Lipkes memoriāls sāk jaunu izrāžu sezonu; pirmizrādi piedzīvos baltkrievu luga «Viss normāli»

Žaņa Lipkes memoriāls uzsāk pastāvīgu sadarbību ar radošo apvienību "KatlZ Riga", kur režisore un producente Jevgēņija Šermeņeva kopā ar domubiedriem veido un organizē skatuves mākslas projektus – izrādes, jaunās dramaturģijas lasījumus. Muzejā regulāri tiks spēlētas izrādes "Kaimiņš" (rež. L. Šmukste) un "Saules līnija", bet oktobrī pirmizrādi piedzīvos baltkrievu mūsdienu dramaturģes Vladas Hmeļ (Vlada Khmel) darbs "Viss normāli" ar aktrisēm Mariju Daņiļuku un Daci Vītolu, informēja muzejā.

Režisori, kuri sadarbojas ar Lipkes memoriālu, vienmēr uzskatījuši, ka par sarežģītiem vēsturiskiem notikumiem ar sabiedrību ir jārunā, un ļoti svarīga ir forma, kā to darīt. Žaņa Lipkes biedrības vadītājs Māris Gailis uzsver: "Muzejam ir būtiski, ka izrādēs vienmēr ir akcents uz labo, gaišo un cilvēcīgo, kam daļa cilvēku spēj palikt uzticīgi arī viskritiskākajos apstākļos, bet mēs negribam, lai par to runātu vienkāršoti."

Baltkrievu autores Vladas Hmeļ – feminisma aktīvistes un Lukašenko režīma opozicionāres – luga "Viss normāli" (2019) bijusi Baltkrievijas mūsdienu dramaturģijas festivāla "Wrie Box" (Minska) un jaunās dramaturģijas festivāla "Ļubimovka" (Maskava) nominantu sarakstā. Latviešu valodā lugu pārtulkojis Arvis Viguls, kad 2021. gadā "KatlZ Riga" un Lipkes memoriāls organizēja Baltkrievijas mūsdienu dramaturģijas lasījumus, bet ideja par lugas skatuves versiju Jevgēņijai Šermeņevai radās, vēloties veidot izrādi ar aktrisēm Mariju Daņiļuku (piedalījusies arī "Persiešu valodas stundas" un spēlē izrādē "Saules līnija") un Daci Vītolu (Latvijas Leļļu teātris). Izrādē liela loma būs arī dejai un kustībai, ko veidos jaunā horeogrāfe Arīna Buboviča.

Darba "Viss normāli" pamatā ir divu sieviešu stāsts, kurā atspoguļojas trīs paaudžu likteņu cikliska atkārtošanās – traumas un cerības, brīvības sajūta un tradīciju važas, PSRS sistēmas savstarpējo attiecību mantojums un sievietes loma sabiedrībā. "Laikā, kad visi koncentrējas, lai atbalstītu Ukrainu, mēs joprojām domājam arī par cilvēkiem Baltkrievijā, kuri centās pretoties režīmam, bet zaudēja. Daudziem nācies pamest Baltkrieviju – arī dramaturģe Vlada Hmeļ kopš 2022. gada dzīvo Polijā. Izrādē skanēs mūzika no pazīstamās baltkrievu apvienības "Sveta Ben un Galya Chikiss", kuras šobrīd dzīvo Berlīnē," atzīmē muzeja pārstāvji.

Izrāde "Kaimiņš"
Izrāde "Kaimiņš"

Savukārt kultūras notikumu sezonas sākumā – pirmoreiz jau 28. augustā – Lipkes memoriālā tiks rādīta izrāde "Kaimiņš" (rež. L. Šmukste). Teksta autors, arī jaunās Baltkrievijas dramaturģijas pārstāvis, Pāvels Prjažko ir bez-notikumu ikdienas un caur pirkstiem izslīdoša laika pētnieks. Lugas teksts strukturēts kā poētisks skaņdarbs – divu kaimiņu dialoga plūdenais ritms, pauzes un atkārtojumi, sarunāšanās pusteikumos, varoņiem jutīgi uztverot vienam otra sacīto, liek skatītājiem ar aizrautību sekot līdzi stāvošajam dzīves ūdenim ar tās neparedzamajām zemstraumēm. Aktieru Ģirta Krūmiņa un Emīla Krūmiņa neparastajā mijiedarbībā ieskanas humors un skumjas, maigums un vientulība, ikdienības vienmuļība un skaistums.

Luga "Kaimiņš" iztulkota latviešu valodā 2021. gadā speciāli aktierim Ģirtam Krūmiņam, kuram šis bija pirmais darbs kā brīvmāksliniekam pēc aiziešanas no Jaunā Rīgas teātra (JRT). Drīz pēc tam kopā ar Jevgēņiju Šermeņevu tika izveidota arī Ģirta Krūmiņa viena aktiera izrāde "Vientuļās planētas sala", kas tiek rādīta Ģertrūdes ielas teātrī. Savukārt Ģirta Krūmiņa skatuves partneris Emīls Krūmiņš piedalās arī Lipkes memoriālā tapušajā izrādē "Puika ar suni" pēc Ineses Zanderes stāsta motīviem, kas vēsta par ebreju glābšanu caur bērna skatupunktu – izrādes galvenajam varonim Zigim, Žaņa Lipkes dēlam, bija tikai astoņi gadi, kad viņa ģimene deva patvērumu nacistu vajātajiem ebrejiem.

Izrāde "Puika ar suni"
Izrāde "Puika ar suni"

Tāpat Lipkes memoriālā turpinās spēlēt Ivana Viripajeva darbu "Saules līnija" ar aktieriem Mariju Daņiļuku un Andri Buli. Izrāde veidota kā divu mīlošu cilvēku nospriegots dialogs par patiesu tuvību, dzirkstoši, ironiski un ar humora izjūtu atklājot dažādus mehānismus, kas attiecībās traucē saprasties un patiesi ieraudzīt un sadzirdēt vienam otru. Pirmā izrāde šajā sezonā – 18. septembrī.

Izrāde "Saules līnija"
Izrāde "Saules līnija"

Izrādes tapušas ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti