Rīta Panorāma

Intervija ar NBS komandieri Leonīdu Kalniņu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Maigā vara" – mūsdienu notikumu drāma Nacionālajā teātrī

Mākslas pasaule kara apstākļos. Režisors Matīss Kaža debitē Nacionālajā teātrī

9. novembrī Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē pirmizrāde Matīsa Kažas un Elzas Martas Ružas izrādei "Maigā vara", režisors Matīs Kaža, informēja teātrī.

Izrādes aprakstā teikts: "Prestižā Eiropas teātra festivālā kā atklāšanas notikums iecerēta slavena krievu izcelsmes režisora izrāde par iekarotāju Tamerlanu. Īsi pirms pirmizrādes radošajai komandai pievienojas jauna teātra māksliniece Tīna no Austrumeiropas. Tīna ir pārliecināta, ka pēkšņā iespēja viņas karjeru pacels jaunā līmenī. Kad ukraiņu mākslinieku kopiena uzsāk cīņu par to, lai topošā izrāde nenotiktu, Tīna nonāk nepatīkamu patiesību un sarežģītu izvēļu labirintā, kurā atklājas – neviens nav gluži tas, par ko uzdodas."

Izrāde aplūko mākslas pasaules un individuālo līdzatbildību kara apstākļos.

Režisors Matīss Kaža par iestudējumu saka: "Mūsdienu pasaule ir sarežģīts multiverss, kurā informācija krikumu veidā caur dažādām ierīcēm triecas mums pretim katru dienu.

Procesi, kas pieprasa iedziļināšanos, piemēram, grāmatu vai sarežģītu rakstu lasīšana, ironiskā kārtā kļūst par detoksu no tā īsviedokļu, interpretāciju, skatpunktu, identitāšu un pretrunu labirinta, kurā mēs ikdienā dzīvojam. No patiesības mēs uztveram tikai saraustītas, fragmentāras vienības, turklāt gandrīz vienmēr caur kādu interpretīvu, brīžam arī ideoloģisku lēcu.

Arī mūsu izrādē skatītājs līdzīgi kā Tīna nonāks situācijās, kuras viņš redzēs tikai daļēji, skatīsies tikai to, ko viņam vēlas parādīt operators, atkarībā no vietas, kuru viņš ieņems zālē. Izvēles, kas galvenajai varonei jāpieņem, nonākot lielu iespēju priekšā savas karjeras sākumā, izrādās fundamentālas. Viņa dzīvo Eiropas metropoles kontekstā, kur dzīves ritums ir straujš un izaugsmes spiediens ir milzīgs. Mākslinieciskās brīvības robežas, institucionālais aklums, individuālās ambīcijas un līdzatbildība, ģeopolitiski sensitīvi jautājumi, Rietumeiropas un Austrumeiropas konteksti un cenzūras robežas savijas izvēļu labirintā, kura centrā – jauna sieviete sava mākslinieces ceļa pašā sākumā."

Spēlfilmu "Kino un mēs", "Wild East. Kur vedīs ceļš", "Ūdens garša" un "Neona pavasaris" autors Matīss Kaža beidzis kino režijas studijas Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā, izglītību papildinājis Amerikas Kino institūta konservatorijā Losandželosā un Latvijas Kultūras akadēmijā. Teātra valoda mērķtiecīgi un mākslinieciski iedarbīgi izmantota vairākos viņa kinodarbos, tomēr izrāde "Maigā vara" ir Matīsa Kažas debija teātra režijā, uzsver teātrī.

Izrādes radošā komanda: režisors Matīss Kaža, dramaturgi Matīss Kaža, Elza Marta Ruža, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Kristina Rezviha, komponists Toms Auniņš, video mākslinieks un operators Aleksandrs Grebņevs, gaismu māksliniece Lienīte Slišāne, producente Anna Vekmane

Lomās: Marija Luīze Meļķe, Matīss Budovskis, Egons Dombrovskis, Kaspars Aniņš, Ināra Slucka, Rūdolfs Sprukulis, Agate Marija Bukša

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti