Skrastiņu cikla "Re!Starts" ietvaros: 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti