Benefice

LMB 2017. Izcils sniegums gada garumā - "Ave Sol", "Collegium Musicum Riga", "Rīga"

Benefice

LMB 2017. Par izcilu darbu ansamblī - Ieva Saliete, Ieva Upatniece, Santa Vižine

LMB 2017. Gada jaunais mākslinieks - Kristīne Balanas, Matīss Eisaks, Maija Kļaviņa

Vijolniece Kristīne Balanas - nominante «Lielās mūzikas balvas 2017» kategorijā «Gada jaunais mākslinieks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Neatlaidīga, mērķtiecīga, atklāta valodā un mūzikā. Ar apbrīnojamu tehnisku amplitūdu, nopietnu un dziļu skatu katrā partitūrā, kas uz viņas pults. Tāda ir vijolniece Kristīne Balanas, kura līdz ar kontrabasistu Matīsu Eisaku un traversflautisti Maiju Kļaviņu izvirzīta „Lielajai mūzikas balvai 2017” kategorijā „Gada jaunais mākslinieks”.

Vijolniece jau bērnībā izbaudījusi ielu muzikantes raibos piedzīvojumus, kopā ar ģimeni dziedot rokenrolu un apbraukājot visu Latviju, bet šobrīd ar savu emocionāli piepildīto vijolspēli Kristīne priecē klausītājus daudzās valstīs.

Aizvadītajā rudenī Balanas daudzskaitlīgos sasniegumus starptautiskos konkursos vainagoja 3. vieta prestižajā ARD konkursā Minhenē. Par spožo sniegumu varējām pārliecināties gan konkursa norises tiešraidēs, gan koncertos Latvijā – kā saspēlē ar pianistu Andreju Osokinu, tā arī Lūcijas Garūtas kamermūzikas programmā kopā ar Martu Sudrabu un Arturu Cingujevu.

Kristīne Balanas: – Man ļoti patīk muzicēt mājās! Ir dažādi plāni. Ar Andreju Osokinu martā spēlēsim Rīgas Latviešu biedrībā, ir doma sākt kādu festivālu, ņemties ar video…

Signe Dzenīte: No malas raugoties, 2017. gads tev bijis īpaši spraigs. Kas pašai šķitis uzmanības vērts?

- ARD konkurss bija ļoti svarīgs, tam gatavojos vismaz sešus mēnešus. Izbaudīju īstu maratonu! Beigās jau bija par traku…

Kristīne Balanas ARD konkursā
Kristīne Balanas ARD konkursā

Bet vispār tas patiesi bija lielākais notikums pagājušajā gadā – Everests, kurā uzkāpu. Vēl jauks piedzīvojums bija kopā ar pianistu Arturu Cingujevu un čellisti Martu Sudrabu spēlētā Lūcijas Garūtas mūzikas programma.

Kristīne Balanas, Arturs Cingujevs un Marta Sudraba
Kristīne Balanas, Arturs Cingujevs un Marta Sudraba

– Un kādas bija izjūtas, uzzinot par nomināciju Lielajai mūzikas balvai?

– Dienā, kad to uzzināju, biju mēģinājumā.

Saņēmu zvanu no Latvijas, bet aizmirsu uz to atbildēt. Zvanīja no „Latvijas Koncertiem”... Biju patīkami pārsteigta un priecājos, ka Latvijā manu darbību pamanījuši.

– Kāda ir tava mākslinieces misija? Un kāds – tavs spara noslēpums, kas ļauj ik rītu piecelties možai? Uz kurieni ej, par ko sapņo?

“Lielās mūzikas balva 2017"

“Lielās mūzikas balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies 6. martā Latvijas Nacionālajā operā. Plkst.19.00 tā būs klausāma arī Latvijas Radio 3 “Klasika” un replay.lv tiešraidē, bet pēc plkst. 22.00 skatāma arī Latvijas Televīzijā.

– Ak, piecelties agri no rīta man nav nemaz tik viegli, drīzāk iedvesma parasti uznāk tad, kad citi iet gulēt… Esmu aizrāvusies ar mūzikas video veidošanu – mākslinieciskie klipi piesaista lielāku publiku. Tajos vēlos turpināt klasiskās mūzikas garu, bet vienlaikus – radīt ko savu, iesaistīt citus māksliniekus. Kā mūziķis jau tu mācies visu savu mūžu.

Nedomāju, ka mūziku viegli savienot ar citiem mākslas žanriem – tas var noņemt galveno fokusu no mūzikas. Bet ir veidi, kā mūsdienīgi pasniegt mūziku – manuprāt, 21. gadsimts ir vizuālais gadsimts.

Un ir lietas, ar ko mūzikas emocionālo pusi iespējams pastiprināt.

– Kādas ir sajūtas, uzstājoties ar māsu un brāli?

– Ar māsu esam ļoti tuvas, tāpēc muzicēšana ir emocionālāka, intuitīvāka. Gadās arī nesaprašanās, bet mūzikā mums ir vislielākā harmonija – ļoti labi izjūtam viena otru. Tas pats – muzicējot kopā ar brāli. Tas ir personiskāk. Ir arī mīnusi, bet plusi tomēr lielāki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti