Labrīt

VK: Zemkopības ministrijas un nozares nevalstisko organizāciju sadarbība nav atklāta

Labrīt

Festivāls "Komēta" nedēļas nogalē norisināsies Daugavgrīvas cietoksnī

Kopienu teātra iestudējumu "Letti" rādīs Āraišos

Āraišu arheoloģiskajā parkā rīkos «kopienu teātra» izrādi «Letti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Neparasts un ļoti interesants teātra piedzīvojums gaida skatītājus šo piektdien Āraišos. Tā būs tā sauktā "kopienas teātra” izrāde "Letti”, kas noritēs pa visu Āraišu arheoloģiskā parka teritoriju un kuras dalībnieki būs aptuveni 100 vietējās apkaimes iedzīvotāji. Ar viņiem vairāku nedēļu garumā strādājusi jaunā režisore Beatrise Zaķe un citi teātra jomas profesionāļi.

Latvijā vēl maz piekoptais „kopienas teātra” žanrs to arī nozīmē, ka tiek veidotas izrādes netipiskās vietās, iesaistot tajās dzīvojošos cilvēkus. Izrādē „Letti” skatītāji varēs izsekot sešiem ar Āraišiem saistītiem stāstiem, un tas būs mūsdienu jauniešu skatījums gan uz vēsturi un šodienu.

Inga Apine būs izrādē vienīgā profesionālā aktrise. Patiesībā izrādē ierakstā skanēs viņas balss, kas atklās galveno vēstījumu. Pārējie – aptuveni 100 – izrādes dalībnieki nerunās, bet izpaudīsies citos veidos, un tie būs tuvākās apkaimes iedzīvotāji, ar kuriem strādājusi jaunu teātra profesionāļu komanda, viņu vidū režisore Beatrise Zaķe un scenogrāfe Pamela Butāne.

"Izrādes dalībnieki ir Āraišu arheoloģiskā ezerpils jaunizveidotā kopienas teātra pārstāvji. Mums ir Skujenes bērnu jauniešu teātra "Mēs” dalībnieki, tad ir vairāki deju kolektīvi no Amatas un Cēsu apriņķa, kā arī Cēsu koris "Venda”. Mums ir piesaistīts horeogrāfs Jānis Putniņš, kas veido brīnišķīgas horeogrāfijas ar viņiem," norāda Zaķe.

"Piemēram, mums ir jaunsargi. Mēs viņus ieliekam ainā par kara tēmu, bet piedāvājam viņiem uz to paskatīties no pilnīgi cita rakursa, kā ar kustībām un iekšējām sajūtām var par to runāt. Un viņi ir absolūtā sajūsmā par to," saka Zaķe.

Izrāde „Letti” noritēs pa visu Āraišu arheoloģiskā parka teritoriju, kur piecās vietās tiks izspēlētas piecas dažādas ainas. Skatītāji tiks sadalīti grupās un secīgi šīs ainas varēs noskatīties, jo dalībnieki katru ainu izspēlēs piecas reizes. Beigās visi klātesošie satiksies vienkopus.

"Tā ir staigājamā izrāde. Mēs esam izvēlējušies punktus visapkārt cietoksnim, kas ir pašā augšā. Viens punkts, kur notiek ainas, ir Āraišu ezerpils, tad tur ir tāda vieta, kas saucas Meitas sala, kur ir tāda gara laipa, kas arī tiek izmantota. Tāpat tiek izmantota ezermala. Ir vietas, kurās mēs akcentējam šīs vides dabīgumu, visu, kas tur reāli ir, piemēram, tur ir viens tāds grāvis, pilns ar ūdeni, aizaudzis ar niedrēm. Šajā vietā mēs runājam par kara tēmu. Bet ir vietas, kur mēs vienkārši runājam par sabiedrībā aktuālām problēmām, un tad mēs vienkārši imitējam šo vietu," norāda Butāne.

Sākotnēji bija domāts, ka izrāde varētu sastāvēt no senas pagātnes rekonstrukcijām, bet vienā brīdī izrādes veidotāji saprata, ka viņiem daudz interesantāk un arī svarīgāk runāt gan par vēsturi, gan šodienu no mūsdienu jauniešu skatījuma, atzīst režisore Zaķe.

"Mēs sapratām, ka mēs kā mūsdienu jaunās paaudzes cilvēki tos mītus, tās tēmas, kas it kā ir vēsturiskas, mēs tās sajūtam savādāk. Un līdz ar to mēs izveidojām piecus savus jaunus mītus, balstoties uz kaut kādām sajūtām, jo Āraiši ir enerģētiski ļoti interesanta vieta. Mēs mēģināsim skatītājus atkal modināt atpakaļ pie dabas. Mēs esam pārāk tālu aizgājuši no pamatvērtībām, un šai saistībā mēs skatītājiem uz divām stundām lūgsim atvadīties no telefoniem. Mums ir ainas, kur mēs skaisti skatīsimies vienkārši debesīs un mēģināsim atkal sajūtīgi cilvēkus vedināt atpakaļ pie pamatvērtībām," tā Zaķe.

Pie izrādes strādājusi arī dramaturģe Sandija Santa, komponists Jānis Strapcāns un gaismu mākslinieks Reinis Smiltenis. Pirmizrāde un arī vienīgā izrāde „Letti” Āraišos būs skatāma piektdien, 26. jūlijā, sāksies deviņos vakarā un ilgs aptuveni divas stundas.

Tai sekos Mēness ezera koncerts, kurā muzicēs koklētājs Namejs Kalniņš un ritma grupa „Perpetuum Ritmico”. Izrāde Āraišos ir daļa no daudz plašāka kopienas teātra projekta „Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani”, kurā pirmizrādes jau piedzīvojuši līdzīgi projekti Pokaiņos un Brocēnos, bet vēl top izrādes Skultē, Tilžā, Dundagā, Aizputē un Lielvārdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti