Dailes teātris skaidros, vai «Kyiv Grand Ballet» izrādes saistītas ar kādiem pārkāpumiem

Dailes teātris lūdzis skaidrojumus pasākuma organizatoriem, kompānijai "ART Partner CZ S.R.O", par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar "Kyiv Grand Ballet" izrādēm, aģentūru LETA informēja teātra vadītājs Juris Žagars. Trupas vadošais solists tikmēr uzsvēra, ka "Kyiv Grand Ballet" veido ukraiņu mākslinieki, un akcentē, ka komponistam Pēterim Čaikovskim, kura baletu trupa izpilda, nav nekā kopīga ar Krievijas Federāciju.

Kā liecina informācija "bilesuserviss.lv", trupa "Kyiv Grand Ballet" ar iestudējumu "Gulbju ezers" 6. februārī pulksten 19 uzstāsies Dailes teātrī, savukārt 7. februārī pulksten 18 – Daugavpils Kultūras pilī.

Sociālajā portālā "Twitter" paustas bažas, ka trupai "Kyiv Grand Ballet" nav saistības ar Ukrainas Nacionālo operu vai Ukrainas Kultūras ministriju, tāpat jautājumus raisa trupas izvēle izrādīt krievu komponista Pētera Čaikovska baletu.

Žagars uzsver, ka Dailes teātris nav nedz šī pasākuma organizators, ne arī iniciators. Teātri uzrunāja Čehijā reģistrēta pasākumu producentu kompānija "ART Partner CZ S.R.O" ar lūgumu iznomāt telpas pasākumam.

Dailes teātra vadītājs uzsver, ka telpu nomas gadījumā vienmēr par pasākuma saturu atbild producēšanas kompānija, kas šo pasākumu organizē un pārdod biļetes. "Patlaban esam informējuši un lūguši pasākuma "Kyiv Grand Ballet" producentam "ART Partner CZ S.R.O" sniegt savu komentāru par publiskajā telpā izskanējušajiem pārmetumiem," pauda Žagars.

Viņš akcentē, ka, iznomājot telpas, Dailes teātris savu iespēju robežās pārliecinās, vai nomnieks nav Eiropas Savienības sankciju sarakstā, kas ieviestas saistībā ar Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu.

Tāpat Žagars norāda, ja Latvijā notiekoša kultūras pasākuma programmas saturs ir pretrunā ar ideoloģiskajiem uzstādījumiem, tostarp saistībā ar Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu, un pasākumiem, kas ir viennozīmīgi pieņemti Latvijā pēc kara sākuma, tad šāds pasākums nevar notikt un Dailes teātris izskatītu iespējas lauzt nomas līgumu.

Žagars piebilda, ka līgums ar nomnieku var tikt lauzts arī gadījumā, ja uz to norāda Kultūras ministrija vai tiesībsargājošās iestādes.

"Kyiv Grand Ballet" vadošais solists: Mēs esam ukraiņi, kuri dejo pasaules klasiku uz skatuvēm Eiropā

Tikmēr trupas vadošais solists Viktors Tomašeks uzsvēra, ka trupu "Kyiv Grand Ballet" veido ukraiņu mākslinieki, kuri iepazīstina skatītājus ar ukraiņu kultūru.

Jautāts, kāpēc trupa izvēlējusies Ukrainas kara laikā izrādīt krievu komponista Pētera Čaikovska baletu "Gulbju ezers", Tomašeks norādīja, ka Čaikovska balets ir pasaules kultūras sasniegums un mantojums, ko novērtē visā pasaulē.

Trupas "Kyiv Grand Ballet" vadošais solists akcentē, ka Čaikovskim nav nekā kopīga ar Krievijas Federāciju. Tomašeka ieskatā, cilvēku nevar vainot notikumos, kas norisinās pēc viņa nāves. Viņš piemin, ka trupas repertuārā ir arī austriešu komponista Ludviga Minkusa balets "Dons Kihots".

"Neviens neprasa, kāpēc mēs, piemēram, izrādām Minkusa darbu, ja pēc viņa nāves izveidojās nacistiskā Vācija un notika Otrais pasaules karš. Neviens neiestājas pret Ludvigu van Bēthovenu, Volfgangu Amadeju Mocartu un Johanu Sebastiānu Bahu," sacīja Tomašeks.

Taujāts, vai lēmums iekļaut repertuārā Čaikovska baletu ir labākais iespējamais variants kara laikā, Tomašeks uzsvēra, ka tas ir labākais variants, kas dod trupai iespēju iepazīstināt skatītājus pasaulē ar ukraiņu māksliniekiem, parādot viņu spējas.

"Man nav kauns par mūsu iestudējumu kvalitāti. Mēs esam ukraiņi, kuri dejo pasaules klasiku uz skatuvēm Eiropā. Mēs iepazīstinām cilvēkus ar ukraiņu kultūru, jo mēs esam ukraiņu mākslinieki," teica trupas vadošais solists.

Tīmekļvietnē "bilesuserviss.lv" norādīts, ka "Kyiv Grand Ballet" dibinātājs un direktors Aleksandrs Stojanovs ir bijis Ukrainas Nacionālās operas solists, iestudējis izrādes un rīkojis festivālus. Kopš 2014. gada viņa jaunā trupa no Kijivas uzstājas skatītājiem visā pasaulē. Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu dēļ baleta trupa 2022. gada februārī "iestrēga" Parīzē, kur tā tobrīd piedalījās viesizrādēs. Trupa ceļo pa visu pasauli, vācot ziedojumus Ukrainas atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti