Kultūras rondo

Jānis Dripe: Rīgas "džentelmeņa komplektā" trūkst divas kultūrbūves

Kultūras rondo

Kino neredzamā daļa: ekskursija pa filmu pēcapstrādes labirintiem

Kultūras rondo preses konference ar Liepājas teātra māksliniecisko vadītāju Valteru Sīli

Liepājas teātra mākslinieciskā vadītāja Valtera Sīļa mērķi – ieguldīt jaunajos aktieros un attīstīties starptautiski

Kandidēt uz Liepājas teātra mākslinieciskā vadītāja amatu režisoru Valteru Sīli mudināja iekšējās misijas sajūta un vēlme uzņemties atbildību par teātra mākslu, kas top un kas taps. Liepājā viņš vēlas ieguldīt teātra turpinājumā, strādājot ar jaunajiem aktieriem, un attīstīt starptautisko sadarbību dažādos jaunos formātos, jaunais teātra mākslinieciskais vadītājs Valters Sīlis stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo".

30. janvārī tika apstiprināta Liepājas teātra jaunā valde: par Liepājas teātra valdes locekli mākslinieciskajā jomā iecelts režisors Valters Sīlis, bet par valdes locekli administratīvajā un saimnieciskajā jomā iepriekšējā Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze.

Jaunais teātra mākslinieciskais vadītājs atklāja, ka nolēmis piedalīties konkursā uz jauno amatu tāpēc, ka jutis, ka ir laiks uzņemties atbildību mākslas jomā, kuru pārstāv. 

"Uzņemties atbildību par to mākslu, kas top. Uzņemties atbildību par to, kāda māksla taps un kas notiks ar māksliniekiem, kuri ir ir jaunāki par mani, vecāki par mani, un palīdzēt dalīties ar to teātra mīlestību, ar to, kāpēc teātris ir svarīgs, – mēģināt par to stāstīt un aicināt. Man liekas, ka cilvēki, kas ir nonākuši teātrī, zina, kāpēc viņi tur atgriežas, bet tas loks varētu paplašināties. Tās ir tādas iekšējas misijas, kuras lika domāt par to, ka, jā, ja ir konkurss, tad teātra māksliniekiem ir pienākums tajā piedalīties katram savā formā," stāstīja Sīlis. 

Viņš norādīja, ka apzinās, uz kādu teātri nāk, – Liepājas teātris pēdējos 15 gadus, viņaprāt, ir strādājis stabilā kvalitātē, turklāt katru gadu teātrī bijis arī kāds īpašs veiksmes stāsts. Tajā pašā laikā ir pienācis brīdis, kad jāsāk domāt par teātra nākotni. 

"Ir tā sajūta, ka mums ir jādomā par to, kāds ir teātra turpinājums. Viena lieta ir sadarbība ar jauniem teātra māksliniekiem, jo tas nav eksperiments, tas ir ieguldījums – strādāt ar cilvēkiem, kuri tikko pabeiguši vai nesen pabeiguši skolas, vai vēl nav strādājuši Liepājas teātrī, piemēram," norādīja Sīlis.

Valters Sīlis
Valters Sīlis

Cits svarīgs virziens, viņaprāt, ir starptautiskā sadarbība. Ņemot vērā, ka 2027. gadā Liepāja nesīs Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu, tas ir īpaši aktuāli. 

"Tas veids, kā mēs darbojamies starptautiski, visumā ir zināms un ierasts, un vērtīgs – uzaicinām interesantu mākslinieku, kas uztaisa kaut ko un parāda sevi no labākās puses ar vienu darbu, bet mani interesē, kā mēs varam veicināt sadarbību ar tuvējiem teātriem šajā reģionā, kad no tā gūst labumu ne tikai mākslinieki, bet arī skatītāji. Tas ir manā fantāzijā vēl, bet tas ir par sadarbības projektiem ar teātriem un apmaiņas braucieniem, lai mēs iepazītu blakus teātrus un šie teātri iepazītu Liepājas teātri," stāstīja Sīlis.

Viņš atzina, ka teātra ekspertu lokā baltieši viens otru labi pazīst un zina, bet šajā sadarbībā vēl ir daudz neizmantotu iespēju, kuras piedāvāt skatītājiem. 

Sīļa mērķis ir paplašināt Liepājas teātra auditoriju arī Latvijas teritorijā. Lai Liepājas teātri iepazīst ne tikai kurzemnieki un tie teātra cienītāji, kas uz Liepāju dodas no Rīgas, bet arī pārējā Latvija. 

"Tas ir par to, lai ļoti augstvērtīgi darbi varētu ceļot pa Latviju, lai tā kultūras pieejamība būtu ne tikai Kurzemes, bet visas Latvijas reģionā. Svarīgi, lai mēs tīri tehniski par to domātu, lai darbi, kuri, iespējams, ir centrālie darbi, lai mēs par tiem domājam arī kā par ceļojošajiem darbiem," norādīja Sīlis.

Viņš atklāja, ka Liepājas teātrī strādās ne tikai kā mākslinieciskais vadītājs, bet arī kā režisors un turpinās iestudēt izrādes.

"Ja man ir režijas profesija, es īsti neredzēju pamatu atteikties no tās šajā darbā. Būtībā tad ar saviem darbiem es veidoju to primāro uzstādījumu vai tās vajadzības, kuras man liekas, ka teātrim vajag pildīt. Tas bija mans uzstādījums no pirmās [konkursa] kārtas. Mākslinieciskā vadītāja darbs ir arī ļoti praktiskais darbs ar trupu, un viens no labākajiem veidiem, kā to paveikt, ir mēģinājumi zālē, veidojot darbus. Tas ir vistuvākais veids, kā cilvēkus iepazīt, – ar viņiem strādājot pie konkrēta mērķa," pauda Sīlis. 

Ar Liepājas teātri režisors sadarbojies jau iepriekš, un jau februāra sākumā sāks darbu pie jaunas izrādes "Tēvs klusums" – Rasas Bugavičutes-Pēces lugas iestudējuma.

"Šajā teātrī ir ļoti atvērta aktieru trupa dažādiem izaicinājumiem. Arī veidi, kā top izrādes, ir pierādījuši, ka lielākā daļa aktieru prot pārslēgties no ļoti dramatiska teātra tapšanas uz koprades procesu un darīt to lielos mērogos. Elmāra Seņkova iestudējumi tam ir ļoti labs pierādījums. Šī spēja strādāt dažādās formās – tā ir liela vērtība tajā augstajā profesionalitātē, kādā strādā trupa un visi teātra kolēģi," stāstīja Sīlis.

KONTEKSTS:

No 1. februāra amata pienākumus sāk pildīt Liepājas teātra jaunā valde – Eva Ciekurze un Valters Sīlis. Valdes locekļi un māksliniecisko vadītāju izraudzījās atklātā konkursā – amatiem pieteicās 11 kandidāti.

Konkursu izsludināja pēc tam, kad Liepājas teātra aktieri atklātā vēstulē pauda pretenzijas pret teātra vadītāju Herbertu Laukšteinu un aicināja pašvaldībai izsludināt atklātu konkursu uz valdes amatiem pēc līdzšinējo valdes locekļu pilnvaru termiņa beigām 3. septembrī. Pagaidu valdes locekļu pienākumus, līdz kapitāldaļu turētājs konkursa rezultātā iecēla jaunu valdi, pildīja iepriekšējā Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze un SIA "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons. Herberts Laukšteins savu kandidatūru pagaidu valdes locekļa amatam atsauca.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti