Panorāma

Fronte noslaucījusi Bohorodičnes ciemu

Panorāma

Panorāma

Mūžībā aizgājusi aktrise Lilita Ozoliņa

Mūžībā devusies aktrise Lilita Ozoliņa

5. jūnijā mūžībā devusies aktrise Lilita Ozoliņa (19.11.1947.–05.06.2023.), informēja Dailes teātrī. 

Dzimusi 1947. gada novembrī, Dailes teātrī Lilita Ozoliņa ienāca 19 gadu vecumā. Kad viņa parādījās uz skatuves, viss cits izgaisa. Lielās un mazās lomās viņa spēja būt tik krāsaini izcila un dažādi skaista kā reti kura aktrise. 

Pirmās lomas aktrise saņēma 1967. gadā – gan teātrī, gan kino, kur filmējās pie sava pasniedzēja un režisora Aloiza Brenča filmā "Kad lietus un vēji sitas logā". 

Teātrī norādīja, ka aktrises talants un inteliģence veidojusi Dailes teātri jau vairāk nekā pusgadsimtu. Teātrī aktrise strādāja kopš 1966. gada, un viņas leģenda ir "kļuvusi par neatņemamu daļu no Dailes kanona". 

Dailes teātrī Ozoliņa bijusi dīva un leģenda.

"Viņas darbs bija izcils, tik smalks un dziļš. Ārkārtīgi sāpīgs zaudējums Dailes teātrim, Latvijas teātrim un pasaules kino mākslai. Mums gan kolektīvam kopumā, gan personīgi katram. Zaudējums ir negaidīts," teikts Dailes teātra paziņojumā.

Teātrī savu lielo un traģisko varoni Āriju Lilita Ozoliņa sagaidīja ar lomu Raiņa traģēdijā "Indulis un Ārija" (1987), kur viņas skatuviskā esība ir smalkas jūtu dzīves caurausta un pārliecina ar īstas, traģiskas mīlestības spēku. 

Lilita Ozoliņa savas profesionālās dzīves plašāko skatītāju mīlestību saņēma pēc viņas lielajām kino lomām, kas daudziem miljoniem cilvēku bijušajās padomju valstīs viņas tēlos ļāva atpazīt Latviju. Par lomu daudzsēriju filmā "Ilgais ceļš kāpās" nesenā intervijā Lilita teica: ""Ilgais ceļš kāpās" man nav tikai kārtējā filma vai viena loma klāt pārējām. (..) "Ilgais ceļš kāpās" ir mans dvēseles parāds, kas tiek atdots maniem vecākiem."

Ozoliņa Dailes teātra pēdējām sezonām iedeva divas neaizmirstamas mātes lomas. Tā bija Henrieta Iskariota (S. A. Girga "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu", 2022) un titulloma Floriana Zellera lugas "Māte" iestudējumā (2020), kur viņa uzcēla pieminekli mātes mīlestībai – tik pretrunīgai, taču neizmērojami lielai un spēcīgai.

Smalka un emocionāli dziļa, arī skarba un tieša. Lilita Ozoliņa neliekuļoja. Teātris bija viņas dzīve, izsapņotu, bet nenospēlētu lomu vēl daudz. Dižciltīgs skaistums un inteliģence katrā lomā – tāda bija Lilita Ozoliņa. 

Lai arī nu aizvēries Ozoliņas mūža skatuves priekškars, viņa vienmēr paliks Marta, Vija, slinkā Anne, viņa vienmēr būs Indrānu māte, Ārija un Mēdeja.  

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti