Dienas ziņas

Liels ugunsgrēkos bojāgājušo skaits

Dienas ziņas

Koncerts iedvesmai un augstākiem mērķiem

Top japāņu un latviešu mākslas darbs

Talsu un Japānas jaunieši veido kopīgu mākslas darbu par atkritumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Talsu Valsts ģimnāzija ir UNESCO asociēto skolu tīklā, un tas paver iespējas starptautiskiem projektiem. 11. klases audzēkņi iesaistījušies kopprojektā ar Japānu, kura galvenais mērķis ir radīt mākslas darbu, kas atainotu abu valstu redzējumu par ilgtspējību un vidi. Pusi lielformāta gleznojuma jau radījuši japāņu jaunieši, nu talsenieki turpina darbu, lai februārī to nosūtītu atpakaļ uz Japānu.

Talsu Valsts ģimnāzija ir vienīgā skola Latvijā, kura iesaistījusies japāņu veidotā projektā “Art Mile”. Šis projekts notiek jau divdesmit gadus, un tajā piedalās skolas teju no visas pasaules.

Talsu Valsts ģimnāzijas skolotāja Ieva Sebre norāda, ka šī ir iespēja veidot sadarbību ar ļoti atšķirīgu kultūru pārstāvjiem, izzinot tradīcijas, ģeogrāfisko situāciju un valstu īpatnības. “Tika akcentēts tieši, kas ir ilgtspējīga attīstība, kas ir ilgtspējīga dzīve, kā dzīvot dabai draudzīgi. Tāpat - kas ir tik ļoti modernais “zero waste” jeb bezatkritumu dzīvesveids, kas ir ilgtspējīga ražošana, ilgtspējīga ekonomika, ilgtspējīgs patēriņš,” stāsta Sebre.

Un tieši šīs tēmas jauniešiem ir jāatspoguļo kopīgā mākslas darbā. Pirmo darba daļu jau paveikuši skolēni no Okiamas apgabala Japānā, un talseniekiem tas ir jāturpina. Japāņu jaunieši zīmējuši māju, kurai apkārt daudz atkritumu. Lai darbam būtu vienojošs elements, top latviešu viensēta.

“Latvijā problēmas arī ļoti līdzīgas, kas ir Japānā arī ar vidi. Piemēram, visur var redzēt, ka mētājas atkritumi, cilvēki ir atstājuši metāla skārdenes, mētājas plastmasa. Arī ļoti daudz jauniešu mūsdienās mētā plastmasas trauciņus un tādas lietas, nepadomājot par vidi,” saka Talsu Valsts ģimnāzijas skolēns Aleksis Boters.

“Es ļoti satraucos par dabas problēmām, man tas ir ļoti svarīgi. Es ikdienā cenšos šķirot atkritumus, nelietot plastmasu, šobrīd arī mēģinu ēst veģetāri. Un es domāju, ka pārējie arī daudz iemācīsies šī projekta laikā,” saka Talsu Valsts ģimnāzijas skolniece Sabīne Laura Kiršteina.

Jauniešiem radies iespaids, ka Japānā piesārņojuma problēmas ir daudz lielākas nekā Latvijā. Bet tas nav iemesls, lai šeit par to nedomātu.

Tā klasē tapis arī mācību uzņēmums, kur meitenes lietotam apģērbam dod otru dzīvi. “Lai tieši nebūtu tā ātrā mode, kad mēs izmetam ārā apģērbu nevajadzīgi, tad mēs vienkārši paņemam jau lietotu apģērbu un padarām to atkal skaistu,” stāsta Talsu Valsts ģimnāzijas skolniece Emīlija Kurčina.

Visi projektā radītie darbi, kā arī darba procesā uzņemtās fotogrāfijas tiks izstādītas sabiedriskās vietās Japānā olimpisko spēļu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti