Dienas ziņas

Vērtē bumbu patvertņu pieejamību Rīgā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Krāslavas novadā trūkst kvalificēta darbaspēka

Šūšanas uzņēmums «Nemo» atklāj jaunu cehu un meklē darbarokas

Krāslavas novadā šūšanas uzņēmumā "Nemo" piedzīvotas izmaiņas – atklāts jau otrais cehs, kurā nu rūc desmitiem šujmašīnu un savu roku pie inovatīvu telšu, matraču un ceļošanas čemodānu izstrādes liek kā pieredzējuši šuvēji, tā arī iesācēji – bēgļi, vietējie un reemigranti.

Lai arī Latgalē ir viens no augstākajiem bezdarba rādītājiem, atrast kārtīgus darba darītājus ir liels izaicinājums.   

Ukrainas kara bēgle Jūlija šūšanas cehu par savu darbavietu sauc jau piekto mēnesi. Iepriekš viņai dzimtenē bijis savs tetovēšanas uzņēmums. Pirms dzīves Latvijā viņa nekad nevarēja iedomāties, ka kādreiz spēs iemīlēt šuvējas profesiju.

"Tā kā esmu cilvēks-māksla, tas man ir ļoti tuvs, kaut arī iepriekš sevi šajā jomā neredzēju. Visi brīnās – "Jūlija, tu šuj?! Kā tas iespējams?" Kad apsēdos, skatījos uz šujmašīnu un domāju – kas, kur, kā? Tagad zinu katru šujmašīnu, katru šuvi," stāstīja kara bēgle Jūlija no Donbasa. 

Šūšanas uzņēmums "Nemo", kas pamatā šuvis sieviešu virsdrēbes, nu sadarbībā ar zviedriem atklājis jaunu ražošanas cehu tūrisma ekipējumam.

Tas devis 20 jaunas darbavietas, bet joprojām darbinieku trūkst.

"Cilvēku skaits tiešām ir nepietiekošs, it īpaši tādu, kuri ir spējīgi strādāt. Sāksim ar to, ka ir disciplīna, ka darbs sākas astoņos un tas ir līdz pieciem. Ir jāstrādā rūpīgi, ar augstu kvalitāti un atbildības sajūtu," skaidroja SIA "Nemo" valdes priekšsēdētāja Ilze Zemdega-Grāpe.

Jaunā ceha tālākie virzības plāni ir piesaistīt vēl vismaz 30 kvalificētus šuvējus, arī vīriešus, jo tūrisma ekipējuma ražošana ir smags darbs.

"Mūsu ambīcijas ir ar lielu, zinošu darbinieku komandu un vietējo vadību šeit, "Nemo", izveidot jaunu, prasītu uzņēmējdarbību. Tādu, kādu jūs to redzat šodien. Mēs nepārtrauksim ieguldīt jaunas investīcijas ēkā, aprīkojumā un svarīgākais – pareizajos cilvēkos," apņēmību pauda tekstila inženiere konstruktore Ida Aranssona.

Uzņēmums SIA "Nemo" ir viens no lielākajiem darba devējiem Krāslavas novadā un pērn nodarbināja ap 150 darbinieku. Šobrīd šuvējam bez pieredzes piedāvā algu 800 eiro pirms nodokļiem, savukārt ar pieredzi 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Krāslavas novadā reģistrēti 4000 uzņēmumi, taču vairāk nekā 2000 pēdējo gadu laikā likvidēti. Šobrīd bezdarba rādītājs Latgalē ir 10,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti