Kultūras ziņas

Gatavojas teātra festivālam "Homo Novus"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Stāmerienas iedzīvotāju stāsti pārtaps performancēs

Stāmerienā no vietējo iedzīvotāju atmiņu stāstiem top performances

Latvijas Kultūras akadēmijas studenti iesaistījušies biedrības "Taburete" projektā "Dzīvie stāsti Stāmerienā". Radošās rezidences laikā studenti uzklausīs Stāmerienas iedzīvotāju atmiņas un dzīves stāstus, ko vēlāk apkopos, lai radītu performances par apkaimes vēsturi.

Kādreizējais Volfu dzimtas īpašums – Stāmerienas pils – tiek uzskatīta par vienu no interesantākajām eklektisma stila celtnēm Latvijas muižu apbūvē. Pils ēka laika gaitā pildījusi dažādas funkcijas, sākot no lauksaimniecības tehnikuma, beidzot ar ciema padomi. Tā kļuvusi par vairāku Stāmerienas bijušo un esošo iedzīvotāju dzīves daļu. Lai iemūžinātu vērtīgus dzīves un pieredzes stāstus, sarīkota radošā rezidence, kuras laikā Latvijas Kultūras akadēmijas studenti uzklausīs vietējo iedzīvotāju atmiņas.

"Stāmerieši ir tādi izteikti vidzemnieki, mazliet uz Malēnijas pusi un, protams, ka pirmajā brīdī ļoti daudzi saka – ko tad es? Ko tad es varu atcerēties? Bet ar pārliecināšanu par to, cik svarīga ir katra šī atmiņas druska, visi ar lielu prieku un atsaucību, vismaz tie, kurus mēs uzrunājām, piekrita," par ieceri stāsta Stāmerienas pils vadītāja Edīte Siļķēna.

Projekta "Dzīvie stāsti Stāmerienā" īstenošana balstīta uz pētniecības un radošuma mijiedarbību, un to īstenos Kultūras akadēmijas socioloģijas un dramaturģijas studenti.   

Latvijas Kultūras akadēmijas socioloģijas lektore Ance Kristāla skaidro: "Es iedevu tādu teorētisko un praktisko pamatu par pašu interviju veikšanu. Tās ir dzīves stāstu intervijas. Lielākoties tie būs gados vecāki cilvēki. Mūsu galvenais uzsvars ir, lai šiem cilvēkiem tiek dota iespēja izstāstīt savu stāstu. Kādi tie būs, mums ir grūti paredzēt."

"Tas interesantais ir mākslas ienākšanas aspekts. Jo intervijas mēs jau veicam citu praktisko zinātnisko darbu ietvaros. Bet tieši dramaturgu perspektīva, viņu skatījums uz to, kā būtu jāvāc tie stāsti, ir kaut kas, ko būtu interesanti izzināt," pieredzi komentē Latvijas Kultūras akadēmijas studente Eva Marhileviča.

"Kā nākotnes dramaturģe es uzskatu, ka tas ir viens no maniem pienākumiem – iemācīties saprast cilvēkus, izdzirdēt, saklausīt, un es domāju, ka kopumā visa pieredze ir ārpus manas komforta zonas. Kaut kas, kas ļaus man attīstīties kā māksliniecei," vērtē Latvijas Kultūras akadēmijas studente Marianna Stasiva.

"Man šķiet, ka visi esam šeit ar tādu atvērtu sirdi un vēlmi tiešām klausīties un uzzināt šos stāstus, kas ir ne tikai no senajiem barona laikiem, bet arī stāstus, kur dzīvi ir vēl liecinieki par nesenāku pagātni," teic Latvijas Kultūras akadēmijas studente Patrīcija Marija Keiša.

Projekta noslēgums iecerēts svētdien, 13. augustā, kad Stāmerienas pilī piedāvās vietējo dzīves stāstu apkopojumu īpašā, studentu veidotā performancē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti