Kultūras ziņas

26. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivālā noslēgums

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Koru un putnu sadziedāšanās Dzegužkalnā

Ko mēs viens otram nodarām. Ar izrādi «Visi putni skaisti dzied» sācies festivāls «Homo Novus»

Rīgā sācies Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus". To ievadīja "Dirty Deal teatro" muzikāla izrāde "Visi putni skaisti dzied" Kristas Burānes režijā. Izrāde norisinājās Dzegužkalnā, brīvā dabā, un ar skatītāju iesaistīšanu stāstos par putniem un cilvēkiem.

Muzikālā izrāde "Visi putni skaisti dzied" ir dramaturģes un režisores Kristas Burānes personīgi emocionāls vēstījums par Latvijas dabas daudzveidības kritisko stāvokli, kas radies pēc pērn Ministru kabinetā pieņemtajiem grozījumiem par koku ciršanu. Iestudējums veidots brīvdabas skatuvēm, tas nodēvēts par "īpašvietas izrādi" un paredz skatītāju līdzdalību.

"Mazā estrāde ir tā vieta, kur cilvēks, kuram patīk dziedāt, ir ielicis savu kultūras pēdu dabas vidū. Man bija interesanti padomāt un paskatīties par to, kā kultūra, daba un dziedošās būtnes, cilvēki un putni, savstarpēji satiekas vai nesatiekas un ko mēs viens otram nodarām. Cilvēki ir ļoti ieinteresēti domāt par savu dzīvi ar mākslas darba starpniecību un palīdzību," stāsta režisore Krista Burāne.

Izrādes skatītājiem dota iespēja iejusties par kora dalībniekiem. Galvenajā "Putna korī" Patrika Kārļa Stepes vadībā apvienojošies dziedātāji no atšķirīgiem Rīgas koriem. Izstaigājot Dzegužkalnu, skatītājus iepazīstina ar dzeltenās cielavas, zvirbuļa, mežirbes, griezes, dzeņa un cīruļa stāstiem.

Putnu balsis ar tautas dziesmu tekstiem izskan koristu poētiskā vispārinājumā, savu mūziku raksturo komponists Jēkabs Nīmanis: "Es rakstu mūziku speciāli šai izrādei, speciāli domājot, ka cilvēki staigās. Pat domāju par konkrētiem izpildītājiem, par konkrētām izpildītāju grupām, bet tas neizslēdz arī iespēju, ka šī mūzika var tikt koncertēta amatieru kora repertuārā, ko es arī apzinīgi centīšos veikt, nošu formātā tās izdodot."

Izrāde "Visi putni skaisti dzied" Dzegužkalnā Rīgas vasaras kultūras programmā būs skatāma arī 31. augusta vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti