Labsirdība, sirdssiltums, cilvēcība – svētku repertuārs teātros

Labsirdība, sirdssiltums, cilvēcība – tās ir tēmas, kas, gaidot Ziemassvētkus, izceļas teātra repertuārā. Pārdomāt vērtības aicina kā Ģertrūdes ielas, tā Dailes un Nacionālais teātris, savukārt Latvijas Televīzija piedāvā noskatīties Kristas Burānes dokumentālo filmu "Māra", kas ir filma par režisori Māru Ķimeli, teātri un patiesību tajā.

Labsirdība, sirdssiltums, cilvēcība – svētku repertuārs teātros
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Andreja Jarovoja izrāde "tas ir viss, ko mēs varam" Ģertrūdes ielas teātrī

Balstoties tehno un elektroniskās klubu kultūras tradīcijās, izrāde "tas ir viss, ko mēs varam" aicina pievērst uzmanību solidaritātei un iekļaujošai cilvēcībai – tam, kā mums tik ļoti pietrūkst ikdienas attiecībās vienam ar otru. Kad pasauli vienojošās saites ir sarautas, labākais, ko varu darīt, ir dejot un dejot kopā ar citiem.

Izrādē tiek radīta laiktelpa, kuras dalībnieki caur atkārtojošu rituālu pārrada robežas starp sevi un kolektīvu. Dejotāji pārvietojas telpā, saplūstot saskaņotā kustībā un no tās atkal izslīdot, bet izrādes lineārais laiks top par bezgalīgu plūdmaiņu, kuras ritmu variācijās dejotāji pazaudē un atgūst savu individualitāti.

Tuvākā izrāde 21. decembrī.

Dailes teātra koncerts “Mirklis gaismas tuvumā”
Dailes teātra koncerts “Mirklis gaismas tuvumā”

Ziemassvētku koncerts "Mirklis gaismas tuvumā" Dailes teātrī

Dailes teātris aicina svinēt Ziemassvētkus debesīs kopā ar eņģeļu kori. Tomēr, pirms apsēžamies pie svētku galda, arī eņģeļiem ir jāpaspēj padarīt vēl daži iekavētie darbi, jānodod pēdējās atskaites un jāapbur cilvēki ar pāris brīnumiem, pirms viņi var bez sirdsapziņas pārmetumiem ļauties svētku sajūtai. Kas svētkos sagādā brīnumus? Vai tie ir eņģeļi, kas mūs vēro no augšas, vai arī tos radām mēs paši? Programmā Valta Pūces "Gadalaiku dziesmas" un Raimonda Paula pazīstamās melodijas.

Tuvākas izrādes 22. un 23. decembrī.

Mērijas Meipsas-Dodžas stāsta "Sudraba slidas" jauniestudējuma mēģinājums Latvijas Nacionā...
Mērijas Meipsas-Dodžas stāsta "Sudraba slidas" jauniestudējuma mēģinājums Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Sudraba slidas" Latvijas Nacionālajā teātrī

Viens no pazīstamākajiem Ziemassvētku stāstiem aizved uz 19. gadsimta Holandi – tās aizsalušajiem kanāliem, pa kuriem bērni skrien ar slidām, vējdzirnavām, kas griežas ziemas vējos, un mājām, kurās mīt mazie holandiešu bērni, paēduši, silti apģērbti un laimīgi. Bet pašā nomalē, pussabrucis un pelēks, slejas trūcīgs namiņš, kurā dzīvo Grētele, viņas brālis Hanss, viņu vienmēr norūpējusies un darbos nogurusī mamma un slimais tēvs, kurš pēc nelaimes gadījuma uz dambja ir zaudējis atmiņu un neatceras to, kur noglabājis paprāvu naudas summu. Tuvojas slidošanas sacensības, visiem bērniem ir slidas, izņemot Grēteli un Hansu. Taču izrādās, dzīve bagātos bērnus nebūt nav padarījusi skopus un ļaunus, viņi nešķiro cilvēkus pēc maka biezuma, un notiek brīnumi… Izrāde vecākiem, kas vēlas saviem bērniem uzdāvināt ticību brīnumam un pārliecību, ka laba sirds ļauj pārvarēt visus šķēršļus par spīti tam, cik daudz naudas tev makā. Un, protams, bērniem.

Tuvākā izrāde 29. decembrī.

Kristas Burānes dokumentālā filma "Māra" skatāma LTV un Replay.lv

Dokumentālās filmas "Māra" centrā ir režisore Māra Ķimele un viņas ceļš. Ceļa mērošanas laikā filmas autore Krista Burāne aplūko priekšstatus par cilvēka un mākslas attiecībām, teātri, sievietes režisores darbu un izvēlēm, kuras tas prasa.

Filmas dokumentālā esence ir krustojums starp diviem ceļiem. Tajā ir daudz vēsturisku faktu un atsauču, fotogrāfiju un vēstuļu. Izmantoti arī neparasti inscenējuma elementi sarunu epizodēs, kur Māras dēla Pētera Ķimeļa austiņās runāto tekstu atkārto aktieris Toms Auniņš.

Ļaušanās  absolūtam teātrim, sevis pašas tēlošana Māru raksturo daudz precīzāk par jebkuru interviju. Filma ir par teātri un patiesību tajā. Trauslu, traku un mīlestības pilnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti