Vai zini?

Vai zini, kā veidojušās baleta viesizrādes Latvijā?

Vai zini?

Vai zini, ka jau 19. gadsimta beigās daudzās latviešu zemnieku mājās bija ūdensvads?

Vai zini, kā Luiss Armstrongs ierakstīja dziesmu „What a wonderful world”?

Vai zini, kā Armstrongs ierakstīja dziesmu «What A Wonderful World» un ar ko tas beidzās?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Veiksmīgās un pasaulslavenās Luisa Armstronga dziedātās balādes "What A Wonderful World", kuras autors ir Bobs Tīle, ieraksts tapis naktī, turklāt Armstronga izdevējs Lerijs Ņūtons uzskatījis, ka šī dziesma nav tā vērta, lai to ierakstītu. Ieraksts noticis 1967. gada 28. septembrī un vispirms Ņūtons visus dzinis ārā no ierakstu studijas. Kā tas beidzies?

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Reti kurš zinās, ka "What A Wonderful World" ir nejaušs ieraksts, jo kompānijas "ABC-Paramount Records" toreizējais prezidents Lerijs Ņūtons bijis kategoriski pret šīs dziesmas ieskaņojumu – viņam šī dziesma gluži vienkārši nepatika...

Tolaik kompānijai aktuāla bija sadarbība ar komponistu Bobu Tīli – bija vairākas dziesmas, kuras ieskaņoja šī ierakstu kompānija, un "What A Wonderful World" nebija pirmā. Sākotnējā ideja bijusi kaut ko ierakstīt ar stīgām vai simfoniskā orķestra pavadījumu, jo bija 1967. gads – Armstronga karjeras beigu posms, un kompānijas pārstāvji meklēja jaunus izteiksmes līdzekļus, kā "pasniegt" mākslinieku. Armstrongam turklāt bija diezgan pamatīgas veselības problēmas, kā zināms, mūžībā viņš devās pāris gadu vēlāk – 1971. gadā.

1967. gada 28. septembra vēlā naktī, tā ap divpadsmitiem, Armstrongs pēc koncerta iegājis studijā –  sagadīšanās pēc tur bijis klāt pats Lerijs Ņūtons, kurš kategoriski pretojies šīs dziesmas ierakstam un teicis, ka nekāda ieraksta nebūs, kaut ieskaņojums jau bijis ieplānots – orķestris atradies jau uz vietas. Ņūtons burtiski ielauzies operatoru telpā, pieprasījis visu izslēgt un triecis visus ārā no studijas.

Galu galā no ierakstu studijas ticis iztriekts ārā pats Lerijs Ņūtons un Armstrongs šo dziesmu pāris stundu laikā tomēr ierakstījis.

Interesantākais vēl tikai sekojis: dziesma guvusi milzīgus panākumus – sākumā Lielbritānijā un Eiropā, kur tā ieguvusi augstas vietas čārtos. Ņūtons bijis tik nikns, ka joprojām turpinājis ignorēt tās panākumus un nav vēlējies pieļaut šīs dziesmas publikācijas Amerikā. Un tikai pakāpeniski, kad jau bijis skaidrs, ka dziesmas panākumi ir absolūti nepārprotami, viņš piekāpies, bet tas absolūti bijis pret viņa gribu.

Viņa galvenais iebildums bijis – kam gan jāraksta balādes ar stīgām, jo pirms tam taču bijuši "Hello, Dolly" lielie panākumi, un Ņūtons uzskatījis, ka jāturpina iet tieši šādā virzienā. Bijušas gan arī personīgas antipātijas pret dziesmas autoru Bobu Tīli.

Šodien "What A Wonderful World" ir viens no visslavenākajiem Armstronga ierakstiem, kas skan joprojām un joprojām arī pelna naudu.

Šis fakts ir labs pierādījums tam, cik ļoti reizēm biznesa domāšana ir nepareiza... Ņūtons absolūti neredzēja šīs dziesmas potenciālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti