Kultūras ziņas

Kuldīgā atjaunota "Meitene ar ūdens krūzi"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Laikmetīgā baleta izrāde "Balsis klusumā. Ieskautie"

Laikmetīgā baleta izrāde «Balsis klusumā. Ieskautie» – meitenes pieaugšanas tuvplāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Laikmetīgā baleta izrāde "Balsis klusumā" vēsta par jaunas meitenes ceļu, pieaugot un kļūstot par sievieti. Šim pērn tapušajam projektam VEF Kultūras pilī tagad izveidota otra daļa –  "Ieskautie". Tās centrā jaunas sievietes pārdzīvojumi saskaroties ar apkārtējās pasaules realitāti.

Laikmetīgā baleta projekts "Balsis klusumā", ko īsteno "TS Dance Academy", sākotnēji radies, lai palīdzētu jauniešiem meklēt savu ceļu dzīvē, kļūt patstāvīgiem, zinošiem un konkurētspējīgiem. Nu horeogrāfe Milana Komarova un režisore Elizabete Gricmane radījušas izrādes turpinājumu – "Ieskautie".

"Ir divi ļoti grūti notikumi dzīvē. Tā ir piedzimšana un nomiršana, bet tad ir šausmīgākais un sarežģītākais periods – jaunība.

Lai nonāktu jaunībā un klusumā, tur ir vajadzīga ļoti liela uzticēšanās un aizsardzība, lai cilvēks uzdrošinātos nonākt pie sevis," par izrādē pausto stāsta scenogrāfe un video režisore Elizabete Gricmane.

Baletā "Balsis klusumā. Ieskautie" simboliski risina tēmu par meitenes pieaugšanu. Par brīdi, kad viņa top par jaunu sievieti un dzīvē pieaug risināmo sarežģījumu daudzums. Iestudējumā piedalās baleta studijas "TS Dance Academy" 14 dejotājas un viesmākslinieku pāris no Latvijas Nacionālā baleta

"Es pati esmu pārsteigta par meiteņu rezultātu, jo viņām šis stils ir kaut kas cits. Mēs sākām, bija grūtības, jo ir ļoti daudz tehnisku lietu, kas attiecas gan uz sinhronitāti, gan uz kanoniem. Tā valoda ir bagāta," atzīmē horeogrāfe Milana Komarova.

Par izrādi gandarīta arī apmeklētāja un baleta māksliniece Lita Beiris: "Ļoti veiksmīgs muzikālais materiāls izvēlēts. Izlīdzsvarota noskaņa šai horeogrāfijai. Jā, es ar interesei noskatījos. Man patīk Tāļa Sila profesionālās meitenes. Viņš virzās uz profesionālo līmeni."

Izrādes producents, "TS Dance Academy" vadītājs Tālis Sils uzskata, ka iets ļoti grūts, bet skaists ceļ: "Kad tiekam pāri grūtībām, kā Milanas horeogrāfijai, tur bez baleta sagatavotības, klasiskās dejas pamatiem nav iespējams."

Vērtējot izrādi, horeogrāfs Edmunds Veizāns atzīst: "Tehniski ļoti labi. Solisti ļoti labi. Līdz ar to tas uzreiz paceļ līmeni. Horeogrāfiski interesanti. Tas nav mans žanrs, bet tāpēc vien ir vērts atnākt uz ne sava žanra lietām un paskatīties ar citu aci, un saskatīt kaut ko radošu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti