Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Māris Vītols – jaunais Nacionālā teātra direktors

Nacionālajā teātrī direktora konkursa iznākums bijis pārsteigums: Šo cilvēku redzējām pirmo reizi

Turpmākos piecus gadus Latvijas Nacionālo teātri vadīs kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols, kurš pēdējā laikā vairāk saistīts ar laikmetīgās mākslas aprindām. Konkursā viens no 14 pretendentiem bijis arī līdzšinējais teātra direktors Jānis Vimba, bet žūrija par piemērotāko atzinusi Vītolu. Konkursa iznākums ir pārsteigums teātrim.

Latvijas Nacionālajā teātrī no 24. jūlija Jāni Vimbu vadītāja krēslā nomainīs Māris Vītols. Kultūras ministrijas komisija kādreizējo Izglītības un zinātnes ministru, laikmetīgās mākslas kolekcionāru un biedrības "Latvijas kultūras projekti" direktoru izraudzījās no 14 pretendentiem.

"Es ar lielu atbildību uzņemos šo godpilno pienākumu vadīt Latvijas Nacionālo teātri. Un 1. augustā ir ieplānota preses konference, tad mēs jau paplašināti un detalizēti runāsim par Latvijas Nacionālā teātra turpmāko darbības vīziju un attīstību, kādu mēs to saskatām," sacīja Māris Vītols.

Komisija atzinīgi novērtēja Vītola redzējumu, kā attīstīt teātri, un pieredzi starptautisku kultūras projektu vadīšanā.

Starp 14 pretendentiem bija arī līdzšinējais Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba, kurš šobrīd no komentāriem atturas. Vimba šajā amatā nostrādāja piecus gadus. Pēc teātra mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova teiktā – konkursa iznākums teātrī bija pārsteigums:

"Atklāti sakot, šo cilvēku mēs redzējām pirmo reizi, iespējams, viņš ir ļoti zinošs un ievērojams cilvēks savā jomā, bet katrā ziņā man nerodas pārliecība šobrīd par viņa kompetenci teātra mākslinieciskajā ziņā."

Seņkovs ir neizpratnē, ka jaunais teātra vadītājs savā vīzijā, kas prezentēta konkursa komisijai, atsaucas uz viņu kā uz māksliniecisko vadītāju, lai gan nekāda saruna par sadarbību nav notikusi: "Izskanējusi diezgan maldinoša informācija sociālajos tīklos gan no Kultūras ministrijas, gan no jaunā valdes locekļa par to, ka mēs sadarbosimies.

Šobrīd sanākusi diezgan muļķīga situācija, jo acīmredzami Kultūras ministrijai liekas, ka mūsu radošā komanda ir kaut kāds gatavs komplekts, kurš tiek piešķirts jaunajam valdes loceklim, kas, manuprāt, ir nepareizi un netaktiski no viņu puses."

Seņkova un jaunā teātra vadītāja tikšanās varētu notikt jaunnedēļ, tad arī iespējama skaidrība par nākotni. Tikmēr Jāņa Vimbas priekštecis amatā – Ojārs Rubenis – izsaka cerību, ka Seņkovs turpinās strādāt Nacionālajā teātrī kā mākslinieciskais vadītājs arī pēc direktoru maiņas. Rubenis arī uz Vītola kandidatūru lūkojas optimistiski: "Tas, kas liek viest cerības, ir tas, ka, pirmkārt, viņš ir beidzis Latvijas Universitātes Filozofijas fakultāti, viņš ir nodarbojies ar menedžmentu, viņš ir strādājis kultūras jomā. Cik man ir zināms un cik es Māri Vītolu pazīstu, viņš ir augstas kultūras cilvēks, viņš ir viens no tiem, kurš apmeklē fantastiskus festivālus, tādus kā Baireitas opermūzikas festivāls, Zalcburgas festivāls, viņš interesējas par teātri un kopumā par mākslu, un viņam, kā mēs visi esam lasījuši, ir bijusi arī lieliska izstāde Kumu muzejā Igaunijā pagājušajā gadā. Tā kā es domāju, ka tā mākslas pasaule viņam ir absolūti tuva."

Rubenis piebilst, ka labam teātra vadītājam ir jākalpo savam kolektīvam: "Un tad, ja viņi kalpo, apkalpo forši šo ģimeni un rada to situāciju, tad tā ģimene rada fantastiskas vērtības tālāk sabiedrībai."

KONTEKSTS: 

Atklātā konkursā par Latvijas Nacionālā teātra direktoru izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Vītols Kultūras ministrijas izplatītajā ziņojumā uzsvēra: "Latvijas Nacionālo teātri nākotnē redzu kā izcilībā balstītu, Baltijas jūras reģionā atpazīstamu teātri, kas piedāvā augstākās raudzes mākslas pieredzi iespējami plašai auditorijai, sniedzot nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un attīstībā. Jau šobrīd šī mērķa sasniegšanai teātrī ir viss nepieciešamais – talantīgs mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs un izcils aktieru ansamblis. Teātra turpmākajā attīstībā izmantošu līdzšinējā darbībā un studijās iegūto starptautisko pieredzi kultūras, uzņēmējdarbības un valsts pārvaldes organizācijās Latvijā un ārzemēs. Teātra vadībā likšu lietā arī iegūto pieredzi, strādājot ar finanšu līdzekļu piesaisti kultūras projektu īstenošanā, kā arī ilgākā laika posmā izveidoto profesionālo kontaktu tīklu starptautiskajā kultūras vidē."

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu. Ministrijā skaidroja, ka komisija ir izvērtējusi teātra valdes locekļa Jāņa Vimbas paveikto līdzšinējā pilnvaru termiņā, kas ir pieci gadi, atzinīgi novērtējot spēju nodrošināt stabilu finanšu situāciju teātrī visā Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu laikā, kā arī sakārtotos teātra iekšējos, saimnieciskos procesus.

Tomēr, pēc KM paustā, lai nodrošinātu atklātu, godīgu un profesionālu valdes locekļu izvēles procesu kultūras nozares kapitālsabiedrībās, tāpat kā Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra gadījumā, komisija lēmusi uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu izsludināt atklātu konkursu, kurā dalību pieteikt varēs arī pašreizējais kapitālsabiedrības valdes loceklis Vimba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti