Dienas ziņas

Lielie lasīšanas svētki Gaismas Pilī

Dienas ziņas

Arhitektam Konstantīnam Pēkšēnam 160

Limbažos pulcējas akordeonisti

XV Starptautiskajā akordeonistu festivālā Limbažos koncertē mūziķi no piecām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Reizi divos gados Limbaži kļūst par mājvietu ievērojamam un plašu skanējumu ieguvušam pasākumam - Starptautiskajam akordeonistu festivālam, kas ir svētki mūzikai un godinājums šim mūzikas instrumentam. Šonedēļ festivāls norisinās jau 15. reizi, pulcējot ne tikai pašmāju akordeona spēles virtuozus, bet arī mūziķus no Itālijas, Dānijas, Krievijas, Lietuvas un Igaunijas, kuri vairākos koncertos rāda, cik dažāds var būt šī instrumenta skanējums. 

Lietuviešu puisis, 13-gadīgais Jons Vozbuts, festivāla atklāšanas koncertā, pārsteidzot ar savu virtuozo priekšnesumu, izpelnījās klausītāju ovācijas. Jons akordeonu spēlē kopš sešu gadu vecuma, nu jau brauc konsultēties arī pie pedagogiem Francijā un stāsta, ka savu nākotni noteikti saistīs ar mūziku. 

"Mans tētis gribēja, lai es mācos spēlēt ģitāru, devos uz mūzikas skolu, un skolotāja teica, ka vispirms jāpamācās spēlēt taustiņinstrumetus - klavieres vai akordeonu, es izvēlējos akordeonu. Kad sāku piedalīties konkursos, koncertos, tas bija fantastiski un es ļoti vēlējos spēlēt arvien labāk. Tagad spēlēju katru dienu kādas četras piecas stundas. Tas ir daudz, bet man patīk mūzika, man patīk akordeons, dažreiz man patīk spēlēt vienatnē, taču priecājos arī piedalīties konkursos," stāstīja jaunais mūziķis. 

Viņa mūzikas pedagoģe Marite Markevičiene jūt atbildību par puiša nākotni: "Šis puisis ir viens no talantīgākajiem jaunajiem mūziķiem Lietuvā.

Turklāt viņš ir ne tikai talantīgs, bet arī ļoti motivēts, izvirza sev ļoti augstas prasības.

Viņš pat mani motivē vairāk konsultēties ar citiem pedagogiem, klausīties labus izpildītājus, meklēt jaunus skaņdarbus, man jāaug kopā ar viņu. Man tas sagādā lielu prieku. Tajā pašā laikā es jūtu ļoti lielu atbildību par viņa nākotni."

Festivālā par jaunajiem akordeonistiem tiek domāts īpaši, ir atsevišķs mūzikas skolu audzēkņu koncerts, viņiem ir iespēja piedalīties konkursā, notiek meistarklases un arī apmācības pedagogiem. Mūziķi vērtē, šādi pasākumi ļauj parādīt, cik daudzpusīgs instruments ir akordeons un arī ieinteresēt par tā spēli.          

"Gada laikā piedalos apmēram 100 dažādos pasākumos. Uz šo festivālu atbraucu pa taisno no Voroņežas, kur arī bija festivāls. Pirms tam biju Serbijā, vēl pirms tam Seulā, Pekinā un vēl citur. Skraidām apkārt pa pasauli, cik varam. Tas ir mans darbs, turklāt akordeons ir salīdzinoši jauns instruments, tāpēc - kurš gan cits, ja ne mēs, akordeonisti, gādāsim par tā attīstību un popularizēšanu," stāsta akordeonists no Krievijas Ņikita Vlasovs. 

Par to, ka festivāls pavisam tiešā veidā gādā par jauno akordeonistu pulka paplašināšanos, pārliecinājušies arī Limbažu Mūzikas skolas pedagogi.

"Tajos gados, kad ir festivāli, tad arī iestājeksāmenos vairāk gribētāju uz akordeonu ir. Mēs ceram, ka jūnija sākumā nu nāks uz akordeona spēlēt," saka festivāla rīkotāja Natālija Meļņikoviča.       

Šis bija pirmais festivāls, kurā klāt vairs nebija tā izveidotāja - ilggadējā Limbažu Mūzikas skolas direktora Viktora Ņikandrova, kurš 2017. gadā devās mūžībā, taču, viņu godinot, jau nākamais un visi turpmākie starptautiskie akordeonistu festivāli Limbažos nesīs tā dibinātāja vārdu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti