Ko nepalaist garām? Trīs akcenti teātra kalendārā

Pirmizrādi nosvinējis trupas "Kvadrifrons" jaunākais darbs "Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris", bet skatītāju vērtējumam vēl tiks nodota režisores Lienas Šmukstes izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī, savukārt Rīgā nākamnedēļ norisināsies Baltijas Drāmas forums ar izrādēm, konferencēm un dramaturgu domnīcu. Akcentus teātra kalendārā saliek teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Ko nepalaist garām? Trīs akcenti teātra kalendārā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris"
Izrāde "Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris"

"Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris"

Pagājušajā nedēļā pirmizrādi svinēja trupas "Kvadrifrons" jaunākais darbs "Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris". Idejas, teksta un inscenējuma autori Klāvs Mellis, Rūdolfs Gediņš, spēlē Reinis Boters un Guna Zariņa.

"Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris" ir izdomāts stāsts par nenotikušu atgadījumu, ko iedvesmojuši divi cilvēki un grāmata. Ir mazliet piemirsies, par ko tieši šī grāmata ir, bet, iespējams, tā ir par neremdināmu apmātību, pārdabisku mīlestību un identitātes neviennozīmīgo dabu. Tu esi tas, kam izvēlies veltīt savu laiku, uzmanību un rūpes. Tu esi tas, par ko tevi uzskata. Tu esi tas, kas gribi būt.

Teātra kritiķe Līvija Dūmiņa 16 gadus raksta grāmatu par aktieri Artūru Skrastiņu. Viņa par Artūru uzzina visu: kā viņš redz sevi, kā viņu redz citi, no kā viņš baidās, pēc kā viņš tiecas un kas viņam vainas, līdz pienāk diena, kad Līvija Artūru izprot labāk nekā viņš pats. Līvija Dūmiņa kļūst par labāku Artūru Skrastiņu. Un viņa ir brīnišķīga. Un arī izrāde ir tiešām brīnišķīga!

Tuvākās izrādes: 26. un 27. oktobrī.

Izrāde «Pie klusiem ūdeņiem»
Izrāde «Pie klusiem ūdeņiem»

"Pie klusiem ūdeņiem"

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos režisores Lienas Šmukstes izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" pēc Regīnas Ezeras stāsta motīviem. Dramatizējuma autore Agnese Rutkēviča.

Izrāde veidota kā ceļojums pa teātri un četru sieviešu likteņiem, katrai varonei atvēlot atsevišķu telpu, kurā dalīties ar savu iekšējo pasauli, sapņiem un nomoda pārdzīvojumiem. Pirms izrādes skatītāji tiks sadalīti grupās, un pēc katra stāsta noskatīšanās viņiem būs jāpāriet uz nākamo spēles laukumu. Četras dažāda rakstura sievietes stāsta par vienu un to pašu notikumu – kāds nopublicēts stāsts uzjunda varonēs atmiņas par notikumiem pie ezera, pie kura klusajiem ūdeņiem viņas visas kopā bija kādreiz devušās. Kāda turp devās, lai izrautos no savas ikdienas, kāda, lai izliktos, ka nekas nav mainījies, cita, lai atkal pabūtu tuvumā cilvēkam, kuru mīl. Tomēr ezera klusie ūdeņi nespēja sniegt atbildes uz visiem jautājumiem, kurus viņas sev uzdeva. Katra šajās pāris dienās klusībā izdzīvoja savu sāpi, kura palikusi pārējām, tostarp publicētā stāsta autorei, neapjausta un nu laužas ārā.

Tuvākās izrādes: 28. un 29. oktobrī.

Baltijas Drāmas forums

Nākamnedēļ Rīgā norisināsies Baltijas Drāmas forums ar izrādēm, konferencēm un dramaturgu domnīcu.

Baltijas Drāmas forums ir ar teātri saistītu pasākumu virkne, kas katru gadu tiek rīkota vienā no trim Baltijas valstīm ar mērķi popularizēt konkrētās valsts oriģināldramaturģiju un tās veiksmīgākos iestudējumus, veicināt jaunu sadarbību un kultūras sakaru veidošanos Baltijas teātra kopienas vidū, kā arī rīkot akadēmiskas konferences, nodrošinot saikni starp teātra praksi un teoriju, publiskas diskusijas, neformālas tikšanās un tīklošanās pasākumus.

Izrādes, kas izceļ Baltijas valstu oriģināldramaturģiju, – "Me two / Sava kliķe" no Lietuvas, "Ēdenes detaļa" no Igaunijas, "Dziesmu svētki" un "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums" no Latvijas. Foruma laikā norisināsies vairākas konferences: 1. novembrī paredzēta skatuves mākslas sekcija Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotajā konferencē "Kultūras krustpunkti", 2. novembrī norisināsies Baltijas Drāmas foruma konference, bet 3. un 4. novembrī – starptautiskā zinātniskā konference "Acting. Reacting. Enacting. Theory and Practice in Performing Arts".

 Baltijas Drāmas forums – no 31. oktobra līdz 4. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti