Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Aktierim Jānim Kubilim – 100

Aktieris, kurš «ievilcis mīlestības līniju bezgalībā» – Jāņa Kubiļa simtgade

24. jūlijā 100. jubileju svin izcilais aktieris Jānis Kubilis. Jau 30 gadu, kopš viņš ir prom no Nacionālā teātra, bet joprojām dzīvas ir leģendas par viņa vienreizējo un meistarīgo aktierspēli, par ko viņu apjūsmoja un pielūdza skatītāji.

Kopumā viņš nospēlējis gandrīz 150 lomu, kurās atklājies ļoti dažāds, bet viņa lomu loma ir Pablo izrādē "Trešais vārds".

Jānim Kubilim simts
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

Jāni Kubili mēdz dēvēt par gudras sirds aktieri, kurš ar vienlīdz lielu atdevi spēlējis kā liriskās un vēsturiskās, tā arī komiskās lomas.

Viņa pašu neaizmirstamāko tēlu galerijā, protams, ir arī

Hamilkara kungs, Marats, Klaids un Fičūrs, arī Mocarts, Luijs XIV un ļoti daudzi citi krāšņi raksturi, arī Joske, kas pašam aktierim ļoti mīļa un ilgi spēlēta loma – viņš esot pārdzīvojis četras Zāras.

Taču loma, ko apvij visvairāk leģendu, par ko viņš visvairāk dievināts un pielūgts, ir Pablo izrādē "Trešais vārds". Duetā ar Antru Liedskalniņu viņi nodēvēti par zelta pāri.

Apbrīnojams pielūgsmes objekts Jānis Kubilis ir arī Liai Guļevskai, kura sarakstījusi grāmatu par viņu, kas nāca klajā pirms sešiem gadiem. Izrādi "Trešais vārds" Lia redzējusi septiņas reizes un atzīst, ka par to ir neizsakāmi laimīga. Lia uzskata, ka nav precīzāku vārdu, kā raksturot aktiera veikumu, kā savulaik teātra zinātnieces Lilijas Dzenes teiktais, ka "Jānis Kubilis ir ievilcis mīlestības līniju bezgalībā":

"Tā mīlestības līnija ir jau, sākot ar lomām. Protams, Pablo "Trešajā vārdā" – tas nav atkārtojams. Es paskatījos, ka no tā brīža, kad viņš ir sācis spēlēt, ir pagājuši vairāk nekā 60 gadi, bet viņam cilvēki joprojām nāk klāt, kad ierauga viņu vai nu veikalā vai uz ielas, lai pateiktu paldies.

Tā mīlestības līnija Kubilim iet cauri visam mūžam ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē. Viņš ir sirsnīgs un brīnišķīgs cilvēks. 

Es nebeidzu pateikties liktenim, ka man ir bijusi iespēja iepazīt viņu arī tuvāk. Dievs viņu arī ir žēlojis, jo, paskatieties, kāds brīnums – viņam ir 100 gadu, viņa prāts ir ass, viņa domas ir gaišas. Vienkārši apbrīnojami skaists brīdis gan viņam, gan visiem Kubiļa cienītājiem."

Kā uzskatos un domās sev ļoti tuvu cilvēku Jāni Kubili izjūt pilnīgi citu paaudzi pārstāvošais Nacionālā teātra aktieris Mārcis Maņjakovs, viņi abi sirsnīgi iedraudzējušies Kārļa Sebra 80. jubilejā.

Mārci fascinē Jāņa Kubiļa gan kā aktiera, gan personības dziļums, vitalitāte un vienmēr stingrais mugurkauls:

"Viņš nav līdējs, viņš zina, ko viņš grib, un dzīve viņā kūsā vēl šobaltdien, kad viņam paliek 100 gadu.

Tas ir vienkārši fascinējoši, ka cilvēks spēj saglabāt šo tīrību, man šķiet, ka viņš nav sevi salauzis, un tā ir tā skaistākā lieta!

Man liekas, ka šāda kalibra aktieru kā Jānis Kubilis šodien nav. Skatoties ierakstos, ko viņš dara uz skatuves, es absolūti redzu, kā viņš strādā "ar iekšu", ar dvēseli, kā viņš atdodas lomai, jebkurā lomā cenšas atrast dziļumu, meklē, kur var sevi "paplēst" un atvērt vairāk. Un to skatītājs jūt ļoti labi."

"Savu un Latvijas gadsimtu Jūs esat piepildījis ar inteliģenci, talantu, izcilu meistarību lomu tēlojumos un uzticību savam vienīgajam teātrim – Latvijas Nacionālajam teātrim" – ar šādiem vārdiem Kubili 100 gadu jubilejā pirmdien sveica valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Prezidents ilggadējo Nacionālā teātra aktieri un Triju zvaigžņu ordeņa virsnieku pirmdien sveica, ciemojoties Kubiļa vasaras mājā Baltezerā.  

Kubilis saņēma prezidenta Cildinājuma rakstu un rožu stādu vasaras medus krāsās, jo bez teātra mākslas Kubiļa mūža aizraušanās ir dārza darbi un rožu audzēšana. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti