JRT rekonstrukcija tuvojas noslēguma fāzei; paveikti aptuveni 77% būvdarbu

Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa rekonstrukcija tuvojas noslēguma fāzei. Gandrīz pilnībā ir pabeigti fasāžu darbi, notiek iekšdarbi un dažādas tehniskās pārbaudes, savukārt Valsts zemes dienests ir sācis kadastrālo uzmērīšanu inventarizācijas lietai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

"Kopumā darbi notiek atbilstoši tiem nosacījumiem, par kuriem VNĪ martā vienojās ar pilnsabiedrību "SBSC" (tās sastāvā ir SIA "Skonto būve" un SIA "Skonto Construction"). Atbilstoši esošajam darba grafikam plānojam, ka augustā vajadzētu būt pabeigtām abām "Black-box" zālēm. Savukārt jau salīdzinoši drīz varētu tikt noņemts būvžogs fasādes ēkai uz Lāčplēša ielas," stāsta Griškevičs.

Tiek norādīts, ka "Black-box" ir Latvijā līdz šim neizmantota koncepta zāles, kuru galēji vienkāršais dizains un iekārtojums neitrālos toņos ļauj brīvu vaļu režisora fantāzijai. Apmeklētājiem krāsu neesamība rada "nekurienes" sajūtu, tā veidojot neierastu mijiedarbību ar aktieriem.

JRT pagaidām būs vienīgais teātris ar divām "Melnajām kastēm".

Tām plānotas neitrālas betona pelēkas sienas, melni griesti un grīdas, vēsta būvdarbu organizētāji.

Savukārt vēsturiskajā Lielajā zālē esot saglabāta vairāk nekā gadsimtu senās teātra ēkas elpa. Ir restaurēti vairāki interjera elementi, kas saglabājušies no XX gs. 30. gadiem – zāles centrālā lampa, kvadrātveida gaismekļi, kā arī tumši sarkanbrūnie priedes saplākšņa paneļi. Restaurētais priedes finiera panelējums ir ļāvis saglabāt arī Lielās zāles unikālo akustisko skanējumu. Patlaban zālē notiek podestūras montāža un drīzumā sāksies krēslu montāža, informēja VNĪ pārstāvji.

Lielajā zālē notiekošo izrāžu tehnisko nodrošināšanu ērtāku padarīs rekonstruētie šņorbēniņi, kuriem ir piebūvēts klāt jauns apjoms trīs metru augstumā. Savukārt 2.stāva līmenī ir aizmūrētas logailas, tādējādi izrādes norisi netraucēs pa Lāčplēša ielu garāmbraucošo mašīnu trokšņi. Pārbūvētā vēsturiskās ēkas fasāde Lāčplēša ielas pusē pilnā spožumā atklāsies jau aptuveni pēc mēneša, kad tiks noņemts būvžogs.

Patlaban ir paveikti aptuveni 77% būvdarbu, jūnijā ir jānoslēdzas visu inženiersistēmu tīklu izbūvei, bet pēc tam – liftu montāžai.

Paralēli būvdarbiem un iekštelpu sienu krāsošanai ēku kompleksā tiek veiktas dažādas tehniskās pārbaudes, piemēram, ir veikta pirmreizējā termogrāfiskā pārbaude, ēkas blīvējuma pārbaude, notiek izolācijas pretestības mērījumi. Savukārt septembrī paredzēti pirmie ugunsdrošības testi.

"JRT ēku kompleksa rekonstrukcija un pārbūve ir unikāls, sarežģīts un vienlaikus arī dzīvs projekts: blīvā pilsētas apbūvē, Rīgas vēsturiskajā centrā teju divtik tiek palielināts ēkas apjoms ar sarežģītu pazemes konstrukciju izbūvi," pauž VNĪ.

KONTEKSTS:

VNĪ un pilnsabiedrības "SBSC" ("Skonto Būve" un "Skonto Construction") martā noslēgtā vienošanās paredz Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa nodošanu ekspluatācijā līdz 2023. gada nogalei. Ēku kompleksam pilnībā jābūt nodotam VNĪ nākamā gada janvārī, kas ļaus JRT nākamā gada sākumā uzsākt pārcelšanos uz Lāčplēša ielu 25.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti