Februārī Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma

No 9. līdz 11. februārim Rīgā norisināsies "Baltijas Dejas platforma 2024" – trīs Baltijas valstu kopīgi kūrēts notikums, kas iepazīstinās ar jaunākajām Baltijas reģiona laikmetīgās dejas izrādēm un māksliniekiem gan plašu publiku, gan kultūras profesionāļus. Šis būs jau trešais šāds Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbības pasākums, un šoreiz gods, atbildība un izaicinājums to rīkot uzticēts Latviju pārstāvošajām dejas organizācijām, informēja organizatori.

Baltijas Dejas platforma trīs dienu garumā ciešā mijiedarbībā pulcēs laikmetīgās dejas mākslas pārstāvjus un māksliniekus. Programmā būs iespēja redzēt deviņas laikmetīgās dejas izrādes (trīs no katras Baltijas valsts) un 15 mākslinieku prezentācijas (piecas no katras Baltijas valsts). Skatītājiem tā būs iespēja iepazīt jaudīgus dejas darbus vai topošu darbu ieceres, ko atlasījusi starptautiska žūrija. Latviju Baltijas Dejas platformā pārstāvēs horeogrāfe Līga Ūbele ar kustību lekciju "Bez nosaukuma", Krišjānis Sants un Ēriks Eriksens (Zviedrija) ar dejas izrādi "Vērpete", Jette Loona Hermanis, Anna Ansone ar performatīvu aktu "Frostbite" un pieci mākslinieki, kas prezentēs savu radošo darbību un idejas – apvienība "IevaKrish", apvienība "SIXTH", Jana Jacuka, Sintija Žīgure, Ramona Galkina.

"Raksturojot skatāmās izrādes un prezentācijas, Baltijas Dejas platforma būs kā telpa, kurā vērot Baltijas (un ne tikai) māksliniekus pārbaudām spēkus kustību precizitātē, ātrumā, spējā uzticēties un aizrautīgumā māla putekļu, kailuma un skaļas mūzikas pavadījumā," norādīja organizatori. "Apmeklētāji tiks aicināti pieredzēt miegu kā pretestības formu, savukārt bezgalīgā cīņa starp tradīciju un mūsdienīgo sasniegs kulmināciju mūžīgajos meklējumos pēc savienošanās." Ar programmu iespējams iepazīties tīmekļa vietnē balticdance.org.

Pasākuma rīkotāji atzīmēja, ka Baltijas Dejas platformas būtiska dimensija ir arī sadarbības tīklu veidošana, kas nākotnē potenciāli sekmēs Baltijas dejas eksportu. Savu ierašanos Rīgā februārī jau apstiprinājuši vairāk nekā 50 kuratoru, festivālu direktoru, dejas mākslinieku un producentu no visas pasaules. Lai uzņemtu vēl vairāk viesu, Baltijas Dejas platforma pagarina nozares profesionāļu reģistrāciju līdz 15. janvārim – pieteikšanās jāveic, aizpildot reģistrācijas veidlapu.

Baltijas Dejas platforma ir iniciatīva, kuru 2018. gadā aizsāka trīs Baltijas valstu dejas organizācijas – Lietuvas Dejas informācijas centrs, Igaunijas Laikmetīgās dejas centrs "Soltumatu Tantsu Lava" (STL) un Latvijas Dejas informācijas centrs. Baltijas Dejas platformas mērķis ir veicināt spēcīga ilgtermiņa sadarbības tīkla un sadarbības iniciatīvu attīstību starp profesionāliem dejas māksliniekiem, dejas organizācijām un institūcijām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī sekmēt saikni starp Baltijas un visas pasaules dejas nozares profesionāļiem, lai īstenotu Baltijas dejas klātesamību starptautiskā līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti