Kultūras rondo

Daudzveidīgā teātru dzīve un vēsture Liepājā

Kultūras rondo

Vērtējam un komentējam Latvijas kino gadu pēc “Lielā Kristapa” balvu sadalījuma

Ukraiņu krāšņā daudzbalsība. Stāsta Janta Meža

Ukraiņu krāšņā daudzbalsība psalmā «Cietēja māte». Klausīties aicina Janta Meža no «Saucējām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krāšņa daudzbalsība raksturīga Ukrainas tradicionālajai dziedāšanai – par to pārliecināta tradicionālās dziedāšanas grupas "Saucējas" dalībniece Janta Meža. Viņa vairākus gadus dzīvojusi Ukrainā un vākusi ukraiņu tradicionālās dziedāšanas kolekciju. Šodien, līdzi dzīvojot Ukrainas iedzīvotājiem, Meža aicina klausīties ukraiņu dziedātu psalmu. 

Jantas Mežas kultūras saite ar ukraiņu tautu izveidojusies iepazīstot viņu tradicionālo dziedāšanu: "Mēs dažus gadus dzīvojām Kijevā, kur iepazināmies ar ukraiņu bagātīgo tautas dziedāšanas tradīciju caur mūsu nu jau tuviem un labiem draugiem – folkloras kopas "Божичі" dziedātājiem."

Šajā dienā Meža aicina noklausīties kādu "Божичі" ieskaņotu psalmu. "Psalmu melodija ir, varētu teikt, tīri tautiska mūzika un arī teksts, lai gan tam ir reliģisks saturs. Šādas dziesmas Ukrainā laukos vēl mūsdienās tiek dziedātas gadījumos, kad mājās ir mirušais, kad ir bēres vai Mirušo piemiņas diena," viņa paskaidro, "Atskaņotā psalma nosaukums ukrainiski ir "Страдальная Мати" jeb, tulkojot latviski, "Cietēja māte". 

Dziesmas saturs atspoguļo Jēzus mātes Marijas iekšējo sarunu ar sevi par dēla likteni. Viņa sev un arī it kā Jēzum bieži sarunā jautā – kāpēc un par ko tev, Dēliņ, tādas mokas jācieš krustā sistam?

Domāju, ka tagad Ukrainā daudzas mātes un sievas uzdod sev līdzīgus jautājumus domās par saviem bērniem. 

Protams, loģiskas atbildes nav un nevar būt šādā situācijā. Dziesmas – visas, kas ir ["Божичі"] albumā un arī tieši šī – ir pierakstītas tajos apgabalos Ukrainā, kuri ir atdalīti karadarbības dēļ – Donecka, Luhanska un Harkiva. Tas arī ir īpaši simboliski."

Lūgta dalīties, kā uztver situāciju Ukrainā, Janta Meža atbild: "Mūsu ģimenē, protams, ir ļoti personīga sajūta, tā ka gandrīz vai mūsu ģimenē tas konflikts ir iejaucies, ļoti satricinājis. Mēs sazvanāmies ar mūsu draugiem, esam piedāvājuši iespēju, ja viņiem vajag, kur palikt, lai viņi brauc pie mums. Mēs visu laiku ļoti, ļoti sekojam. Šodien dzirdot, ka karadarbība faktiski notiek jau Kijevā, tad – kur vēl tālāk iet? Pilsēta ir tik blīvi apdzīvota, ka tur nav neviena vieta, ka bumba nenokrīt tā, ka nesaspirdzina kādu māju. Esmu ļoti, ļoti no tā visa satraukusies un ļoti pārdzīvoju. Es ceru, ka vismaz šī dziesma kaut kādā veidā parādīs, ka Latvija, [ka] vismaz caur kultūru mēs esam vienoti, un mēs turam visus savus īkšķus par Ukrainas tautas spēju iziet no šīs konflikta." 

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins arīdzan piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Ukraina un rietumvalstis gan uzsver, ka tieši Krievija ar Putinu priekšgalā ir tā, kas īsteno agresiju pret Ukrainu, savelkot līdz pat 150 000 karavīru pie Ukrainas robežas un draudot ar jaunu iebrukumu Ukrainas teritorijā.

Taču 24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Tas no demokrātiskās pasaules izsauca vēl lielāku nosodījumu un nākamos sankciju soļus pret Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti