FOTO: 500 vietas un māju sajūta. Jaunā Rīgas teātra būvniecība tuvojas noslēgumam

Jaunais Rīgas teātris drīzumā varēs atgriezties savās mājās – Lāčplēša ielā 25. Pēc ieilgušās būvniecības, lielākā daļa darbu ir paveikti, un teātra ēku šobrīd gatavo noslēdzošajām pārbaudēm.

Jaunā Rīgas teātra būvniecība tuvojas noslēgumam
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

"Mēs esam vecajā Lāčplēša ielas mājas zālē. Tātad zālē ir 500 vietas, tā bija prasība no Jaunā Rīgas teātra. Mēs esam zāli mazliet pārformējuši, bet tā saglabā to pašu sajūtu, kāda tā bija pirms atjaunošanas," tā par Jaunā Rīgas teātra Lielās zāles pārmaiņām stāsta arhitekte un Jaunā Rīgas teātra pārbūves projekta autore Zaiga Gaile.

Teātra Lielajā zālē ir saglabāta vairāk nekā gadsimtu senās ēkas elpa, ko izceļ saglabājušies un restaurētie 20. gadsimta trīsdesmito gadu interjera elementi – zāles centrālā lampa, kvadrātveida gaismekļi, tumši sarkanbrūni priedes saplākšņa paneļi, arī skatuve aprīkota ar klusu vinču sistēmu dekorāciju pārvietošanai.

Pārbūves rezultātā skatītājiem no jebkuras vietas gan parterā, gan balkonā būs ļoti laba redzamība un dzirdamība.

Taču tas nav viss. Zem Jaunā Rīgas teātra pazemes stāvā izveidotas darbnīcas, savukārt vēsturisko teātra ēku papildina jauns piecstāvu nams ar vairākām mēģinājumu zālēm, komfortablām telpām aktieriem un divām "Black Box" zālēm, kurām raksturīga "nekurienes" sajūta, proti, tām ir neitrālas betona sienas, melni griesti un grīdas.

Lai aktieriem būtu ērtāk strādāt, abas ēkas ir savienotas ar stiklotu eju, kurā aktierus būs iespējams redzēt darbībā arī izrāžu apmeklētājiem.

Zaiga Gaile teic: "Es esmu tiešām apmierināta, tas nebija vienkārši. Man tie ir desmit gadi kopš piedalījāmies konkursā, un tad mēs piecus gadus projektējām, tad viena būvfirma, tad otra būvfirma, bet Valsts nekustamie īpašumi ļoti seko līdzi kvalitātei, un mēs arī, un man patiesībā nav celtniekiem nekādu iebildumu. Vecā māja ir sakopta, un tad, kad atnāks skatītāji, es ceru, ka viņiem būs vecās mājas sajūta, jo to Alvis Hermanis teica uzreiz, ka,

lai te nebūtu kā bankā vai kā zeltu konfekšu kastītē, bet tiešām, lai ir tā mājas sajūta, kāda bija pirms izvākšanās."

Valsts nekustamo īpašumu valdes locekle Jeļena Gavrilova par JRT
00:00 / 00:32
Lejuplādēt

Kā stāsta Valsts nekustamo īpašumu valdes locekle Jeļena Gavrilova, kopumā šobrīd viss notiek bez lielām novirzēm no nosacījumiem, par kuriem šī gada martā vienojās ar pilnsabiedrību "SBSC": "Uz doto brīdi gandrīz visi būvniecības darbi ir pabeigti. Šobrīd notiek defektēšana, mēs pārbaudām visu, kas ir izbūvēts, arī notiek sistēmu testi, un mēs jau arī gaidām ciemos visas inspekcijas – Veselības inspekciju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspekciju, un arī Būvniecības valsts kontroles biroju, tad faktiski esam finiša taisnē un plānots visu ēku nodot ekspluatācijā līdz gada beigām, un nākamgad janvārī jau sākt teātra pārvākšanās procesu no Miera ielas uz Lāčplēša ielu."

Arī Jaunā Rīgas teātra direktore Gundega Palma atzīst, ka teātra kolektīvs ļoti gatavojas pāriet uz jauno ēku: "Paveikts jau ir daudz, 95 % no darbiem jau ir izdarīti, bet, kā saka, parasti jau pārkāpt tai suņa astei ir visnervozāk, visgrūtāk, teiksim tā.

Mūsu sajūtas šobrīd ir ļoti cerīgas, bet mēs joprojām gaidām no Valsts nekustamajiem īpašumiem to starta šāvienu, kurā brīdī būs nodota šī ēka ekspluatācijā, un attiecīgi izejot no tā mēs varam plānot savu darbu."

Jaunā Rīgas teātra ēku kompleksu paredzēts nodot ekspluatācijā līdz gada beigām, savukārt jau nākamā gada pirmajos mēnešos plānots uzsākt aktieru pārcelšanos no pagaidu telpām Tabakas fabrikā uz Lāčplēša ielu 25.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti