«Latviešu operācija» Padomju Krievijā – kā Čehova teātrī stāstīs par Mariju Leiko un nogalināto «Skatuves» trupu?

""Skatuve" ugunī" – tās sauc iestudējumu, ko Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris politiski nospriegoto izrāžu sarakstam, kādas tur skatāmas pēdējā laikā, pievienos pēc divām nedēļām. Izrāde vēsta par 1937. gadā tā dēvētās "Latviešu operācijas" laikā Padomju Krievijā nogalinātajiem teātra "Skatuve" darbiniekiem, kuru vidū bija arī Rietumos slavu ieguvusī mēmā kino zvaigzne Marija Leiko.

«Latviešu operācija» Padomju Krievijā. Kā uz Čehova teātra skatuves stāstīs par Mariju Leiko un nogalināto «Skatuves» trupu?
00:00 / 05:43
Lejuplādēt

Mēģinājums Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī: Jakovs Rafalsons uz skatuves, sakņupis ar revolveri rokā, risina dialogu ar režisori Lauru Grozu. Šis ir mēģinājums tikai vīriešu lomu spēlētājiem, uzreiz sazīmējami latviešu publikai labi pazīstamie Mārtiņš Vilsons un Ivars Kalniņš, kurš  veidoja veiksmīgu karjeru Krievijā. un Latvijas pilsonību pieņēmušais, Krievijā dzimušais Aleksandrs Maļikovs, viņš tikko "Spēlmaņu naktī" bija nominēts Gada aktiera balvai par Klavdina lomu Viestura Kairiša izrādē "Hamlets", kur attēlota Putina Krievija.

Pēdējā laikā Mihaila Čehova teātrī konsekventi tiek uzvesti darbi, kas runā par totalitāro režīmu postu. Jauniestudējumā ""Skatuve" ugunī" Artūra Dīča dramaturģiskais materiāls atklāj pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu traģēdiju – "latviešu tīrīšanā" Krievijā gāja bojā vesela teātra trupa, kam piedēvēja sazvērestību pret padomju valsti.

Teātra vadītāja Dana Bjorka stāsta – ideju atnesis bijušais Latvijas Nacionālā teātra direktors: "Paldies Ojāram Rubenim, kurš nāca pie mums vīzītē pirms kāda pusotra gada, ierunājās par Mariju Leiko. Toreiz bija divi cilvēki no Krievijas, bēgļi, kas arī ļoti analizēja teātra "Skatuve" vēsturi, padalījās ar informāciju par tiem notikumiem. Tie nav aktieri, tie ir žurnālisti, Ojārs Rubenis iepazīstināja mūs ar viņiem."

Izrādes ""Skatuve" ugunī" mēģinājums Čehova teātrī
Izrādes ""Skatuve" ugunī" mēģinājums Čehova teātrī

Pirmizrādes datums – 3. februāris – nav nejauši izvēlēts. Šajā dienā pirms 87 gadiem Maskavā dzīvību zaudēja gandrīz visa "Skatuves" trupa, arī aktrise Marija Leiko. Izrādē skanēs gan krievu, gan latviešu valoda, lai maksimāli pietuvinātos notikumiem tā laika Krievijas latviešu sabiedrībā.

"Caur viņu stāstiem un likteņiem mēģināsim pietuvoties ļoti neērtai, ļoti sāpīgai tēmai – ar domu neatkārtot tās kļūdas, ko cilvēce jau kādreiz ir pieļāvusi," skaidro Bjorka.

To teātris arī izvēlējās par vadlīniju, pagājušogad iestudējot "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" – Sandras Kalnietes dokumentālā darba interpretāciju, un arī tai režisore bija Laura Groza. Viņa stāsta: "Man ir brīnišķīga komanda, ar ko mēs turpinām to pašu tēmu. Šī ir otrā daļa tam pašam stāstam, ne burtiskā nozīmē. Visi vēl nespēj vienoties par 20. gadsimta vēstures traktējumu, un tāpēc māksla var palīdzēt notikt šīm mācībstundām. Protams, ka tā būs māksla, nevis mācībstunda. Tas, kas mani interesē, – radīt labu, atbildīgu, jēgpilnu teātra mākslu."

Izrādes ""Skatuve" ugunī" aktieru sastāvs gan ir cits, taču tas atkal esot izcils, izrādes iestudēšana – kā lidojums.

"Jakovs Rafalsons spēlē… Tie tēli nav zināmi klausītājiem, bet viņam ir ļoti brīnišķīga, aizkustinoša loma. Strādā brīnišķīgi, jo vienmēr atrod kaut ko ārkārtīgi specifisku savai lomai. Un Ivars Kalniņš arī spēlē vienu no trupas aktieriem, vienu no tiem cilvēkiem, ar kuriem pagājušā gadsimta vara izrēķinājās ļoti nežēlīgi," atklāj režisore.

Režisore Laura Groza izrādes «Skatuve ugunī» mēģinājumā Čehova teātrī
Režisore Laura Groza izrādes «Skatuve ugunī» mēģinājumā Čehova teātrī

Vai publika vēlēsies līdzdzīvot kaut kam tik depresīvam? Te režisore nāk klajā ar paradoksu – izrādē ir arī daudz absurdi smieklīgu ainu, un tā īstenībā būšot ļoti gaiša: "Gribu vērst uzmanību, ka ir kaut kas vairāk par fizisku nāvi. Ir lietas, ko tev neviens neatņems, – pat tādā beztiesiskā laikmetā, kāds bija pagājušais gadsimts, ir vērtības, kas dod "barību" cilvēkiem, kas nāk pēc šiem notikumiem.

Marija Leiko kalpoja mākslai – mēs būtu priecīgi uzzināt, kā vēl viņa būtu papildinājusi mākslas pasauli, bet tas nenotika, jo režīms to neatļāva.

Viņa turējās līdz pēdējam. Viņai tiešām bija ideāli – ļoti spēcīga garīgā vertikāle. Un arī man ir svarīgi pavadīt savu laiku mākslā jēgpilni. Pat ja stāsts ir destruktīvs, stāstīt, piedodot klāt kaut ko iedvesmojošu. Piemēram, nesalaužams cilvēka gars man ir etalons, pie kā es turos. Vienmēr mēģinu savās izrādēs atgādināt par "dīvainiem indivīdiem", kuriem piemīt tāda kvalitāte."

Izrādes ""Skatuve" ugunī" mēģinājums Čehova teātrī
Izrādes ""Skatuve" ugunī" mēģinājums Čehova teātrī

Marijas Leiko lomai atsaukusies Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska, ar ko Laura Groza sadarbojusies vairākkārt. "Man likās interesanti piesaistīt viņu teātrim uz šo projektu," stāsta režisore. "Visos teātros ir zināmas aktieru kombinācijas, kas ar ko var saspēlēties. Un, kad dažkārt pamaisa aktierus starp teātriem, tas, man liekas, arī ir kaut kas ļoti svaigs un iedvesmojošs, līdzīgi kā notiek kino, kad satiekas dažādu teātru aktieri."

Bet Ivaru Kalniņu, kura kāpšana uz Čehova teātra skatuves ir pavisam negaidīta, teātra direktore Dana Bjorka satikusi šovasar, kopā filmējoties jaunajā spēlfilmā "Pansijā pilī": "Mēs viņu uzrunājām, jo viņš ir labs aktieris un viņam ir skaidra pozīcija par notiekošo. Tas sakrīt ar režisores formulu, kā veidot šo izrādi. Uz skatuves cilvēki redzēs domubiedrus, kuri ir vienoti vēlmē runāt par šīm tēmām."

Gribas sagaidīt brīdi, kad vairs nevajadzēs koncentrēties politiskām misijām, bet tāds ir šodienas laiks un teātrim tas godam jāiztur, saka direktore Dana Bjorka.

Izrādes radošo komandu Lauras Grozas vadībā veido: Artūrs Dīcis (dramaturgs), "Mareunrol's" (kostīmi un scenogrāfija), Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš (oriģinālmūzikas autori), -8 (videomākslinieks) un Ainārs Pastars (gaismu mākslinieks). Lomās gan Čehova teātra aktieri  Jekaterina Frolova, Veronika Plotņikova, Šamils Hamatovs, Jakovs Rafaļsons, Aleksandrs Maļikovs, Anatolijs Fečins, Konstantīns Nikuļins un citi, gan pieaicinātie aktieri Inese Kučinska, kura atveidos Marijas Leiko lomu, Mārtiņš Vilsons un  Ivars Kalniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti