Etnovēstis

8. starptautiskā jauno folkloristu konference un "Skaņumājas" muzejs

Etnovēstis

Miķeļdiena Purvciemā un UNESCO nedēļa "Izstāsti mantojumu"

Ilmārs Pumpurs: Ļoti gribam, lai mūsu muzejs nebūtu kārtējā senlietu krātuve!

Noticēt dīvainai idejai. «Skaņumāja» ver vaļā tautas mūzikas instrumentu muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien,  29. septembrī, Ogres novada Krapes pagasta "Krapēs" atvērs tautas mūzikas instrumentu muzeju. To 12 gadu laikā panākusi tautas mūzikas biedrība "Skaņumāja".

"Ļoti gribam, lai mūsu muzejs nebūtu kārtējā senlietu krātuve, kuras plauktos milzu kaudzēs stāv apputējuši instrumenti. Vēlamies, lai viss būtu baudāms, skatāms, pamēģināms," saka viens no muzeja veidotājiem – etnomuzikologs, Latvijas Nacionālā kultūras centra instrumentālās tautas mūzikas eksperts un "Skaņumājas" aktīvists Ilmārs Pumpurs.

Ar atsevišķiem biedrības “Skaņumāja” kolekcijā esošajiem tautas mūzikas instrumentiem interesentiem bijusi iespēja iepazīties gan biedrības veidoto tradicionālās mūzikas pasākumu, gan Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkoto projekta “Satiec savu meistaru” norišu laikā.

Tāpēc Pumpurs atzīst – jaunais muzejs ir viens no "Skaņumājas" ilgā ceļa starpposmiem un arī jauns izaicinājums, kuru pieņēmusi gan pati "Skaņumāja", gan tās aktīvistu radi, draugi un paziņas, ieguldot laiku, līdzekļus un idejas, jo noticējuši dīvainajai idejai ierīkot tradicionālo instrumentu ekspozīciju.  "Vēl aizvien esam atvērti piedāvājumiem un labprāt kolekcijā uzņemsim retus instrumentus, kas, iespējams, kaut kur mētājas,” saka Pumpurs.

"Mūsu mērķis bija aizpildīt zināmu robu Latvijas tradīciju vēsturē – lai cik dīvaini arī tas nebūtu, vēl aizvien nevienā no Latvijas muzejiem nav pieejama pietiekoši izsmeļoša, sistemātiska latviešu tradicionālās mūzikas instrumentu ekspozīcija,"

atzīmē etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs.

Viņaprāt, pat Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs un pat Latvijas Nacionālais vēstures muzejs īsti ar šo problēmu nav tikuši galā.

 

 

Pumpurs atklāj, ka stāsts esot sācies interesanti: "Dzīvojot mazā dzīvoklītī Rīgā, ilgi atvairījām jebkādus piedāvājumus paņemt vecus instrumentus, taču tie kaut kādā veidā tomēr nonākuši mūsu biedrības rīcībā. Ar brīdi, kad pārcēlāmies uz lauku māju Ogrē, nāca atskārsme, ka no visa materiāla, kas reprezentē tradīcijas, savākušies dažādi instrumentu veidi. Beidzamie jau mērķtiecīgi piemeklēti ar apziņu, ka ir vēl nenosegts laukums tradīciju atspoguļojumā."

"Mums ir gauži maz literatūras par to visu, tāpat kā iespēju publiski par to pastāstīt,” saka Ilmārs Pumpurs, izvairoties kādu instrumentu kolekcijā izcelt īpaši.

"Visi instrumenti ir ļoti īpaši! To jau daudzi zinās: kad par kādām lietām sāc interesēties, tās tevi atrod pašas, tāpat kā zināšanas. Viens senlietu pārpircējs man piezvanīja, un tā pie manis nonāca seno mūzikas instrumentu būvētāja Voldemāra Saulīša mantojuma daļa. Tas ir tik mīļš guvums, kas stāvēs goda vietā."

Uz muzeja atklāšanu "Skaņumāja" aicinās labvēļus un draugus. Svinības notikšot prāvā istabā lauku mājā. "Centīsimies, lai pasākums ir svinīgs – zināmu stūrakmeni savā kustībā ieliekam. Esam vienā no ēkām, kas savulaik piederējusi Krapes muižai – majestātiska, ļoti piestāv mūsu iecerei."

Tiesa gan, muzeja apmeklētājiem iepriekš būs jāsazinās ar "Skaņumājas" ļaudīm. Ar laiku te iecerēts rīkot arī seminārus un nelielus, sirsnīgus koncertus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti