Optiski brīnumi, sūfiji un melnais humors: Rīgā sākas laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls

Ar pieaugušo un bērnu izrādēm nedēļas garumā noritēs laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", kas, svinot ierašanās tēmu, uzņems daudzu valstu māksliniekus. Festivālā ieradīsies sūfiji, klauni un retro tēli no pagājušā gadsimta, kā arī esošajiem un topošajiem cirka māksliniekiem būs pieejamas dažādas meistarklases.

Jau 11. laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!" notiks gan pilsētvidē, gan atjaunotajā Rīgas cirka ēkā. Izrādes un citi pasākumi risināsies no 15. līdz 20. augustam, pēc ilgāka pārtraukuma festivālā pulcējot māksliniekus no dažādām pasaules malām. Tādēļ festivāls kopumā būs ierašanās un sālsmaizes zīmē, pastāstīja "Re Rīga!" radošais direktors Mārtiņš Ķibers.   

Sākas laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!"
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

"Dažādi formāti, ir iekštelpu formāts, kur izrādē var dabūt daudz lielāku intimitāti un daudz lielākas iespējas ir ar skaņu, un mākslinieki uzstājas mazliet savādākā estētikā nekā uz ielas," ar festivāla tvērumu iepazīstināja Ķibers. "Jebkurā gadījumā festivāls "Re Rīga" ir tajā ziņā sācis šo ielu performanču kultūru, jo mums Latvijā tā ir diezgan jauna lieta, ka augstas raudzes mākslinieki uzstājas uz ielas. Tāpēc mēs cenšamies sakombinēt, lai izrādes ir gan ārtelpā, gan iekštelpās."

Rīgā viesosies cirka mākslinieki no Spānijas, Francijas, Zviedrijas, Somijas, Argentīnas un Baltijas valstīm.

Cirka festivāla kuratore Odrija Fišere iezīmēja zviedru mākslinieku apvienības "Kapsel" izrādi "Aparāts", kur pievērsīsies eksperimentiem laikā un telpā – optiskiem brīnumiem un ikdienišķu objektu pārvērtībām. Savukārt Vērmanes dārzā meditatīvu pieredzi varēs gūt franču mākslinieku izrādē.

""Cie Monad" no Francijas un viņu izrāde "Yin Zero" ir absolūti meditatīvs un ar sūfiju dejas elementiem piesātināts priekšnesums, kurā viņi veiks objektu manipulāciju ar stikla bumbām un deju, griešanos," pastāstīja Fišere. "Vērmanes dārza programmā izrādes būs bez maksas, būs "Cie Monad" un vēl viena apvienība no Francijas "La Triochka" ar akrobātikas izrādi. Tāpat būs arī ielu cirka mākslinieks Adrians Švarcšeins kopā ar lietuviešu mākslinieci Jūrati Širvīti-Rukšteli, kuru izrāde savā ziņā iedvesmoja festivāla tēmu, jo viņu izrāde saucas "Ierašanās". Tā būs tāda staigājoša izrāde pa Vērmanes dārza teritoriju, kur it kā no pagātnes ieradīsies divi tipāži, varbūt tādi nedaudz vecmodīgi un nedaudz nesapratīs, kur atrodas, un tad ar viņiem notiks visādi interesanti notikumi."

Festivāla programmā ir iekļautas arī izrādes bērniem, bet viena no kulminācijām Rīgas cirka lielajā arēnā būs pieaugušo auditorijai paredzētā katalāņu apvienības "Los Galindos" melnā humora izrāde "Beigts no smiekliem".

"Izrāde sāksies Alfrēda Kalniņa ielā un tālāk dosies iekšā zālē. Stāsts par to, ka iepriekšējā izrādē viens no trīs klauniem ir vainīgs, ka kāds ir miris no smiekliem. Viņi taisa tiesas procesu tādā celtniecības laukuma scenogrāfijā, kur tiek izspēlēts šis tiesas process par klaunu, kurš ir vainīgs," izrādes būtību atklāja Ķibers. "Liekas, ka šogad festivālā ir diezgan daudz humora un pozitīvi lādējošs faktors klāt, jo tas šajos laikos, šķiet, ir arī vajadzīgs, ka ļauj aiziet no izrādes ar priecīgu sajūtu."

Tāpat cirka festivālā būs vairākas bezmaksas meistarklases laikmetīgajā žonglēšanā, izrāžu veidošanā, kā arī esošie un topošie skatuves mākslu kritiķi varēs pilnveidoties cirka kritikas meistarklasē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti