Kultūras ziņas

"Boņuku" pasniegšanu varēs vērot LTV1

Kultūras ziņas

Lilija Dzene. Izmeklēti raksti

Jauno pianistu festivāls notiks tiešsaistē

Tiešsaistē notiks jauno pianistu festivāls «Klavieres populārajā mūzikā un džezā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Neraugoties uz pandēmijas radītajiem apstākļiem, jaunie pianisti no Latvijas vispārizglītojošajām skolām ar mūzikas ievirzi arī šogad tiksies festivālā “Klavieres populārajā mūzikā un džezā”. Tiesa – tiksies attālināt, proti, vienā virtuālā koncertā. Tajā piedalīsies dažādu vecumu skolēni, uzstājoties gan solo, gan ansambļos.

6. marta koncertā būs dzirdami vairāki desmiti skolēnu no Latvijas vispārizglītojošajām skolām ar mūzikas virzienu, savus priekšnesumus sniegs arī jau Latvijā labi zināmi džeza pianisti Viktors Ritovs un Romāns Vendiņš.

“Virziens, ar ko festivāls ir ļoti svarīgs, ir – jauno talantu kalve tieši populārajā un džeza mūzikā.

Jo Latvijas pianismam, sevišķi mūzikas skolu konkursos un festivālos, ir ļoti augsti profesionāls līmenis tieši akadēmiskajā mūzikā, bet šis festivāls ir īpašs ar to, ka jaunieši spēlē un rāda savu varēšanu džezā, improvizācijā un populārajā mūzikā,” skaidro festivāla mākslinieciskā un metodiskā vadītāja Edīte Millere.

Iepriekšējos gados festivāla koncerti notika Lielajā ģildē, Melngalvju namā, Mūzikas akadēmijas un Rīgas Kuģniecības muzeja zālēs un citur, bet šogad, protams, tas izskanēs neklātienē. Dalībnieki jau iepriekš sagatavojuši un iesūtījuši savus video, un tā ir jauna pieredze arī viņiem.

Pianists Andžejs Lilientāls stāsta: “Īsti neparasti, tāpēc ka pārsvarā tu uzkāp uz skatuves un arī nospēlē, bet tagad ir jāskrien un jāmēģina ierakstīt, vairākas reizes jāiefilmē, lai būtu ideāli, perfekti, nu, tas ir vienīgais tāds bonuss.”

Savukārt vokāliste, saksofoniste Marta Freiberga atzīst: “Man ļoti pietrūkst skatuve, man pietrūkst tas adrenalīns, tas brīdis, kad tu uzkāp, ieraugi to pūli, un tad tev ir tāds – jā, es esmu šeit. Un tev sākas mazliet stress, tu sāc dziedāt un tad viņš pazūd.”

Kā uzsver festivāla mākslinieciskā vadītāja, organizatori izvēlējušies festivālu nepārcelt, lai tiktu saglabāta tradīcija un skolām būtu iespēja sevi pārstāvēt. “Tas motivē, tas ir atskaites punkts un tā ir iespēja sevi parādīt un izpausties, un arī slīpēt savas profesionālās iemaņas un varēšanas,” norāda Edīte Millere.

Festivāla tiešsaistes koncerts būs skatāms vietnēs “Facebook” un “Youtube”, sākot no 6. marta pusdienlaika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti