Kultūras ziņas

ASV vidienes savdabība fotoizstādē

Kultūras ziņas

Reiz dzīvoja brāļi Grimmi

Nacionālais teātris atklāj 100. sezonu

100.sezonā Nacionālais teātris plāno tikai latviešu dramaturgu jauniestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc vasaras atvaļinājuma uz tradicionālo sezonas atklāšanas pasākumu pulcējās Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs. Teātris ir vienā vecumā ar mūsu valsti un šogad aizvadīs savu 100. darbības sezonu. 

Jaunu savas pastāvēšanas gadu simteni teātris sagaida jaunas vadības uzraudzībā, bet skatītājus valsts dibināšanas šūpulī priecēs tikai latviešu dramaturgu jauniestudējumi un jaunas krēslu rindas lielajā zālē. 

Latvijas Nacionālā teātra jubilejas sezonas jaunumus šoreiz viens otru papildinot skaidroja divi vadītāji – jaunais valdes loceklis Jānis Vimba un izpilddirektors Ojārs Rubenis. Katram esot iedalīta sava atbildības un pienākumu daļa, kas teātra dzīvi tikai uzlabošot. 

Uzsākot jauno sezonu, ar jauniem un arī ērtākiem krēsliem tiks apbalvoti Lielās zāles skatītāji. Repertuāra izvēle šogad stingra – dzimšanas dienas esot jāsvin ar savējiem, tāpēc jaunajā sezonā jauniestudējumu piedzīvos tikai latviešu dramaturgu darbi, ko 13. septembrī ievadīs režisora Ilmāra Seņkova jauniestudējums –  Raiņa “Pūt, vējiņi”.

“Pieturēsimies ļoti spēcīgi pie Raiņa vēstījuma, Raiņa teksta,” stāsta Seņkovs. “Lauzt nelauzīsim. Precīzs teksts. Protams, veidosim atsauces uz kino, ko mēs visi tik ļoti esam iemīļojuši.

Mēs mēģināsim vēlreiz pārvērtēt tās vērtības, par kurām runāja Rainis.”

Nacionālā teātra vadība pieņēmusi arī kādu radikālu lēmumu – ir pielikts punkts 25 gadus ilgajam Žurkas mūžam. Vairs netaps jaunas komēdijizrādes par Žurkas piedzīvojumiem Latvijas politikas virtuvē, ko skatītāji gandrīz kā seriālu raduši skatīt kopš 1993. gada. 

“Acīmredzot man kā jaunam cilvēkam, Latvijas patriotam, vairs negribas ņirgāties par Latvijas valsti, Latvijas politiķiem, Latvijas prezidentu, par Latvijas Nacionālo teātri,” uzskata Nacionālā teātra valdes loceklis Jānis Vimba. “Es negribu ņirgāties, es gribu iesmīnēt, es gribu ironizēt. Es gribu gudri jokot. Tā es to redzu. Un, ja jaunie režisori nepiedāvā iestudēt komēdijas, tad acīmredzot viņiem ne viss liekas smieklīgi.”  

Jau ierasts, ka sezonas atklāšanas pasākumā tiek sumināti un apbalvoti teātra kolektīva iekšējā balsojumā noteikti pagājušās sezonas izcilnieki. Ceļojošo Elzas Radziņas kulonu kā labākā aktrise par Emmas lomu izrādē “Cilvēki, lietas un vietas” saņēma Maija Doveika, bet Kārļa Sebra gredzenu jaunajā sezonā glabās aktieris Ivars Kļavinskis par Antuāna lomu izrādē “Tas pasaules gals”. Teātra aktieru kolektīva štatā šogad uzņemti arī divi jauni aktieri.

“Satraukums ir, bet es jūtos droši, jo man ir profesionāla komanda apkārt, ir Elmārs, ir kolēģi, tā kā es domāju, ka viss būs kārtībā!” atklāj jaunpienācēja, aktrise Laura Siliņa. 

“Esmu priecīgs! Es saprotu, ka tā ir liela atbildība. Zinu, ka būs daudz jāstrādā, un esmu gatavs strādāt!” viņu papildina aktieris Jēkabs Reinis.  

Radoši atšķirīgs teātra kolektīvam šogad bija arī tradicionālais atkal kopā sanākšanas pasākums.

Ar 16 latviešu autoru jauniestudējumiem trijās zālēs, Latvijas Nacionālais teātris 100. jubilejas sezonā cer turpināt radināt savus skatītājus domāt.

Simboliski sasaucoties ar sezonas pirmā jauniestudējuma ūdens tematiku, visi teātra darbinieki sezonas ievada svinības turpināja nelielā ceļojumā pa Rīgas kanāla ūdeņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti