No Rīgas līdz Liepājai – ko šonedēļ piedzīvot teātrī?

Jaunākie iestudējumi "Dirty Deal Teatro", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un Liepājas teātrī – maršrutu teātra piedzīvojumiem šonedēļ iezīmē kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

No Rīgas līdz Liepājai – ko šonedēļ piedzīvot teātrī?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Zudušo skatu darbnīca"
Izrāde "Zudušo skatu darbnīca"

"Zudušo skatu darbnīca"

Novembra vidū teātra "Dirty Deal Teatro" repertuārā ienācis jaunums – režisora Mārtiņa Gūtmaņa "Zudušo skatu darbnīca".

Kādā pagrabā, noslēpumainā darbnīcā ierodas pieci cilvēki, kas gatavi mainīt savas dzīves. Viņi atnākuši pie mākslinieka šamaņa, kas spēj cilvēkus dematerializēt videoklipā.

Šī darbnīca ir drūma pasaule, kurā nav iespējams nošķirt īsto no neīstā, virspusējo no padziļinātā. Tajā valda ilgas pēc pilnības. Cilvēki skatās, nevis redz, klausās, nevis dzird un domā, nevis saprot. Īstā dzīve tur norisinās ekrānos.

Skatuves pasaulē, kurā saplūst robežas starp īsto un fiktīvo, darbojas pieci tēli, kas vairs nevēlas dzīvot savu dzīvi.

Tuvākā izrāde: 7. decembrī.

Izrāde "Mātes piens"
Izrāde "Mātes piens"

"Mātes piens"

Nule pirmizrādi piedzīvojusi Noras Ikstenas romāna "Mātes piens" skatuves versija Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Abas radošās komandas pārstāves – komponiste Evilena Protektore un dramatizējuma autore Anastasija Ļovina – arī piedalās izrādē.

Vai talantīga māte nozīmē traku māti? Vai vispār var tiesāt māti? Un saprast? Un piedot? Kā saprast, vai māte tevi mīl vai tomēr darbs viņai ir pirmajā vietā? Kā dzīvot tālāk, kad tava pasaule sabrūk, un vai ir jēga dzīvot, strādāt, cīnīties? Kā cilvēkam atgūt slāpes pēc dzīves, un vai maz ir iespējams to izdarīt? Stāsts par māti un meitu, kurām katrai ir sava patiesība, sava sāpe un sava mīlestība. Stāsts, kas savieno pagātni un tagadni: meita dzīvo savas mātes dzīvi, lasot viņas dienasgrāmatu. Stāsts, kurā cieši savijas bērnības iespaidi un pieaugušo pārdzīvojumi, rūgtums un humors, dusmas un maigums.

Tuvākā izrāde: 10. decembrī.

Izrāde "Gaišās naktis"
Izrāde "Gaišās naktis"

"Gaišās naktis"

Pirmizrādi tūdaļ svinēs mākslinieces Kristīnes Brīniņas vadībā veidota izrāde "Gaišās naktis" Liepājas teātrī.

Izrādes dramaturģiskais materiāls tapis, Kristīnei Brīniņai sadarbojoties ar dzejnieku Henriku Eliasu Zēgneru. Pirmizrāde paredzēta Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē "Lielais dzintars".

"Gaišās naktis" ir dokumentāla izrāde par trim vīriešiem, kas nokļuvuši cietuma ieslodzījumā vēl būdami jaunieši. Tas ir stāsts par pieaugšanu kameras sienās, meklējot iespēju sākt dzīvi no jauna. Kas noved līdz krīzes brīdim, kurā tiek pastrādāts noziegums? Kādi iekšējie procesi pavada ieslodzītos? Cik daudz par to zina pārējā sabiedrība? Atbildēs uz šiem jautājumiem netrūkst skaudruma, taču tās caurvij arī humors un cilvēciskas ilgas, kuras pazīst ikviens.

Tuvākās izrādes: 7. un 8. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti