Vajag jaunu mūziku! Saruna ar grupas «Very Cool People» līderi Elviju Grafcovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Marta beigās džezfanka apvienība "Very Cool People" publiskoja jaunāko albumu "Koncertprogramma pa apli", kas tapis kopā ar dziedātāju Kristīni Prauliņu un reperiem Edavārdi un ansi. “Nemaz neapsvērām iespēju pagaidīt un albumu izlaist vēlāk. Forši, ka ir jauna mūzika, ko cilvēkiem mājās klausīties ar koncerta sajūtu!” saka grupas līderis Elvijs Grafcovs. Sarunā ar LSM.lv viņš atklāj “Very Cool People” produktivitātes formulu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Džezfanka apvienība “Very Cool People” kopā sanāca 2007. gadā un šajā laikā ir izdevuši septiņus albumus, kā arī vienu singlu apkopojumu, taču primāri “Very Cool People” zināmi kā azartiski, enerģiski koncertētāji.

Tieši koncertos pavisam dabiski izaug idejas jauniem ierakstiem.

Kristīne Prauliņa dzirdama jau 2015. gada ierakstā “Funkology” un vēlāk ar grupu kopā koncertēja, savukārt reperi Edavārdi, ansis un grupa “Very Cool People” iepazinās 2013. gadā džeza sesijās “Omes Briljanta Istabā”. Šķiet, tas bija laika jautājums, kad tiks izveidots kaut kas kopīgs.

“Jā, kad sarakstījām dziesmu "Pa apli", gribējām arī koncertu nospēlēt. Un tad atkal nodomājām, kur nu koncertu spēlēsim vienas dziesmas dēļ? Nolēmām – jāuztaisa koncertprogramma! Tajā laikā paralēli spēlējām jau divas citas koncertprogrammas, kāpēc gan neuztaisīt vēl vienu? (Smejas). Tā arī izdarījām – paņēmām abu reperu senākās kompozīcijas un veidojām tām jaunu aranžējumu. Es paņēmu kādus 4 - 5 skaņdarbus, Māris Jēkabsons, Andris Buiķis arī kādus četrus un Kristaps Lubovs vienu, kad viss bija gatavs, gaidījām reperu akceptu, ka drīkst skaņdarbus šādi spēlēt.

Pagājušā vasara bija intensīva – piemēram, Daugavpilī spēlējām "Caution! Contains Words!", nākamajā dienā Igaunijā albumu "Some kind of fish" un nākamajā dienā Liepājā uzstājāmies festivālā "Summer Sound" kopā ar Kristīni, ansi un Edavārdiem – un šādā garā visu vasaru,” saka Elvijs.

Viņaprāt, interesanti, ka programma interesē ļoti atšķirīgus klausītājus, jo katram no solistiem ir sava auditorija un grupai – savējā, un tad šis projekts apvieno visus šos cilvēkus.

“Jaunākajiem klausītājiem Edavārdi un ansis ir kā agrīnie reperi,” piebilst Elvijs. Viņam pašam hiphops ļoti patīk, īpaši grupa “The Roots”, kā arī mūziķis ir priecīgs, ka Edavārdi, kas ir liels soulmūzikas un fanka cienītājs, viņam atsūta video, kurā dzied līdzi Dr. John. Arī ansis ar šiem stiliem esot uz tu un, protams, Kristīnei ir tuvs gan souls, gan fanks, gan hiphops.

Ar īsto enerģiju

“Very Cool People” var dēvēt par džezfanka grupu, no otras puses - grupas enerģiju ielikt konkrēti definētos rāmjos ir pagrūti un galu galā arī bezjēdzīgi, ja grupas enerģija spēj aizraut visdažādāko publiku. “Mums ir paveicies, ka mūs aicina uzstāties gan popa, gan džeza, gan roka festivāli. Visi zina, ka esam enerģiski un improvizējam. Ārpus Latvijas mūsu vairāk grib ar instrumentālo programmu bez dziedātājiem. Tikko Spānijas nacionālajā radio savā “pleilistē” paņēma mūsu instrumentālo skaņdarbu, arī BBC Radio labprātāk spēlē instrumentālo mūziku, lai gan ir arī atskaņojuši skaņdarbus ar dziedātājiem,” saka Grafcovs.

“Very Cool People” temperaments ir līdzīgs Balkānu kāzu un bēru orķestriem, un dažkārt grupa izmanto arī Balkānu mūzikas elementus. Piemēram, aktuālajā albuma anša dziesmas “Jauni un bagāti” versija ļoti labi iederētos kādā Balkānu gangsteru filmā. “Ko lai dara! Tādi mēs esam,” Grafcovs nemaz neliedzas. “Balkānus esam jau divas reizes koncertējot izbraukājuši! Uzstājāmies tur kopā ar vietējiem mūziķiem, klausāmies arī daudz viņu skaņdarbus – tas viss to skanējumu ietekmē.”

Katru gadu jauns albums

Lieli ballētāji un tajā pašā laikā disciplinēta un strādīga grupa, kas domā jau divus gadus uz priekšu, un tā, piemēram, kopš 2017. gada katru gadu ir izdevusi jaunu albumu. 2021. gada albums jau arī esot gatavs, un šobrīd top jauni skaņdarbi, kas noteikti atšķirsies no iepriekš dzirdētā. Kas “Very Cool People” motivē šādai produktivitātei?

Elvijs saka: “Agrāk, 60.-70. gados “Motown Records” māksliniekiem katru gadu bija vismaz divi jauni albumi. Paskaties, cik daudz Mailsam Deivisam albumu?! Mēs vēl neesam ieskrējušies. Čārlija Hanteram, "Snarky Puppy" – viņi arī katru gadu izdod pa albumam. Tā tikai pie mums ir pieņemts, ka varam slinkot (smejas). Ja mūzika ir tavs primārais darbiņš, tad savādāk, manuprāt, nemaz nevar būt.

Protams, var jau laist ārā singlus un skatīties, kā tos uzņem publika, bet tas ir kaut kas pavisam cits. Tas vairāk darbojas tādām grupām, kas nav tik ļoti uz koncertiem orientētas.

Mums ļoti patīk spēlēt koncertus. Lai spēlētu koncertus, mums vajag jaunas programmas – šādi mēs nenogurstam un jūtam izaicinājumu. Arī citām mūsu žanra grupām ir vairāki desmiti albumu – katrs ar savus stāstu. Regulāri izdodot albumus, mēs attīstāmies kā mūziķi un fiksējam savu konkrētā laika muzikālo daiļradi. Viss ir normāli! Divus gadus rakstīt albumu un tad divus gadus ar šo materiālu braukt tūrē, to var darīt lielākos tirgos vai lielas popgrupas mazākos tirgos, kā Latvijā. Pārējiem vajag jaunu mūziku daudz ātrāk. Kā saka Māris Vitkus, citējot Raini – pastāvēs, kas mainīsies! Līdz ar to katra albuma materiālam jābūt kam jaunam un interesantam, ieliekot ansambli jaunā teritorijā.”

Jautāts par skaņdarbiem-favorītiem no jaunākā albuma "Koncertprogramma pa apli", Elvijs atbild: “Man patīk "Gerijs", kura sākumā Kristīne iedod "iekšā", "Stragls ir liels", kam ir tumšs skanējums un “Nauda, nauda, nauda” – šī dziesma 2013. gadā bija mūsu pirmā sadarbība ar reperiem, tādēļ tai ir tāda emocionālā vērtība. Skaņdarbi, kas visvairāk spēlēti, tos visvairāk negribas spēlēt, bet vajag spēlēt!” – viņš gardi nosmej par mūziķa dzīvē vienmēr aktuālo paradoksu.

"Very Cool People", Kristīne Prauliņa, Edavārdi, ansis
"Very Cool People", Kristīne Prauliņa, Edavārdi, ansis

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti