Ko drīzumā piedzīvot teātrī? Trīs ierosmes

Rīgā ar viesizrādēm "Kā sagaidīt citplanētieti" viesojas Valmieras teātris, Čehova teātrī gaidāma pirmizrāde ""Skatuve" ugunī", bet nākamnedēļ Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma, pulcējot dejas profesionāļus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Ko drīzumā piedzīvot teātrī? Trīs ierosmes
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Kā sagaidīt citplanētieti?" Valmieras teātrī
"Kā sagaidīt citplanētieti?" Valmieras teātrī

"Kā sagaidīt citplanētieti"

Dailes teātrī drīzumā gaidāmas Valmieras teātra viesizrādes "Kā sagaidīt citplanētieti".

Somu rakstnieka Petri Tamminena stāsts iedrošina un māca, kā pārvarēt bailes no neērtām situācijām, nepatīkamām sajūtām un nepazīstamiem cilvēkiem. Autors Petri atzīstas: "Ja manā pagalmā nolaistos citplanētietis, es ātri bēgtu prom. Vai arī paslēptos drēbju skapī. Es baidos no citplanētiešiem. Godīgi sakot, es baidos pat no cilvēkiem. Es nekad neesmu skaitījis, taču domāju, ka dzīves laikā esmu baidījies no vismaz desmit tūkstošiem cilvēku."

Ja tā labi padomā, varbūt nevienam nemaz nav jābaidās no citplanētiešiem, bet gan vienkārši jāiepazīstas.

Izrādē caur kustību prieku un dauzīšanos visi kopā meklē veidus, kā sagatavoties randiņam ar citplanētieti, ja nu tāds tomēr notiek, un izlūko, vai tāds nemājo arī kaut kur dziļi mūsos pašos, kad, nebaidoties, ko kāds padomās, ļaujamies trakulīgām dejām.

Izrāde bērniem no 1. līdz 4. klasei.

Viesizrādes Rīgā: 2. un 3. februārī.

Izrādes ""Skatuve" ugunī" mēģinājums Čehova teātrī
Izrādes ""Skatuve" ugunī" mēģinājums Čehova teātrī

""Skatuve" ugunī"

Sestdien pirmizrādes svētkus svinēs Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ar Lauras Grozas izrādi ""Skatuve" ugunī".

"Gribētos ticēt, ka lugas darbība norisinās pagātnē, bet mums pastāv aizdomas, ka tā tas nav," saka izrādes veidotāji. "1937. gada decembrī Maskavā latviešu teātra "Skatuve" darbinieki it kā esot pretvalstiskas idejas lolojuši galvās, teju visus viņus aizturēja. Sākot no skatuves strādniekiem līdz pat teātra direktoram. Viņi zvērēja, ka ir tikai cilvēki, gribējuši padarīt pasauli labāku. Viņu arestētāji zvērēja, ka ir tikai cilvēki, gribējuši padarīt pasauli labāku. Tik ļoti atšķīrās "labā" interpretācijas, ka abu laba gribētāju starpā izcēlās ass konflikts. 1938. gadā teātris "Skatuve" tika slēgts. Kādēļ? Radošā komanda piedāvā trīs atbilžu variantus:

1) Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ;

2) ekonomiskās krīzes dēļ;

3) jo aktieri ilgtermiņā neieradās darbā."

Izrāde ir kā liels jautājums divos cēlienos: vai mākslai vispār ir pa spēkam padarīt pasauli par objektīvi labāku vietu?

Tuvākā izrāde: 3. februārī.

Jettes Loonas Hermanis performance "Frostbite"
Jettes Loonas Hermanis performance "Frostbite"

Baltijas Dejas platforma

No 9. līdz 11. februārim Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma.

Tas ir trīs Baltijas valstu kopīgi kūrēts notikums, kas jau trešo reizi iepazīstina ar jaunākajām Baltijas reģiona laikmetīgās dejas izrādēm un māksliniekiem. Šī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbības pasākuma rīkošana uzticēta Latvijas dejas organizācijām.

Šoreiz Baltijas Dejas platforma pulcēs vairāk nekā 100 viesus – dejas profesionāļus (kuratorus, producentus, kritiķus) no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī 23 citām pasaules valstīm. Platformas norisē iesaistīti teju 100 Baltijas skatuves mākslinieku.

Baltijas Dejas platforma piedāvā daudzveidīgu pasākumu un aktivitāšu klāstu. Tās programma ietver deviņas laikmetīgās dejas izrādes (trīs no katras Baltijas valsts), trīs sarunas pēc izrādēm, 15 mākslinieku prezentāciju (piecas no katras valsts), tīklošanās pasākumus, kā arī vietējo kultūras un izrāžu norises vietu apmeklējumus.

Dažas izrādes būs iespējams redzēt arī plašākai sabiedrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti