Dienas ziņas

Svētkus svin 9 964 Līgas un 50 453 Jāņi

Dienas ziņas

Basos izveidota ekspozīcija "Suitu godi"

Jāņuzāļu saulgriežu enerģija

Krāslavas novada zāļu sievas piekopj senču tradīcijas un steidzas vākt jāņuzāles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Augu dziednieciskais spēks cilvēkiem ir zināms kopš senlaikiem. Saskaņā ar latviešu ticējumiem zālēs, kuras zied pirms saulgriežiem, ir sakrājusies visa dabas enerģija, tāpēc jāņuzāles tika rūpīgi vāktas un glabātas. Krāslavas novada zāļu sievas joprojām piekopj savu senču tradīcijas un, ticot dabas ārstnieciskām spēkam, steidzas savākt jāņuzāles.

Senie latvieši ticēja, ka jāņuzālēm piemīt īpašs spēks un svētums. Par to īpašībām zina stāstīt zāļu sievas Veronika Orbidāne un Antonija Vecele.

sievas saka, ka pirms saulgriežiem augi uzņem sevī visu dabas enerģiju, kas ir sakrājusies ap šo laiku. Un tas ir pienācis īstais brīdis, lai tos savāktu.

“Lazdu lapas šodien būtu pēdējais laiks novākt. Tās stiprina organismu, dod mundrumu un spēku. Nātres ir tā puišu jāņuzāle, nātres šķidrina asinis. Dod asinīm dzelzi. Saulgriežu vainadziņi bieži tika lietoti ap Ziemassvētkiem, lai izvārītu un padzirdītu gotiņas, ja uz tām kāds skauģis paskatījies,” saka Antonija.

“Katrai zālītei ir savs laiks. Piemēram, zālītes, kas aug uz augšu, jāvāc jaunajā mēnesī vai pilnmēnesī, saknītes jāvāc tikai dilstošā mēnesī,” zina teikt Veronika.

Antonija vāc zāles jau no bērnības, jo ģimenē bija ierasts dzert tikai zāļu tējas. Savas zināšanas par zālēm Antonija smeļas grāmatās, savukārt Veronika tās ir mantojusi no savas vecmammas, kas savā laikā ar zālēm ārstēja cilvēkus. Zāļu sievas uzskata, ka dabai ir liels dziednieciskais spēks, tikai jāprot un jāvēlas tas izmantot.

Augi jāvāc to ziedēšanas laikā, kad ir sakrājies viss to spēks, zina stāstīt zāļu sievas. Drīz varēs vākt arī liepu smaržīgus ziedus veselības, skaistuma un miega uzlabošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti